Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: GTL: pomoc s nastavenim, rady doporuceni

Senior Member Avatar uživatele MISKOBOSS
    Věk
    41
    Vliv
    298

Standardní GTL: pomoc s nastavenim, rady doporuceni

zdravim, chtel jsem se zeptat, jak Vy ostatni hledate spravne nastaveni GTL
    ja jsem je docetl, ze spravne nastaveni vede k peknymu OC, uz jsem ale nikde nenasel, jak se normalne dostat k vysledku, pokus omyl me v tomto pripade neprijde jako dobra cesta, moznosti je hromada

precetl jsem si tento clanek
    http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...1&limitstart=8
    jsou tam jen doporuceny hodnoty, maximalni hodnoty, uz jsem tam ale nenasel, kolik ma vubec to GTL byt?

je taky mozny, ze jsem to uplne nepochopil, tak jestli se tu najde nekdo, kdo mi to nejak priblizi, byl bych rad

jinak jsem to hledal, k nicemu jsem se poradne nedopatral

jestli jsem netrefil sekci, tak se omlouvam

diky za pomoc
    Apple MacbookPro 13,3 (late 2011) - je perfektni :D

Standardní Re: GTL: pomoc s nastavenim, rady doporuceni

Daleko lepší a přínosnější je následující článek:

Edge of Stability: Understanding GTL Reference Voltage

Je tam vysvětlené, co a jak které napětí znamená, proč mezi nimi musí být takové a makové rozdíly. Doporučuji si otevřít excel a naházet si tam vzorce. Vždycky je nějaké napětí (VCore) a od něho se odvíjí zakončovací (VTT), GTL musí být mezi nimi tak, aby nebylo rušené. Někde mám uloženou svoji tabulku, jen absolutně netuším, kde skončila.

imho: to, co napsal OBR je podle mě jen skromný začátek toho, jak se má taktovat. Člověk se z toho moc nedozví, ale částečně pochopí, o co jde. Obecně lze říct, že je to pravdivé a nikdo nemůže popřít, že autor neumí psát.

Další příručky:

Tady jsou moje pokusy pro porovnání E6750/X6800 proti E8400 na 8×460 MHz:
    E6750 X6800 460x8 GBT.JPGE8400 460x8 GBT.JPG

Toto jsem našel na XS:
    E8400 640FSB.PNG

PS: pokud toto někdo použije jako zdroj informací pro tvorbu článku, budu jedině rád, sám si na to netroufám.
    Naposledy upravil -HoNY-; 21.11.2008 v 22:44.
    Internetová fóra, diskuse, seznamky a chaty jsou plné lidí, kteří o sobě říkají, že něčeho dosáhli. Jde však o pouhý přelud krmený vlastní ješitností. Skutečný život, aniž by o tom tušili, se jim vzdaluje, každým dalším úderem do klávesnice. Za skutečné lidi mluví jejich činy a ne vlastní slova.

Právě jsem něco hledal ke své E4300 a našel tenhle zajímavý datasheet (jsou v něm odkazy na víc věcí, třeba se bude hodit):

Internetová fóra, diskuse, seznamky a chaty jsou plné lidí, kteří o sobě říkají, že něčeho dosáhli. Jde však o pouhý přelud krmený vlastní ješitností. Skutečný život, aniž by o tom tušili, se jim vzdaluje, každým dalším úderem do klávesnice. Za skutečné lidi mluví jejich činy a ne vlastní slova.

Citace Původně odeslal -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Je tam vysvětlené, co a jak které napětí znamená, proč mezi nimi musí být takové a makové rozdíly. Doporučuji si otevřít excel a naházet si tam vzorce. Vždycky je nějaké napětí (VCore) a od něho se odvíjí zakončovací (VTT), GTL musí být mezi nimi tak, aby nebylo rušené. Někde mám uloženou svoji tabulku, jen absolutně netuším, kde skončila.
    vCore s VTT nemá nic společnýho (skoro)... od CPU VTT se odvýji výsledné GTL referenční napětí, které má být mezi 0.8-1.0V ... nastavuje se to pomocí GTL, co jsou vlastně násobiče ... nad a pod těmito hodnotami dochází většinou k rušení a k nestabilite... při zvyšování VTT je proto někdy dobrý znižovat násobič, aby sme se udrželi v tomto rozmezí
    imho: to, co napsal OBR je podle mě jen skromný začátek toho, jak se má taktovat. Člověk se z toho moc nedozví, ale částečně pochopí, o co jde. Obecně lze říct, že je to pravdivé a nikdo nemůže popřít, že autor neumí psát.

Toto jsem našel na XS:
    E8400 640FSB.PNG
    tohle jsem nepochopil, cos tady chtěl..

Citace Původně odeslal -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Právě jsem něco hledal ke své E4300 a našel tenhle zajímavý datasheet (jsou v něm odkazy na víc věcí, třeba se bude hodit):

na stránkach Intelu se dají najít i další datasheety a mnoho zajímavých info
    Naposledy upravil Palee; 30.12.2008 v 11:21.

Citace Původně odeslal Palee Zobrazit příspěvek
    tohle jsem nepochopil, cos tady chtěl..
    Jde o vzorové nastavení, nic víc nic míň. Pokud člověk vůbec netuší, jak taktovat, stačí mu ke štestí opsat od někoho nastavení na podobné konfiguraci. Do začátku pro inspiraci to stačí, ale jak jsem psal, ideální je vyrobit si tabulku v excelu a počítat si vzájemné poměry.

na stránkach Intelu se dají najít i další datasheety a mnoho zajímavých info
    Ano jsou jich tam tuny a člověk vůbec nemá přehled co kde hledat, já to vzdal v době Tuleňů.

ok, rozumím...

CPU VTT je bezpeční do 1.35V (45nm cpu) nebo do 1.40V (65nm cpu)... hodnoty do 1.45V většinou stačí, více už nepomáha, důležité je pak spíše zladění s GTL násobičem pro CPU, čiže raději méně VTT a zvýšit GTL CPU...

CPU PLL je nejlepší nastavit na 1.5V... vyšší hodnoty sa dávají jen při extrémním oc, ale ani tam to stále neplatí... obecně (teoreticky) by měla být 0.3-0.4V nad hodnotou vCPU...

referenční voltáže jsem psal výše...

vNB/MCH dávam max. do 1.4V, častokrát to docela peče, takže je lepší/bezpečnější ofukovat pasiv NB fanem... na vode se dá jít i výše - 1.6-1.7V , ale né zas dlouhodobě...

vNB/MCH dávam max. do 1.4V, častokrát to docela peče, takže je lepší/bezpečnější ofukovat pasiv NB fanem... na vode se dá jít i výše - 1.6-1.7V , ale né zas dlouhodobě...

To je údaj pro P45 nebo X48?

CPU VTT je bezpeční do 1.35V (45nm cpu) nebo do 1.40V (65nm cpu)... hodnoty do 1.45V většinou stačí, více už nepomáha, důležité je pak spíše zladění s GTL násobičem pro CPU, čiže raději méně VTT a zvýšit GTL CPU...
    Měl jsem v ruce E6750 ES G0 (dofám, Zě si to pamatuji správně) a prvních v Gigabytech s P45 (EP45–DS3 a Extreme) nešlo zvednout FSB ani o 1 MHz. U 45nm jader a X6800 teto problém nebyl.
    Naposledy upravil -HoNY-; 01.01.2009 v 15:08.

Skuste sa pozriet sem. Je tam prilozeny aj XLS subor na kalkulaciu. Osobne som to ale necital, tak snad to k niecomu bude

http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=202292
    HP Compaq 8710p: T9300 | 4GB DDR2 | 250GB | Quadro NVS 320M @ 700/1730/950 |WSXGA+ 1680x1050 | Win7x64u ...

Citace Původně odeslal janko_hrasko Zobrazit příspěvek
    Skuste sa pozriet sem. Je tam prilozeny aj XLS subor na kalkulaciu. Osobne som to ale necital, tak snad to k niecomu bude

http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=202292
    U Gigabytu P45 A2 mi to pomohlo hodně, nevím kde byl problém, ale bylo to strašně citlivé na nastavení. Novější revize A3 (kromě DFI) byly v pohodě.

V příloze je screenshoot z tabulky dělané v létě (asi na EP45-DS3R ?). Novější, odladěnou s UD3P a Maximus II Formula jsem ztratil.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil -HoNY-; 05.01.2009 v 20:49.

Citace Původně odeslal -HoNY-
    Novější, odladěnou s UD3P a Maximus II Formula jsem ztratil.
    Tak to je skoda. Akurat tu mam MIIF na stole a tento tyzden som ju chcel spojazdnit, takze by sa mi hodila kazda pomoc. Aj ked je pravda ze ja mam len DC kde by asi nemal byt az taky problem.
    HP Compaq 8710p: T9300 | 4GB DDR2 | 250GB | Quadro NVS 320M @ 700/1730/950 |WSXGA+ 1680x1050 | Win7x64u ...

Senior Member Avatar uživatele MISKOBOSS
    Věk
    41
    Vliv
    298

Citace Původně odeslal janko_hrasko Zobrazit příspěvek
    Tak to je skoda. Akurat tu mam MIIF na stole a tento tyzden som ju chcel spojazdnit, takze by sa mi hodila kazda pomoc. Aj ked je pravda ze ja mam len DC kde by asi nemal byt az taky problem.
    no s DC taky zadny GTL nenastavujes
    Apple MacbookPro 13,3 (late 2011) - je perfektni :D

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Pomoc s nastavením AP
    Založil Glaster v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 12.06.2008, 15:57
  2. Pomoc s nastavením routeru
    Založil goodji v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 29.08.2007, 22:33
  3. Pomoc s nastavením ASUS 520G
    Založil Geralt10 v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 1