Otázka: Je normální vzrůst hodnoty SMART "Load Cycle Count" o 800 za den?
Popis disku:
Zakoupil jsem WD5000AACS (WD5000AACS-00ZUB0, firmware 01.01B01) jako uložiště dat. Důraz je tedy kladen primárně na spolehlivost, v další řadě na teplotu (spojeno tedy se spolehlivostí) a na tichý chod. Rychlost je v tomto ohledu nepodstatná. Na disk permanentně nepřistupuji, aplikace ho nevyužívají, slouží jako pouhé uložiště.
Disk jsem po zakoupení zapojil na MB GA-965P-S3 na integrovaný řadič (Intel ICH8, ne tedy na druhý řadič Gigabyte SATA), na kterém běží již delší dobu i 2*WD5000AAKS. Disk jsem otestoval (standardně - HDTune, kontrola SMARTu apod.), nakopíroval data a s pc začal běžně pracovat s občasnou kontrolou nového disku. Teplota dle slibů reklamy byla nižší o cca 4-5°C než je teplota aaks a to ho nemám přímo aktivně chlazený jako aaks (nachází se až nad větrákem, ale přístup čerstvého vzduchu má zajištěn). Hlasitost při továrním nastavení nebyla až tak skvělá a tak jsem ji po nějaké době snížil (AAM na 128 ) a jsem celkem spokojen.
Zvuk Load Cycle Count:
Ovšem již při prvním zapojení (bez OS, najetí pouze do BIOSu) jsem si všiml netypického zvuku. Zvuk jsem časem identifikoval jako ono neustálé parkování hlaviček a jedná se o nejhlasitější projev tohoto disku, který je slyšet právě asi osmsetkrát za den. Parkování se objevuje jak s OS (DOS, WXP SP2), tak bez něj (např. BIOS), i s různými kabely (datovými i napájecími). Disk nebyl zkoušen v jiném stroji.
Hodnota Load Cycle Count:
Vzrůst hodnoty Load Cycle Count je zhruba o 33,6 za hodinu (za den cca o 807). PC jede 24/7. Hodnoty Load Cycle Count u disků aaks jsou 546 na 10084 hodin (průměr za hodinu to je 0,054) a u druhého 232 na 5016 hodin (za hodinu 0,046). Mezi disky aaks a aacs je tedy obrovský rozdíl. Ptám, zda je neustálé parkování hlaviček u disku aacs zapříčiněno funkcí IntelliPark (WD: Delivers lower power consumption by automatically unloading the heads during idle to reduce aerodynamic drag) a jedná se tak o vlastnost disku, která se nedá ovlivnit, nebo se jedná o jinou vlastnost či chybu. Vím o problémech na některých OS, kdy docházelo k přistupování na disk často s efektem vzrůstajícího parametru Load Cycle Count, který se dal fixnout. Hledal jsem podobné problémy a jediné co jsem zjistil, bylo jakési neoficiální vyjádření WD, že disk je stavěn na 600000 těchto cyklů (zdroje se rozcházejí a myslím, že jsem narazil na rozmezí 300-600tis.). Jsem nejistý, zda takto velký nárůst je akceptovatelný (protože se jedná o novou vlastnost těchto disků a je s tím počítáno a disk je spolehlivý) nebo se jedná o netypické chování a měl bych zvažovat reklamaci.
Při porovnání SMARTu s ostatními disky aacs přes Speedfan (Perform an in-depth online analysis of this hard disk -> www.hddstatus.com) je patrné, jak hodnota Load Cycle Count je jediná, která není zcela vpravo a při sledování za poslední 4 dny klesá.
V příloze SMARTy všech tří disků (AAKS1 je systémový disk, AAKS2 je používán na nahrávání a úpravu videa).