Před nedávnem jsem reklamoval základní desku Gigabyte MA-55plusS3G/2.1 u této společnosti. Důvodem reklamace byl/je spálený kondenzátor VIZ foto. Deska jela více jak 1 rok bez sebemenších problémů, a je jinak pravděpodobně zcela funkční i dnes. Na tuto závadu přišel náhodou při pravidelné udržbě PC, což jsem si ihned nafotil, pač jsem opravdu ještě nic takového ve své praxi neviděl.Do doby zjištění této závady jsem žádnou anomálii provozu PC nezaznamenal. Odpověď mě ale zaskočila. Reklamaci zamítlo servisní středisko s odůvodněním špatného zapojení USB/IEEE1394 interních výstupů. Jelikož na fotce jde vidět, jak jsou zapojeny kablíky IEEE1394 do skříně, lze tuto fotku považovat za důkaz správného zapojení ( protože je správně zapojen ). Avšak tento výstup jsem NIKDY nepoužil, proto ani nevím, zda-li je/byl funkční. Dalším výstupem jsou USB 2.0 výstupy. Vzhledem k tomu, že ty jsem využíval téměř neustále různými zařízeními, a do doby zjištění závady byly 100% funkční ( ještě si to ale zpětně ověřím ).
Rád bych se zeptal někoho školenějšího, jestli když je takto, dle slov technika, elektricky poškozen kondenzátor, má toto vliv na funkci USB/IEEE1394 výstupů. Protože není přece možná správná funkce USB výstupů při nesprávném zapojení, ne ?? A naopak, pakliže bych nesprávně zapojil USB výstup, pak by tedy mohl kondík shořet, ale zároveň by onen USB výstup neměl fungovat přece?? Jsem toho názoru, že prokážu-li, že USB výstupy jsou OK a problém byl IEEE1394 který je zapojen správně, je pravda na mé straně. Ta je tedy na mé straně rozhodně, jen bych rád toto dokázal i prodejci/dodavateli.
Díky za postřehy/rady.
![]()