Zdravíčko!
Nechci se vychloubat, jak moc jsem šikovnej (po mamince), spíš popsat svojí zajímavou zkušenost...
Měl jsem tu nefunkční Hitachi Deskstar 7K250 160GB (HDS722516VLAT80), který jsem již téměř z okna jakožto nefunkční krám vyhodil, ale po LAN party mi to začalo krapítek hlodat a zkusil jsem přístup "teď nefunguje, tak se v tom povrtam a uvidíme - ztratit není co"...
Takže jsem zkontroloval konektory, odpojil elektroniku, odmontoval elektroniku (Thorx 8, ale jde i zbroušenym placatým šroubovákem) a začal koumat, co by se dalo poladit a kde by mohla býti chyba (obr1)
Co mne zaujalo hned, byly jakési drátky-samečkové na tělu HDD (obr2) a jim odpovídající cínové kapičky-samičky na PCB elektroniky (obr3). Po bližším ohledání se vytlačené dírky v kapičkách-samičkách jevily krapítek veliké a proto po inženýrské analýze situace, zvolení strategie a taktiky jsem rozhodl, že hrotová pájka nic zkazit nemůže a rozhodl se kapičky-samičky zacelit, že tam může být špatný kontakt a bůhví co ještě.
Tak jsem udělal jak jsem řek, kapičky postupně pomalu a opatrně "regeneroval", PCB nasadil, přišrouboval, konektory zapojil et voilá... HDD funguje!!!!
Z toho poučení, plyne pro žlůvy (a overclockery)
se supem o lásce že se nemluví (HDD z okna nevyhazovati existuje-li šance na jeho opravu).
Přeji všem mnoho zdaru při řešení potíží zapeklitých i méně zapečených a vůbec: SPOLEHLIVÝ HW DO KAŽDÉHO KOMPU