Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: možnost bootování ze SATA disku ??

Standardní možnost bootování ze SATA disku ??

Mám zákl. desku MSI KT6 Delta, která podporuje jak PATA tak SATA disky. V současné době mám nainstalovány 3 IDE HDD + jednu DVD-RAM mechaniku. Bootovací disk, na kterém mám OS XPSP2 (a je tudíž nastaven jako Master na portu IDE 0) je již poměrně starý a malý. Rád bych jej vyměnil za SATA disk, který předpokládám bude rychlejší. Budu muset nejspíš muset oželet i druhý IDE disk na portu IDE 0, protože deska myslím podporuje jen 4 ATA zařízení. Budu z nově pořízeného SATA disku bootovat OS ? Jak to zařídit, aby se systému hlásil jako disk C ?
    Manolo

Voňavoučká Liberty mince Avatar uživatele AjsTi
    Věk
    49
    Vliv
    326

Standardní Re: možnost bootování ze SATA disku ??

Ak mas 4PATA, tak nemusis ziadny disk davat prec, jednoducho pridas sata disk na ktory si naklonujes povodny disk, trebars pomocou Acronis. V biose budes musiet nastavit botovanie zo sata diskov a vo windowse musis mat nainstalovanu podporu na sata radic.
    Ked som sa v detstve rozhodoval co budem dalej robit, guglenie bola jasna volba...
    Are you Samuel James Witwicky, descendent of Archibald Witwicky? | The boys thermal levels suggest he wants to mate with the female.

Nechci se přít, ale manuál k desce říká, že jižní most VT8237 podporuje dvě SATA + dvě PATA zařízení. Pokud je tomu tak, nepodaří se mi naklonovat původní disk. To by nevadilo, jen mi není jasné, jak systém přesvědčit, aby na nově připojený SATA disk vytvořil particii C a jak vůbec ten disk zviditelnit pro Windows, když zmíněný drajvr můžu nainstalovat až po instalaci Windows.
    Manolo

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Naklonovat ho můžeš, stačí připojit SATA disk a k tomu na jeden PATA kanál starý disk a mechaniku, ostatní zařízení v dané chvíli nepotřebuješ (=odpojit). Nicméně bych systém neklonoval, myslím, že by při tomto rozvržení HW (resp. po té změně) ani nenaběhl. Při instalaci není problém dát systém na nový disk, stejně tak tam vytvářet oddíly, je třeba jen mít funkční a povolený SATA řadič, nainstalované ovladače (pokud si s tím chceš hrát v současném systému) nebo při instalaci oken zavedený ovladač - pak bych ale raději pro instalaci odpojil všechny PATA disky a nechal jenom mechaniku, z níž se bude instalovat.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Věk
    49
    Vliv
    326

Podla obrazku tvojej dosky co som nasiel na webe mas 4xSATA + 4XPATA, nezabudaj ze mas na doske aj pridavny PROMISE radic.
    Ked som sa v detstve rozhodoval co budem dalej robit, guglenie bola jasna volba...
    Are you Samuel James Witwicky, descendent of Archibald Witwicky? | The boys thermal levels suggest he wants to mate with the female.

Aha, tak teď se to vysvětluje : řadič PROMISE na desce nemám a v manuálu je označený jako optional. Asi mám mutaci KT6 Delty bez tohoto řadiče.
    Manolo

Věk
    49
    Vliv
    326

To jest mozne, pozeral som na MSI KT6 Delta, ale nie na jej mutacie. Hod si ju sam do gugla a uvidis a ak mas nejaku s pridavnymi pismenkami, je dobre pisat presne. Ale to uz je debata kusok OT/.

priprav si SATA radic na cd/fdd a pri instalaci wokynek jim ho hned na zacatku predhod klavesou F6...

"Nechci se přít, ale manuál k desce říká, že jižní most VT8237 podporuje dvě SATA + dvě PATA zařízení. Pokud je tomu tak, nepodaří se mi naklonovat původní disk"

Měl by podporovat 2 IDE kanály (4 x PATA což právě maximálně využíváš) + 2 x SATA. Rozšiřující řadič pak podporuje další kanál PATA (2 zařízení) + 2 x SATA a umí i RAID. Čili ty ponecháš své 4 PATA zařízení tak jak jsou a pouze do volného SATA konektoru připojíš nový SATA disk.
    Do windows nainstaluješ jeho ovladače a pak uděláš zálohu systémového disku (partition) pomocí třeba Clonezilly. Tu zálohu pak odzrcadlíš na nový SATA disk a v BIOSu změníš bootování na SCSI (tak se u těchto motherboardů obvykle SATA zařízení hlásí). No a pak se jen modli, aby to nabootovalo.
    Ale samozřejmě taky doporučuji novou instalaci (k ní si připrav SATA driver na disketu).
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

Díky moc za všechny dobře míněné rady. Půjdu cestou, kterou navrhnul leo a když to nevyjde, nainstaluju windows nově. Už léta nemám FDD, takže si ten SATA drajvr hodím na instalační CD operačního systému.
    Tedy, hned jak se rozhodnu, jaký SATA disk si vlastně pořídím. Zatím to vidím na Samsung HD200HJ.
    Manolo

Mohu potvrdit, že se mi osvědčila jako nejschůdnější cesta vytvoření instalačního CD systému XP SP2 pomocí nLite (www.nLiteos.com), do kterého jsem vložil i drajvr pro SATA disk (pozor: nutno vkládat tu verzi drajvru, která je určena pro vytvoření instalační diskety). Nabootoval jsem z instalačního CD, systém rozpoznal i SATA disk, na který jsem nainstaloval operační systém.
    Manolo

Ja som to robil tak, že som si IDE disk naklonoval na SATA, potom IDE vybral a išlo to ako predtým bez problémov. Žiadne ovládače som nepotreboval, pretože v BIOSe som to nechal tak ako to bolo, teda nech k SATA pristupuje ako k IDE, pretože som počul, že ak to nastavím ako EHCD či AHCI alebo čo to je, je problém to vôbec rozbehať.
    Teclast F6 Pro, HP Probook 470 G0

Member
    Vliv
    266

2 all :

heh neviem ci je to az tak k teme ale mal som obrovsky problem svojho casu nabootovat z wd raptor da sa povedat sata1 disku lebo dalsiu uz nainstalovanu verziu winov som mal na pata disku , darmo som ja daval bootovat zo sata disku nepomohlo jedine co sa osvedcilo bolo vsetky disky poodpajat a nechat iba satu odtial nabootovat a potom postupne popripajat ostatne pata disky nejak sa mi to podarilo a okamzite som vymazal boot ini subor z toho poondeneho pata disku a potom uz kludne bootoval iba zo saty inac ak mas sp2 myslim ze nepotrebujes ziadne sata drivery , ja som mal k doske taku hnusnu disketu z tymito driverami len jediny problem bol ze fdd mechanika u mna uz davno nie je. Ale ako hovorim vobec mi to nevadilo daj sp2 ku a musi to ist .
    PC 1 : AMD Opteron 2 x 275 { 2x2,2ghz } @ 2x2750 mhz , WC by viscool , board : Asus K8N-DL , PSU Tagan 580 W , 4 x 1 Gb pc 3200 cl 3 , vga Nvidia 6600 128 mb ,storage : Maxtor 160 GB+80 GB Seagate , DVD RW Teac a vetraciky
    PC 2 : AMD Opteron 4 x 8214 ( 2,2ghz ) , board : Tyan 4985-E , PSU Silverstone 1000 W , 4x1 Gb 667 mhz cl5 ,nvidia Gainward gs 9600 GT , system drive 150 Gb raptor , CD reader Teac a MC Stacker 810 skrinka

Věk
    49
    Vliv
    326

Citace Původně odeslal Janosik Zobrazit příspěvek
    2 all :

heh neviem ci je to az tak k teme ale mal som obrovsky problem svojho casu nabootovat z wd raptor da sa povedat sata1 disku lebo dalsiu uz nainstalovanu verziu winov som mal na pata disku , darmo som ja daval bootovat zo sata disku nepomohlo jedine co sa osvedcilo bolo vsetky disky poodpajat a nechat iba satu odtial nabootovat a potom postupne popripajat ostatne pata disky nejak sa mi to podarilo a okamzite som vymazal boot ini subor z toho poondeneho pata disku a potom uz kludne bootoval iba zo saty inac ak mas sp2 myslim ze nepotrebujes ziadne sata drivery , ja som mal k doske taku hnusnu disketu z tymito driverami len jediny problem bol ze fdd mechanika u mna uz davno nie je. Ale ako hovorim vobec mi to nevadilo daj sp2 ku a musi to ist .
    No lol si to precitaj co dotycny stel. Potreboval botovat zo sata bez reinstalu, to jest naklonovanie systemu na sata a pridanie driverov.
    Ty pises, ze si stel botovat zo SATA ale boot ini si mal na PATA disku a to je kus iny problem.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problem s nacitanim Sata disku
    Založil McMarty v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 28.11.2005, 14:57
  2. Problém se Sata diskem: Pri bootování nastane bluscreen...
    Založil zarkow v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 27.11.2005, 18:13
  3. win xp - pri bootovani kontrola konzistence disku VYRESENO
    Založil jan.bohac v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 28.01.2005, 15:49
  4. Prečo nechce bootovať zo SATA disku?
    Založil TuKE v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 27.04.2004, 14:53
  5. NF7-S a problém se SATA