Při instalaci os Windows XP Home a Professional se SP1 ale i bez dochází k častým haváriím systému. Instalace 3x z 5 případu zhavaruje a předčasně se ukončí „těsně před koncem“
Také jsem zkoušel instalaci os Windows 2000 SP3 a ta proběhla 2x úspěšně.
Po instalaci jak winXP tak i W2K dochází cca. Do 15 minut k havárii systému – BSOD a restart.
Systém je nejstabilnější pokud nemá nahrané ovladače k zařízením. V případě instalaci MSI ovladačů (dodávaných i posledních verzí z internetu) dochází jak k havárii os tak k „výpadkům videosignálu“ (tím je myšleno, že se na některých místech na obrazovce objevují černé kostičky a proužky které nesouvisí s monitorem). Problémy s vga zmizí v případě použití vga adaptéru do AGP slotu.
Použité ovladače MSI: nForce2sys_WinXP.exe a NVIDIA: nForce_2.03_Win2k_english.exe
Zkoušel jsem také aktualizovat bios – poslední verze z MSI.com.tw. To nepomohlo, ale alespoň zmizela informace video biosu „engineering release – not for production environment.
Také v případě použití ovladačů od MSI dochází k částečnému „zatuhnutí os“ ihned po restartu pří kterém si myš po obrazovce sice hýbe ovšem nelze například spustit ovladací panely os atd..
Konfigurace:
RAM – zkusil jsem dva různé moduly. 1 x 256 MB DDR 333 od OEM a Kingston. V jiných sestavách jsou tyto moduly bez problému. V biosu bylo nastavena rychlost paměti na AUTO anebo SPD
Testována i instalace s továtním nastavením biosu – stejný výsledek
Procesor: AMD Athlon XP 1700+
VGA: testoval jsem především integr. Vga adaptér, ale i adaptér ATI Rage 128
HDD: 2 x IDE Maxtor
Zdroj: 300W
![]()