Staré Pentium 90 CPU (P54C) má vnitřní násobič nastavený na x1,5 - takže udělá z 60MHz FSB výsledný 90MHz takt.
Co mě zajímá je, jestli se ten násobič dá nějak změnit na x1
Obyčejně lidé chtějí přetaktovat, no, já bych pro změnu zkusil podtaktovat a tím pádem násobič x1,5 nestojí za nic. Pokud dobře chápu nastavení násobičů - třeba na Asus TXP4-X Socket 7 desce: http://rapidshare.com/files/202992710/Asus_TXP4-X.pdf
Pak nastavením BF0, BF1 na 1-2, 1-2 (manuál, stránka 17) necháme vlastně CPU použít jeho vnitřní násobič, takže, pokud by se mi ho nějak podařilo modifikovat (vypálit vnitřní cestu? spojit nějaké piny?), tak bych získal docela zajímavou možnost snížení taktu.
Nevíte tedy někdo, jestli to je možné a jak na to? Anebo alespoň neznáte někoho, kdo by to mohl vědět?
Další možností jak se dostat k x1 násobiči by snad mohlo být Pentium Overdrive, ale je otázka, kde ho sehnat a jestli vůbec umí běžet na x1 násobiči. Většinou se Overdrive používalo na zvýšení výkonu a né jeho snížení... Dále mě napadá třeba staré vzácné 5V Pentium 60/66 kousky, které měly násobič x1, jenže ty zase používají Socket 4 a tak je výběr mainboardů pro ně značně omezen. Hezky podtaktovatelná deska Asus TXP4-X má Socket 7 (5) ...
Další idea je Mobilní Pentium nebo Mobile Pentium MMX čip pro laptopy. Tam je také dobrá otázka rozsahu násobiče (x1?) a kde je sehnat. Další problém může být jak vytvořit redukci z "filmového" pouzdra...
Napadá někoho něco, jak dostat x1 násobič z Socket 7 (5) Pentií?