Možná by mohlo někoho zajímat, jak si celkem jednoduše i jako lama pořídit funkční navigaci ke stávajícímu mobilu...
Doteď mě ta navigační mánie docela míjela, ale včera jsem se, i vzhledem k prodávanému modulu LD-3W za hodně výhodnou cenu rozhodl, že do toho půjdu... v ET za 2295 a levněji to neseženete, i když pro mnoho lidí bude lepší, koupit si "balíček" s navigačním softem Navicore za hodně dobrou cenu cca 4500 Kč... já osobně ale dal na recenze a zvolil TomTom s hlasovým modulem (který se bohužel taky připlácí). Celkově je soft u navigace ta největší cenová položka a nejen to, platí se i dál za aktualizace, no hnus
Instalace softu na Nokii 9300 (Symbian S80) bez problému, mapu CZ (jiné mě nezajímají, páč stejně dálky pouze lítám) i hlas to našlo.
GPS modul se chová jako normální BT zařízení, je maličký a svým způsobem i roztomilý. Mám ho položený na parapetu zavřeného okna (zevnitř) a signál je sice slabý, ale dostačující pro fungování. Nicméně v noci mi z neznámého důvodu vůbec nešlo získat signál satelitu, i když jsem modul vystrčil z okna, ráno již bylo vše OK, to nechápu. Jinak vše funguje bez problému. (EDIT po týdnu: nechápu proč, ale v noci mi navigace prostě nejede, i když na tom samém místě mi přes den jede? Signál je prostě mnohem mnohem slabší a satelitů je taky méně)
Hlas je hodně velká vychytávka a ten bych doporučil (Navicore by ho měl AFAIK mít již v sobě). Povely jsou docela výstižné a včasné. Akorát mám pocit, že pokud signál nějak posílí nalezením dalších satelitů, tak se nějak překalibruje vaše pozice a někdy mapa začne trochu poskakovat a hlas může říct několik povelů za sebou, které mohou mást.
Co mě hodně dostává právě u TomTom je možnost různého prostudování trasy. Dokonce je tam i jakýsi "demo mód", během kterého kurzor projede trasu tak, jak ji máte projet vy. To se mi hodně líbí. Stejně tak jsou tam i další možnosti a samozřejmě lze mapu jen tak prohlížet. To je absolutně k sežrání
Praktické využití bude složitější v tom, že je potřeba GPS v autě nějak umístit. K tomu je dodaný jakýsi "suchý zip" s lepidly, jedna část půjde na palubku, druhá na spodek modulu. To jsem ještě nezkoušel a jsem na to docela zvědav. Druhá věc je uchycení mobilu, sice jsem si na něj koupil držák, ale vrtání fakt nechci, tak nevím, zda se najde fachman, který to připevní bez něj.
Baterku to kupodivu zase tak nežere. Výdrži 15 hodin bych u modulu věřil a můj žravý komunikátor se taky drží. Nabíjení v autě ale bude složitější, jelikož mám pouze jeden zapalovač a dvě nabíječky![]()
Shrnu to asi takhle - ta věc je dobře použitelná. Minimálně pro zábavu, ale jisté je, že studování map a papírové mapy vůbec jsou minulostí. Nabízí to i čísla popisná ve větších městech. Všem vřele doporučuji.