Začal jsem pracovat na svým novym webu a zvažuju jestli a jak udělat ochranu emailových adres před spamboty.
Myslím si že nějaká ta ochrana by neškodila, ale nechtěl bych aby to bylo na úkor uživatelů, tak nevím jakou techniku zvolit.
1. někdo používá obrácenou adresu pomocí css (unicode-bidi:bidi-override; direction: rtl- na tohle si nemůžu pořád nějak udělat názor, vypadá to ok, ale když bych si chtěl adresu nakopírovat tak mi vyleze ten obrácenej bazmek
2. nahrazení identifikačních znaků emailu: @->(at) .->(dot), to mi přijde docela dobrý, hlavně pokud se to napíše česky, předpokládám že zrovna s (at) si moderní boti už poradí, když si to nakopíruju, tak jenom změním (at) na zavináč a hotovo, je to sice malinko práce navíc, ale beru t jako dobrej kompromis. Nevypadá to ale moc pěkně...
3. náhrada obrázkem, vypadá to pěkně a asi ani moc botů si s tim neporadí (doufám, nevim jak moc se využívá OCR, ale řek bych že moc ne, protože by to podle mě bylo docela plejtvání výkonem). Ještě když se nějak zašifrují parametry k tomu skriptu kterej obrázek generuje. Občas použíji něco jako
return ~$parametr;. Tento způsob se mi zdá ale absolutně nepoužitelný pro uživatele, protože si musí adresu otrocky opsat
4. napadlo mě že bych obrázkem nahradil jenom zavináč, nevim jak by to bylo účinný. Pro uživatele by to zas tak hrozný nebylo a hezky by to vypadalo.
5. skládání javascriptem, taky jsem to někde viděl používat. Mohlo by to fungovat, za předpokladu že boti nedělaj javascript (zase otázka výkonu), ale myslim že s tim problém mít nebudou
Další věc je pak mailto:. Osobně ho mám rád, protože jsem strašně línej a vyhovuje mi click na odkaz a otevře se mi mailovej klient, ale beru že je to taková návnada na boty...
Jaký je váš názor?