pri kazdej ramke najdete specifikaciu ze ci je 1-bank, 2-bank 4-bank niekedy aj 8-bank
neviete mi niekto vysvetlit ze co ttento udaj znamena a ze ci mozem miesat rozne hodnoty
pri kazdej ramke najdete specifikaciu ze ci je 1-bank, 2-bank 4-bank niekedy aj 8-bank
neviete mi niekto vysvetlit ze co ttento udaj znamena a ze ci mozem miesat rozne hodnoty
Důležité! Bank interleaving
Některé BIOSy obsahují volbu prokládaného přístupu k paměťovým bankám - Bank Interleaving (None, 2-way, 4-way; žádné, dvoucestné, čtyřcestné), jiné (modernější) BIOSy mají prokládaný přístup trvale zapnutý. V čem je vlastně "interleaving" výhodný?
Moderní paměťové čipy jsou dnes rozdělené do několika segmentů které nazýváme paměťové banky. Každá paměťová banka reprezentuje odlišnou datovou zónu. Činitelem, který zpomaluje přístup do paměti je dynamické obnovování obsahu paměti (anglicky se tyto cykly nazývají "refresh" cykly), které na okamžik blokují přístup k obsahu paměti.
Prokládaný přístup umožňuje v okamžiku kdy v jednom banku probíhá obnovení dat, vyslat adresu další paměťové bance. Dvojcestné prokládané adresování umožní otevření dvou paměťových bank, zatímco čtyřcestné (4-way) pracuje se čtyřmi bankami najednou. Technická poznámka: prokládané adresování nijak nekoliduje s burst přenosy (více zde).
Poznatek 5: Pokud máte volbu Bank Interleave v BIOSu přítomnou, nastavte tuto položku na Auto nebo přímo na 4-way Interleaving - získáte tím okolo 4-5% propustnosti "k dobru". Pokud tuto položku nenajdete, je pravděpodobné, že je trvale aktivní.
EDIT: Zdroj-článek z pct.cz...
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
no ja viem co je to bank interleaving, ale je to to iste
a moze mat niejaka ram maximalne 1-bank intearleaving aina zase az 8-bank![]()
No já jsem měl za to, že jo.Původně odeslal Tommy_SK
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)