Výsledky 1 až 2 z 2

Téma: Problém s přerušením procesoru

Unhappy Problém s přerušením procesoru

Zdravím všechny čtoucí.... - mám problém s PC v čistém DOSu:

Při komunikaci nových PC (pouze s nabootováním do čistého DOSu) se svými zařízeními ovládanými přímými přístupy na port v (archaismus, co?) se mi začly vyskytovat přenosové chyby.

Při hledání chyb jsem si Vytvořil jsem si v TurboPascalu jednoduchoučký prográmek, který využívá přímý přístup na porty a pouze neustále "hýbe" s jedním z výstupů sériového (nebo i paralelního) portu z úrovně L na H atd.
    (na osciloskopu je tedy vidět pravoúhlý signál, střída 1:1, perioda cca 5 mikrosekund)

Pokud je přerušení povoleno, jsou samozřejmě podle očekávání vidět v tomto pravoúhlém signálu prodlevy (tedy chvilková "zmrazení" v úrovni L resp.H) různých délek v různých odstupech (prodleva např. 200 mikrosekund) - tedy jsou vidět přerušení např. od interního časovače...

Domníval jsem se, že pokud zařadím do prográmku TurboPascalu instrukci globálního zákazu všech maskovatelných přerušení CLI příkazem inline($0FA), pak v signálu žádné prodlevy neuvidím, ale ouha - není tomu tak:

Objevují se nežádoucí prodlevy v délce cca 600 mikrosekund v odstupech 1 nebo 2 sekundy (nepravidelně).

Toto bylo odzkoušeno na celkem čtyřech počítačích různého stáří s výsledkem:

1) nejnovější PC ( Celeron 2,8 GHz, Win Vista) a notebook (Pentium 1,6 GHz, WinXP Pro)
    a) při nabootování pouze do čistého MSDOSu (nebo i FreeDOSu) - signál vykazuje nežádoucí prodlevy v délce 600 mikrosekund
    b) při běžících Win Vista nebo XP nelze zkoušet - Visty ani XP samozřejmě přímý přístup na porty už neumožňují

2) starší PC (Pentium II MMX, Win 98 ) a starší notebook (Pentium, Win 98 )
    a) při nabootování pouze do čistého MSDOSu (nebo i FreeDOSu) signál opět vykazuje nežádoucí prodlevy (i když mírně kratší oproti prvním PC - cca 400 mikrosekund)
    b) při běžících Win 98 (ty ještě přímý přístup na porty umožňují) a tedy při spuštění prográmku v okně DOS ale "světe div se" - signál je perfektní, bez jakýchkoliv prodlev !!

Vypadá to tedy, že procesor je přerušován i přes zákaz všech maskovatelných přerušení, tedy zřejmě vstupem NMI ?

Kde může být zakopaný pes (koprocesor, řízení spotřeby) ??

V případě 2b) je vidno, že Win98 umí "umravnit" signál tak, že je perfektní, velmi, velmi bych potřeboval totéž tedy i v DOSu.

Nemá někdo nějaký nápad co to může způsobovat??

MiM

Standardní Re: Problém s přerušením procesoru

Kvuli podobnym problemum , jsem musel kdysi prekopat 1/2 PC. Na pentiu me proste porty nebehaly , jak jsem chtel . Nakonec jsem musel pouzit klasickou pridavnou ISA kartu s povypinanyma radicema a tam to bezelo. Problemy se prestaly vyskytovat az pote co jsem si nachystal porty na COM3/COM4 a LPT3. Osobne si spis tipuju na problemy s IRQ. V prikazovce pod OS2 to behalo o neco lip jak pod ms dos.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. chlazení jádra procesoru vodou
    Založil Haniz v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 72
    Poslední příspěvek: 19.10.2005, 10:10
  2. PROBLEM: 100% vyuzitie procesoru pri 3D aplikaciach
    Založil nevR v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 14.04.2005, 13:03
  3. problem s FATkou W98SE
    Založil krabakor v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1