Výsledky 1 až 13 z 13

Téma: Pomoc s nákupem foťáku

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Standardní Pomoc s nákupem foťáku

Chystám se na delší dobu někam za hranice a když už tam pojedu rád bych měl sebou něco, co dělá pěkný fotky. Doteď jsem fotil kompaktem, kterej mi už dává sbohem.

V plánu je investice řekněme 4-5k, s tím že když to bude umět i hezký videa tak klidně litr přidám, ale není to priorita.

Potřeboval bych od vás radu, co se za tyhle peníze dá pořídit aby mi to udělalo nejlepší službu. Zatím si představuju nějakou bazarovou zrcadlovku, ale nevím jestli je reálný sehnat v tomhle rozpočtu něco funkčního a spolehlivýho. Nejradši fotím krajinky, ale bude to můj jedinej foťák, takže by měl bejt v rozumný míře univerzální.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Standardní Re: Pomoc s nákupem foťáku

No pokud chces zrcadlovku, tak myslím, že v této cenové relaci seženeš pouze tělo. Je možné že i s objektivem, který ale bude stát za houby.
    IMHO Trance will never die...

Upřímně.. Nevím jestli to je jen náhoda a nebo standard - nechci dělat závěr z jedné příhody, ale třebas mě někdo podpoří a už to budeš míti posvěcené...

Měl jsem kompakt Olympus C-760 UZ (v době koupě za 12k) takže docela super. Fotky dělal dobré, mauální ostření i přes elektronový hledáček šlo dobře, byl jsem spokojen.
    Pak jsem si šel koupit svou první zrcadlovku - zůstal jsem u Olympusu (ikdyž mě někteří zrazovali) a pořídil E-520 (kterou mám sice dodnes, ale jsem s ní furt nějaký zklamaný)

Stála mne 17k (byl to ten double kit - tzn. 2 objektivy 14-42, 40-150), No samotné tělo tehdy stálo cca 12k

Nevím jestli to je tím že to byly první low zrcadlovky, nebo jestli jsem tele. Prostě první 1 rok jsem si říkal, že s tím stále neumím fotit. Přišlo mi, že to co kompakt snesl a vyřešil i při manuálu za mne, tak zrcadlovka mi neodpustí... Po roce kdy jsem si říkal, že to není možné, že bych byl stále takové tele, jsem pár fotek ukázal jednomu fotografovi a ten mi řekl, že tohle je divné, že může být chyba v objektivech.

OK oba objektivy i tělo šlo do opravy ať se pokusí zjistit jestli ano nebo ne... Jenže z opravy přišlo, že znovu nastavali komplet firmware na těle i objektivech a ať tedy zkusím... Jenže já chtěl slyšet jestli tam vada byla nebo ne. To ovšem neřešili...
    Výsledek po novém nastavení je, že to je stejné a já si říkám, že to je možná pro tento model jeho hranice co umí !
    Když jsem do detailů zkoumal fotky z Canonu a Nikonu z modelů za +/- stejné peníze, přišly mi oba lepší než Olympus.

Tzn je otázka jestli není lepší pořídit než-li zrcadlo raději nový moderní kompakt, který od té doby se zase vyvinul o kus dál, anebo
    když zrcadlovku tak zaručeně vyzkoušenou značku a nebo raději v cenách 2x vyšších (kolem 12k).
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Senior Member Avatar uživatele Pitrs82
    Věk
    42
    Vliv
    284

Pokud chceš zrcadlovku i s tím, že bude umět videa, tak na tělo + objektiv v ceně do 6000 Kč můžeš zapomenout. Jinak těch max. 5k ti na nějaký starší bazarový lowend možná stačit bude, objektiv ale čekej za tyhle prachy záklaďák s kterým to bude dost neslané, nemastné.

Jako příklad třeba, když se povede sehnat, tak do 5K:
    Sony Alpha 200 (při troše štěstí Alpha 350) + záklaďál Sony 18-70
    Canon EOS 350D (20D, při troše stěstí 30D) + záklaďák Canon 18-55
    Olympus E-420 (při troše štěstí E-450) + záklaďák Zuiko 14-42
    Nikon D60 (při troše štěstí D70) + záklaďák Nikkor 18-55
    Pentax K-m + záklaďák Pentax 18-55

Rozhodně to vše bude dost limitované právě tím základním setovým objektivem. Pokud by si do toho vrazil cca 10 000 Kč, tak už by se s tím dalo pracovat mnohem lépe. Pak by si mohl při troše stěstí narazit např. na bazarový Nikon D80 + Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR Rozdíl oproti výbavě za cca 5K by byl velmi znatelný.
    Fractal Design R3 Define, Corsair CS650M, Gigabyte Z97-X Gaming 3, Core I5-4690K (Scythe Ninja 3 + Fractal Fan), Kingston 2x8 Gb 1600 Mhz, MSI TwinFrozr GTX780, SSD Intel 520 120 Gb, WD Red 3Gb, LG GSA-H60L Black, Logitech G400s, Hp OEM flat keyboard, Samsung 214T.

Věk
    38
    Vliv
    312

Díky za rady a informace. Je mi jasný, že za 10k by bylo rozhodně víc muziky, ale je to přesně dvojnásobek toho, co bych do toho chtěl dát, takže to už je mimo. Asi nemusím nutně mít zrcadlovku, líbí se mi třeba Panasonic Lumix DMC-GF2, ale v okolí zatím nikdo nic podobnýho nemá a tak nevím co od toho čekat (zrcadlovku jsem párkrát v ruce držel, tohle zatím nikdy) a jestli po tom okamžtě skočit nebo ne, kdyby se třeba objevil v bazaru za 6k.
    Naposledy upravil Peca-on-line; 30.08.2012 v 23:52.

Moderátor Avatar uživatele Over
    Věk
    52
    Vliv
    312

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Díky za rady a informace. Je mi jasný, že za 10k by bylo rozhodně víc muziky, ale je to přesně dvojnásobek toho, co bych do toho chtěl dát, takže to už je mimo. Asi nemusím nutně mít zrcadlovku, líbí se mi třeba Panasonic Lumix DMC-GF2, ale v okolí zatím nikdo nic podobnýho nemá a tak nevím co od toho čekat (zrcadlovku jsem párkrát v ruce držel, tohle zatím nikdy) a jestli po tom okamžtě skočit nebo ne, kdyby se třeba objevil v bazaru za 6k.
    Pokud máš malé ruce, možná se ti bude držet dobře, ale i tak má mizernej grip, drží se jak prase kost. Já bych volil něco o maličko většího do ruky, tohle je fakt extrém. Mnohem výhodnější mi přijde třeba tenhle bazarovej Panasonic G2 http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=211440 nebo bazarovej PEN E-PL1 http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=211920

review:
    G2 http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicDMCG2
    E-PL1 http://www.trustedreviews.com/Olympu...-Camera_review

# Core i7 2600K # Noctua NH-D14 SE2011# ASUS P8Z68-V Pro # Kingston 8GB DDR3 1600CL9 LoVo # EVGA GTX670 FTW Sig2 # X-Fi Titanium (+LM4562) # SSD Intel X25-E 32GB # SSD Intel 320 Series 160GB
    #WD1001FALS+SILENTMAXX # Optirac AD-7200S # Enermax MODU87+ 800W # Chieftec Dragon BIG # fan control Sunbeam Rheobus # Logitech G15NEW + G5 # EIZO S2031W-E # Sennheiser HD555 (595mod) #

Věk
    38
    Vliv
    312

Díky za tipy, už jsem byl téměř rozhodnutej, že vezmu odkazovanej Panasonic G2 (lepší něco hned než čekat jestli se neobjeví GF2), ale dostal jsem ještě nabídku na Pentax K-x se setovým 18-55mm za stejnou cenu jako je ta G2. Olympus E-PL1 vypadá taky dobře, je znatelně levnější a o něco míň šumí než G2, ale celkově na mě ty Panasonicy působěj nějakým lepším dojmem.

Takže zásadní otázka, bude Pentax fotit o tolik líp, aby se vyplatilo sebou tahat minimálně dvojnásobek hmotnosti? Rozměry vycházejí stejné a v ostatních věcech vidím výhody spíš na straně bezzrcadlovek.

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Takže zásadní otázka, bude Pentax fotit o tolik líp, aby se vyplatilo sebou tahat minimálně dvojnásobek hmotnosti? Rozměry vycházejí stejné a v ostatních věcech vidím výhody spíš na straně bezzrcadlovek.
    Jako "k-x" nefotí vůbec špatně ale určitě si netroufnu hodnotit, zda-li fotí lépe než "G2" (každopádně má "k-x" velice povedený CMOS senzor od Sony)... asi budeš muset projít fóra, případně recenze na dpreview.com

Ještě bych doplnil, že setový 18-55mm není žádný zázrak, IMHO bude "fotoschopnosti" degradovat. Bavím se tedy o první verzi, ta druhá verze (římská II v názvu objektivu) je vyloženě povedená a svého času se mluvilo o tom, že je to nejpovedenější seťák napříč spektrem "fotoznaček".
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Věk
    38
    Vliv
    312

Na recenze a testovací snímky na dpreview.com zírám už celý hodiny a rozdíl tam na nízký ISO není, s rostoucím ISO rozdíl v kvalitě roste. Asi to bude dost daný velikostí čipu. Mám problém spíš s tím, že podle těch testovacích snímků nějak nedokážu odhadnout jak moc, případně jestli vůbec bych ten rozdíl pozoroval při běžným focení. Trochu se taky bojím, abych si nakonec nepořídil něco, co sice dělá dokonalý fotky, ale je to moc těžký na to, aby se mi to chtělo nosit sebou.

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Myslím, že ty kvalitnější snímky s vyšším ISO nejsou dány ani tak velikostí čipu, jako spíše faktem, že konkrétně tento čip se Sony vyloženě povedl (už v době uvedení budil rozruch právě kvalitou snímků s vysokým ISO - každopádně ho určitě nepoužívá pouze Pentax, ale i konkurenční zrcadlovky). Nicméně - "k-x" je trošku limitováno použitým objektivem.

Jinak já svůj historický "problém" vyřešil tak, že jsem prodal zrcadlovku, objektivy a všechno a momentálně fotím Olympusem XZ-1 a na "takové to domácí focení" to úplně dostačuje kromě kapesních rozměrů má dostačující kvalitu snímků a třeba světelnost (na nejkratším ohnisku) pěkných f1.8...
    V současnosti bych se já osobně rozmýšlel nad něčím jako Canon G12 anebo - pokud bych vyhrál ve Sportce - nad Olympusem OM-D (E-M5), ten vypadá hodně dobře...
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Moderátor Avatar uživatele Over
    Věk
    52
    Vliv
    312

Musíš se rozhodnout, jestli se chceš tahat se zrcadlem a objektivy, většina lidí v dnešní době právě už ne, zbavuje se toho a hledá alternativy v micro 4/3. Vyjímku tvoří lidé, které to živí a ti co požadují maximální výkon.
    Jinak je ještě možnost koupit foták jako výprodejovej vzorek, nebo bazar třebu i ve FotoŠkoda http://www.fotoskoda.cz/ebazar/k2123...talni-kompakty

# Core i7 2600K # Noctua NH-D14 SE2011# ASUS P8Z68-V Pro # Kingston 8GB DDR3 1600CL9 LoVo # EVGA GTX670 FTW Sig2 # X-Fi Titanium (+LM4562) # SSD Intel X25-E 32GB # SSD Intel 320 Series 160GB
    #WD1001FALS+SILENTMAXX # Optirac AD-7200S # Enermax MODU87+ 800W # Chieftec Dragon BIG # fan control Sunbeam Rheobus # Logitech G15NEW + G5 # EIZO S2031W-E # Sennheiser HD555 (595mod) #

Ja bych hlavni rozdil videl v hloubce ostrosti, kdy plati, ze s mensim cipem hloubka ostrosti roste. Dosahnout tedy male hloubky ostrosti s kompaktem (mensim sensorem) je problem. Ostatni veci jako citlivost se postupne zlepsuji a verim, ze i u dnesnich kompaktu jsou vice nez pouzitelne, ale nektere fyzikalni zakonitosti proste nezmenis.

Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
    Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
    Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
    Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350

"Music is essentially useless, as life is." George Santayana

Věk
    38
    Vliv
    312

Micro 4/3 je oproti tomu, co se vyskytuje běžně v kompaktech, pořád obří čip Jinak je to samozřejmě dobrá připomínka.

Každopádně už je rozhodnuto, zvolil jsem nakonec Panasonic G2 a teď už jen doufám, že se ukáže jako dobrá volba.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Zkušenosti s nákupem v zastavárně
    Založil D_a_v_i_d v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 30.06.2007, 20:53
  2. Rada s nakupem HDTV LCD monitor 24"
    Založil neGryk v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 06.08.2006, 15:26
  3. GF 7800 GT, help s nakupem
    Založil GhostX v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 3