Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Jak nastavit 2 routry

Standardní Jak nastavit 2 routry

Potřeboval bych poradit s nastavením dvou spojených routrů. Mám anténu s bezdrátovým internetem připojenou na router Asus wl-500g a kabely rozvedené do 2 PC. Potřebuji připojit ještě jeden Wifi router, abych mohl používat i wifi na notebooku a PDA nezávisle na spuštěných PC. Je ochoten někdo mi poradit krok za krokem?

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    303

Standardní Re: Jak nastavit 2 routry

Ve tvem pripade nepotrebujes router, staci obycejny bezdratovy pristupovy bod (AP). Ten zapojis kabelem do dalsiho volneho (LAN) konektoru na asusu a melo by to fungovat. Na pocitacich pripojenych za bezdratem by mel byt stejny rozsah adres, jako maji pocitace pripojene primo na asusu (ten prideluje asi adresy z DHCP, takze na tom novem bezdratovem ap zapnout DHCP relay smerovany na asuse).
    A samozrejme nezapominat na zabezpeceni bezdratu a takove ty podobne "nepodstatne" veci ...
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Přesně tak, jako druhé zařízení kup pouze Access Point, nikoliv router - např. Linksys WAP54G.
    Současný router bude řešit připojení k internetu a nové AP jen nahradí (nativně) pevnej kabel bezdrátem.

Ještě jednou lépe popíšu stav: Anténa bezdrátového internetu 2,4 GHz je připojena k routeru asus na půdě domu. Od routeru vedou 2 LAN kabely do přízemí k PC a do prvního patra k PC, kde potřebuji WIFI nezávislé na zapnutém PC. AP bohužel nemohu použít, protože router je na půdě a není možné vést další kabel k AP do místností, kde bude WIFI. Takže ten druhý router musí rozdělit stávající LAN. Druhá věc je, že druhý Wifi router už mám k dispozici a nemusím tedy kupovat AP. Spíš jsem potřeboval pomoci s nastavením druhého routeru, kterému nerozumím. Jsou 3 možnosti jak může pracovat: Gateway, Bridge a Wireless ISP. Kterou mám zvolit? Dále nevím jaké zadat IP adresy, gateway a DNS server v nastavení LAN a WAN toho druhého routeru. Díky za trpělivost a pomoc.
    Naposledy upravil jan21; 18.07.2007 v 12:03.

Citace Původně odeslal jan21 Zobrazit příspěvek
    Ještě jednou lépe popíšu stav: Anténa bezdrátového internetu 2,4 GHz je připojena k routeru asus na půdě domu. Od routeru vedou 2 LAN kabely do přízemí k PC a do prvního patra k PC, kde potřebuji WIFI nezávislé na zapnutém PC. AP bohužel nemohu použít, protože router je na půdě a není možné vést další kabel k AP do místností, kde bude WIFI. Takže ten druhý router musí rozdělit stávající LAN. Druhá věc je, že druhý Wifi router už mám k dispozici a nemusím tedy kupovat AP. Spíš jsem potřeboval pomoci s nastavením druhého routeru, kterému nerozumím. Jsou 3 možnosti jak může pracovat: Gateway, Bridge a Wireless ISP. Kterou mám zvolit? Dále nevím jaké zadat IP adresy, gateway a DNS server v nastavení LAN a WAN toho druhého routeru. Díky za trpělivost a pomoc.
    Teoreticky v modu bridge by to melo bezproblemu fungovat. V modu ISP (je treba precist manual co ktery mod znamena) by jsi mel nastavit pouze 2 parametry 1. Vychozi branu, DNS (IP adresa prvniho routeru) a 2. rozsah IP adres pro wireless klienty. Nezapomen na zabezpeceni (skryti SSID, WEP atd)
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

Citace Původně odeslal Geeker Zobrazit příspěvek
    Teoreticky v modu bridge by to melo bezproblemu fungovat. V modu ISP (je treba precist manual co ktery mod znamena) by jsi mel nastavit pouze 2 parametry 1. Vychozi branu, DNS (IP adresa prvniho routeru) a 2. rozsah IP adres pro wireless klienty. Nezapomen na zabezpeceni (skryti SSID, WEP atd)
    návod je v angličtině, ale píšou: Gateway= v tomto módu se předpokládá, že zařízení je spojeno s ADSL modemem. NAT je povoleno a počítače ve čtyřech LAN portech sdílí stejnou IP do ISP WAN portu. Typ spojení WAN může být nastaven s použitím PPPOE, DHCP client, PPTP client nebo statická IP.

Bridge= v tomto módu jsou všechny ethernetové porty a bezdrátové rozhraní přemostěné dohromady a NAT je zakázáno. Všechny WAN související s funkcí firewallu nejsou podporovány.

Wireless ISP= všechny ethernetové porty jsou přemostěny dohromady a bezdrátový klient bude připojen k ISP AP (přístupovému bodu) NAT je povolen a počítače ve čtyřech LAN portech sdílí stejnou IP do ISP přes bezdrátový LAN. Musíte nejdřív nastavit bezdrátového klienta a přípojit k ISP AP. Typ spojení WAN může být nastaven s použitím PPPOE, DHCP client, PPTP client nebo statická IP.

Tak nevím jestli jste z toho překladu moudří...

návod je v angličtině, ale píšou: Gateway= v tomto módu se předpokládá, že zařízení je spojeno s ADSL modemem. NAT je povoleno a počítače ve čtyřech LAN portech sdílí stejnou IP do ISP WAN portu. Typ spojení WAN může být nastaven s použitím PPPOE, DHCP client, PPTP client nebo statická IP.

Bridge= v tomto módu jsou všechny ethernetové porty a bezdrátové rozhraní přemostěné dohromady a NAT je zakázáno. Všechny WAN související s funkcí firewallu nejsou podporovány.

Wireless ISP= všechny ethernetové porty jsou přemostěny dohromady a bezdrátový klient bude připojen k ISP AP (přístupovému bodu) NAT je povolen a počítače ve čtyřech LAN portech sdílí stejnou IP do ISP přes bezdrátový LAN. Musíte nejdřív nastavit bezdrátového klienta a přípojit k ISP AP. Typ spojení WAN může být nastaven s použitím PPPOE, DHCP client, PPTP client nebo statická IP.

Jj takze to co ty chces je Gateway. Tim ti vzniknout 2 ruzne site např. 192.168.1.x a 192.168.2.x Na druhem (novem routeru) nastavis vychozi branu a dns na prvni router. Pripadne DNS na providera.
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p

Jestli chceš sítě za každou cenu rozdělit, tak režim Gateway, ale pokud bys chtěl používat sdílení mezi počítači (a taky notebookem) tak jsem pro režim Bridge - do jednoho LAN portu zapojíš kabel z půdy, do druhého PC (dva zůstanou ještě volné, pro případné další PC) a bezdrátem připojíš notebook.

Ad IP adresy a další nastavení - pro WAN je to v Bridge režimu bezpředmětné a LAN nastavíš jakoukoliv v tom samém rozsahu jako už mají ty dva počítače (např 192.168.1.200), ale rozdílnou od obou z nich, masku stejnou, bránu také stejnou (to je IP adresa toho routeru na půdě) DNS u routru není třeba nastavovat, ale pokud to vyžaduje, tak použij tu samou co je nastavená na PC.

konfiguraci na PC zjistíš příkazem
    Kód:
    ipconfig /all

Citace Původně odeslal Paolo Zobrazit příspěvek
    Jestli chceš sítě za každou cenu rozdělit, tak režim Gateway, ale pokud bys chtěl používat sdílení mezi počítači (a taky notebookem) tak jsem pro režim Bridge - do jednoho LAN portu zapojíš kabel z půdy, do druhého PC (dva zůstanou ještě volné, pro případné další PC) a bezdrátem připojíš notebook.
    Pokud tomu rozumím dobře, tak v režimu bridge WAN port nebude zapojen? Bude sdílen i internet nebo pouze PC?

Pokud tomu rozumím dobře, tak v režimu bridge WAN port nebude zapojen? Bude sdílen i internet nebo pouze PC?
    Ano, v režimu bridge nebude WAN port zapojen a router se bude chovat jako switch s AP v jednom - tudíž bude přenášet všechno mezi bezdrátem a drátem a vzhledem k tomu, že na drátu už máš přístup k internetu, tak bude přenášet i ten.

V rezimu bridge pouzijes ten router jako switch melo by být sdilene vsechno.

Citace Původně odeslal Geeker Zobrazit příspěvek
    V rezimu bridge pouzijes ten router jako switch melo by být sdilene vsechno.
    Takže jsem rozchodil ten bridge, zatím funguje internet na PC, ted mi zbyva nastavit WIFI na PDA
    je tu v nastavení routeru na výběr
    Mode: AP, client, WDS a AP+WDS
    Network type: ad-hoc, infrastructure
    - co mám vybrat?

Takže jsem rozchodil ten bridge, zatím funguje internet na PC, ted mi zbyva nastavit WIFI na PDA
    je tu v nastavení routeru na výběr
    Mode: AP, client, WDS a AP+WDS
    Network type: ad-hoc, infrastructure
    - co mám vybrat?
    AP a infrastructure

Takže pánové, vše funguje takže velmi děkuji za váš čas, který jste mi věnovali.
    Ještě jednou děkuji moc.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání