Zdravím, narazil jsem na podivně se chvající PC se základní deskou EP-8RDA. Z ničehož nic začal mít PC potíže s najetím už ve fázi načítání BIOSU. Začaly se objevovat hlášky okolo kolize s floppy a bylo neustále nutné resetovat BIOS. Závadu jsem nakonec vytřídil do stavu, kdy PC nenajede, pokud je vypnuté cca 5min. Pokud se mi podaří systém rozjet, restarty fungují normálně. Všiml jsem si, že po studeném startu hlásí kolísání napětí v tabulce všech napětí a otáček ventilátorů, někdy úplně nesmyslné hodnoty, vše červené a pod (v režimu načítání BIOSU EPOX zobrazuje tabulku stavu hodnot všech napětí a otáček všech ventilátorů) .... po opakovaném restartu nejdéle kolísá hodnota Vdd - napájení čipsetu - při studeném startu kolísá i na hodnotu 1.2 (default = 1.6) tím pádem koliduje vše, co má dočinění s čipsetem, PC vůbec nenačte BIOS, pokud je připojená klávesnice, floppy a další věci na jižním můstku. Domníval jsem se, že bude na vině zdroj, nebo baterka, oboje jsem vyměnil a nic, pořád to samé. Desku testuji samotnou, bez zapojených komponent (HDD, CD-ROM, FLOPPY, PCI karty)
Je možné, že odchází deska - že nějaká část, která má na starosti napájení čipsetu, je po studeném restartu nestabilní? Už jste se s tím někdo setkali?