Zkousim dat dhromady VOIP PBX na Asterisku - uz jsem to predtim zkousel s jednorazovymi Asterisk Live Linux distro (nevim presne nazev, ale portse distribuce postavena jednorazove pro Asterisk). Pro rychlost a testovani jsem ted vyhrabal starou sunku, na kterou jsem dal Win2k a k tomu Astarisk v buildu pro wokna. Nainstalaoval winmodem a pripojil do Asterisku jako TAPI kanal s tim, ze e da pres predvolbu nechat vytocit na tom modemu cislo a hlas posila Asterisk po siti. Tzn. ze ze SIP klienta Asterisku jsem schopny zavolat na normalni PSTN cislo a slysim druhou stranu. Nevim proc presne - asi ze ten modem jenhalf-duplex technolgie - druha strana me neslysi... Ale proc to pisu do Unix sekce - samozrejme nechceme provozovat Asterisk na woknech - uz jen proto mit k tomu navic licenci - takze finalne by byla na Linuxu. Je tam nejaka moznost jak vyuzit voicemodem pro pripojeni PSTN? Modem je na chipsetu Connexant v PCI. Nebo se mam radeji shanet po digium/intel kartach? Cilem je zatim pripojit asterisk na PSTN linku, ktera je routovana ven pres mistni anaologovou ustrednu. V budoucnu mozna spis opacne - ty analogove linky hnat ven pres astareisk voip ven.
Nebo existuje nejaka jina moznost jak se napojit na analogovou ustrednu (je to nejaky starsi Panasonic (typ muzu zjistit), na ktery jsou naveseny analogove telefony a par systemovych "digitalnich").