Zkusím to popsat co nejstručněji.
Mám síť, počítač A (poskytuje sdílení připojení k internetu win2k) má veřejnou IP. Přes hub je připojen počítač B (win2k) a občas notebook C (winXP home). Funguje dynamické přidělování adresy, počítače B a C získávají IP i DNS automaticky, vše funguje.
Nyní se postaví ze starého počítače server D (win2k), přehodí se z A sí'tovka, nastaví MAC a jedem dál (močálem černým podél bílých skal). Počítače A, B i D fungují v pořádku (u A byla nastavena nová IP adresa a po restartu dáno opět na automatické přidělování. A nyní přichází zlatý hřeb. Po připojení notebooku s winXP home dochází po restartu libovolného klientského počítače k nastavení brány na 192.168.0.3 (což je A, bývalý server, dnes klient). Pokud se nastaví brána správně na 192.168.0.1 tak vše jede až do restartu. Pak je opět brána nastavena špatně (a v této situaci nefunguje prohlížeč, ani IE ani Firefox, ICQ jede v pohodě). A notebook si navíc i přes nastavení správné brány na internetu ani neškrtne. Firewally jsou v tom nevinně, nastaveno bych to měl mít dobře.
Otázka zní, který počítač si ksakru pamatuje, že A byl dříve server? Existuje něco jako reset síťového připojení? Zatím jsem nastavil IP, DNS a bránu ručně na počítačích A a B a až ráno budu mít k dispozici notebook. Pak si s ním budu hrát, ale pokud máte někdo nějaký konstruktivní nápad (kromě instalace winXP professional na notebooka), podělte se s ním. Je mi to záhadou.