Po dlouhé době jsem se rozhodl lehce hardwarově upravit svou starou dobrou zvukovku
M-Audio Revolution 5.1 - myslím, že výhoda u tého karty je prý poměrně dobrý D/A převodník AKM AK4358 a zvuk. čip VIA ENVY 24 GT, které jsou použity i na lepších kartách. Po malých úpravách by se z ní dalo vymáčknout víc, karta by měla mít dobrý "oc" potencionál. Je tady ale otázka, jestli se tato karta vůbec vyplatí vylepšovat, přece jenom doba pokročila, na trhu jsou novější zvukovky...
Nemám extra aparaturu, abych poznal kdejakou drobnou změnu, ale takovéto drobné elektrobaslt-úpravy mě baví, takže bych se do toho rád pustilJsem smířen s tím, že za OZ (operační zesilovače) dám třeba těch 500kč, což se začíná blížit hodnotě samotné karty.
- velmi mi pomohlo a taky mě nakoplo toto 5 let staré téma o HW úpravách zvuk. karet, z kterého jsem čerpal: https://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=10661
(tady jsem si nebyl jistý, jestli pokračovat v něm, nebo založit nové. Pokud bude vhodnější pokračovat ve starém, prosím nějákého admina o přesun)
1) Operační zesilovače:
Použity jsou dvojité OZ JRC4580, standart v hodnotě do 10Kč. Ty bych rád vyměnil, nejspíš jen pro přední kanály + možná výstup na sluchátka.
Díky testům, které dělal Glassman (dokonce i na mé zvukovce - díky Glassmane) mám jasného vítěze: AD8620
Něják nemám na to, zkoušet více OZ a hledat ten správný, budu věřit v osvědčenou kvalitu. Tady bych měl ale otázku: Je tento OZ stále dobrá volba, jako před pár lety?
2) Výstupní vazební kondenzátory:
Zde jsou elyty. Myslím, že 22u/16V.
Tady to není tak jednoznačné. Je tu více možností, nejrozumnější bude asi č.1:
- paralelně připojit nějáký menší fóliový kondík, nejsem si ale jistý kapacitou (řádově 1u?). Možná by mohla by pomoct i náhrada stavajícího za LOW ESR verzi.
- elyty úplně vyhodit a nahradit paralel. kombinací fóliových (tak, jako zkoušel Glassman), ale taková kapacita by zabírala nehorázně moc místa, to i třeba jen ta polovina (~10u), která by šla použít.
- kondík vypustit úplně, přemostit. Tomu bych se asi vyhl, přece jenom to není rozumné z důvodu možnosti přítomnosti DC napětí...
3) Filtrace napájení:
Jako filtr. kondenzátory jsou použité 470u/16.
- Ty uvažuju nahradit nějákýma LOW ESR 1m~2m2 + paralelně nějáký fóliový(nebo keramický?)
- Kartu jsem ještě nezkoumal moc z blízka, ale podle článku má pro napájení OZ použitý jen RC článek, místo stabilizátoru. Nabízí se tedy moznost zbastlit i ten
Nezabývá se taky někdo něčím takovým
Kdyby jste někdo věděl o možnost sehnat operáky někde výhodněji, byl bych moc vděčný![]()