Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Skutocna kapacita HDD/MP3 playerov - odstupenie od KZ?

Standardní Skutocna kapacita HDD/MP3 playerov - odstupenie od KZ?

Tak ma napadlo cisto hypoteticky u obchodu ktory robi problemy a nevie sa spravat slusne k zakaznikovi, ktory chce tovar vratit, lebo je s nim po vyskusani nespokojny nepovazuje sa za uvedenie v omyl pokial ma HDD ci MP3 prehravac inu ako deklarovanu kapacitu pri predaji bez toho aby na to upozornil predavajuci kupujuceho?

Som ochotny brat ze u HDD sa bude pocitat s neformatovanou kapacitou, ale predsa len by malo byt niekde uvedene upozornenie na to ako pocitaju GB nie?

U takych MP3 playerov kde sa uz vacsinou nic neformatuje a rovno sa po kupe pouziva by ta kapacita mala zodpovedat nie alebo by mal predajca upozornit ze 256MB player ma vyuzitelnych len 243MB prip. 1GB len 0.97GB ked sa tym chvali na skatuli ci manuali, ale nikde v manuali neuvedie skutocnu kapacitu a ako sa veci maju s pocitanim MiB/GiB/MB/GB? Nie je to dovod na odstupenie od kupnej zmluvy?

Osobne to povazujem za svinstvo zo strany zakaznika, ale podla mna to je mozne podla zakona, na druhu stranu ked pristup niektorych obchodov je svinsky tak nemoze byt nasledne ani pristup zakaznika k nim.

Napadlo ma to ako som si tak cital manual k MP3 playeru Philips, kde to Philips samozrejme ako vyrobca snaziaci sa predchadzat nedorozumeniam uvadza, ze kapacita pamate bude nizsia a tiez uvadza ako sa pocita GB.
    Markoff
    Dennik z Ciny a jemu predchadzajuci trip po Azii 2010-2011

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Standardní

Pokial je tam napisane KB/MB/GB, tak si myslim, ze s tym nepochodis, pretoze po spravnosti je to 10^3, ^6 a ^9 ... Keby tam bolo napisane KiB (2^10), MiB (2^20) alebo GiB (2^30), tak by si im to imho mohol obuchat o hlavu kedykolvek.
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Standardní

Citace Původně odeslal PiT
    Pokial je tam napisane KB/MB/GB, tak si myslim, ze s tym nepochodis, pretoze po spravnosti je to 10^3, ^6 a ^9 ... Keby tam bolo napisane KiB (2^10), MiB (2^20) alebo GiB (2^30), tak by si im to imho mohol obuchat o hlavu kedykolvek.
    povedal bych ale ze za standard sa povazuje to co zobrazuje Windows a ten v tom ma jasno

obecne chapem ze to je svinstvo, obzvlast co sa IT (HDD) tyka kde by si toho clovek mal byt naozaj vedomy ale konkretne u MP3 playerov ktore clovek nemusi za celu dobu ich pouzivania ani raz formatovat by mali byt informacie pre kupujuceho blbuvzdorne a ked sa niekto hrdi na obale kapacitou 256MB ci 1024MB tak by clovek doma nemal zistit ze tam moze nahrat len 243MB ci 1001MB a v navode nikde o tom ani zmienka, ked ina firma o tom v navode zmienku ma, podla mna sa pri kupe jedna v tomto pripade o uvedenie zakaznika v omyl

kazdopadne ako vravim, kto chce psa bit palicu si najde a tou su jednotky/skut. kapacita, v pripade slusnych obchodov kde vyjdu zakaznikovi v ustrety, vezmu spat tovar a vratia peniaze sa nemusi vobec filozofovat nad takouto vecou, ale u firiem ktore nechcu prijat spat svoj tovar a nedavaju zakaznikovi vobec lehotu na odskusanie, ktory ked tam neskor dojde zisti ze oni povodne mysleli len vymenu kus za kus v pripade ze by sa pokazil vyrobok a nie odskusanie s vratenim penazi, to asi inak nejde nez hladat taketo cesticky aby sa clovek v roku 2005 dockal kapitalistickeho pristupu s vazenim si zakaznika a trhanim sa o neho s ostatnymi predajcami nez riskovat povest nespokojneho zakaznika, ktory sa uz urcite nevrati a da o tom vediet vsetkym znamym (v horsom pripade si najde aj ine nedostatky (najdu sa VZDY) a posle SOI)

EDIT: dobrou paralelou k MP3 playerom su VHS/CD/DVD media kde sa da prakticky vzdy ulozit viac ako je deklarovana kapacita takze to spotrebitela nemusi trapit, zatial co v pripade DVD rekorderu s HDD ci u MP3 playeru moze zostat nemilo prekvapeny, kedze tieto veci dnes pouzivaju naozaj ludia co vedia o IT naozaj vcelku prd

EDIT2: Inak Philips sam uvadza vo svojom manuali ze 1GB = 2^30B, citujem "Uvedomte si, že niektoré operačné systémy zobrazujú kapacitu v jednotkách “GB”, kde 1,0 GB = 2 na 30-tu = 1 073 741 834 bytov. Výsledná kapacita v “GB”, ktorú zobrazí operačný systém, bude menšia, z dôvodu použitia tejto definície pre “Gigabajt”."
    Markoff

Standardní

Mno chapu, urcite to neni uplne fer, tyto spory jsou vsude mozne, mam pocit, ze dokonce v nejakem state v USA zakazali kvuli tomu prodej HDD.

No ale s tim nic nenadelas, jedine co tak mozna muzes je jit otriskat nekomu o hlavu windows, jelikoz zobrazuji MB misto MiB. U tech HDD a MP3 je to udavano korektne, prestoze tak na prvni pohled nevypada.

Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
    Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
    Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
    Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350

"Music is essentially useless, as life is." George Santayana

Standardní

V technickych informaciach o diskoch byva napisane, ze definuju GB ako 10^9 B...
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

2Markoff: Jestli je chces ciste prakticky nas.rat, tak tam zajdi, vyber si par kousku hodne drahyho HW a nechej si ho predvest. Aspon v CR to musi ze zakona udelat. => musi ro rozbalit ... a pak samo reknes ze nic z toho nechces . Sem fakt zvedavej, komu to pak prodaj. Pripadne bych si objednal nejaky hodne drahy kousek a pak si ho na poste nevyzved ... .

Vetsina obchodu proto nechava 1-3 dny na otestovani, protoze se jim nechce zbozi predvadet v krame. V tom zakone je taky neco na zpusob, ze pokud z nejakych duvodu nebylo mozne predvedeni zbozi u prodejce, muzes ho v primerene lhute vratit. Ale to vse samo CR.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    2Markoff: Jestli je chces ciste prakticky nas.rat, tak tam zajdi, vyber si par kousku hodne drahyho HW a nechej si ho predvest. Aspon v CR to musi ze zakona udelat. => musi ro rozbalit ... a pak samo reknes ze nic z toho nechces ;). Sem fakt zvedavej, komu to pak prodaj. Pripadne bych si objednal nejaky hodne drahy kousek a pak si ho na poste nevyzved ... .

Vetsina obchodu proto nechava 1-3 dny na otestovani, protoze se jim nechce zbozi predvadet v krame. V tom zakone je taky neco na zpusob, ze pokud z nejakych duvodu nebylo mozne predvedeni zbozi u prodejce, muzes ho v primerene lhute vratit. Ale to vse samo CR.
    nechcem nikoho bezdovodne nasierat, chcem len vratit zakupeny vyrobok ktory som prakticky nepouzival a s ktorym som nespokojny, ta kapacita je jeden z dovodov ktorym ich chcem donutit k vrateniu penazi, mam to vytlacene na papieri, bol som tam v piatok kde som do predavaca hustil tak dlho az mi chcel dat peniaze ale nemal dost hotovosti (pocital predo mnou), mal som sa stavit v sobotu, kedy presne podla mojich predpokladov sa mu to uz rozlezalo v hlave a poradil sa s inou pobockou a uz mlel o tom ze v pondelok sa este musi informovat ci mi moze dat peniaze, na dnes som sa pripravil - v pripade ze mi neda spat peniaze, vytlacil som si textak s nedostatkami ktore mu dam s tym nech si este rozmysli svoj dalsi postup ze sa stavim neskor a ked sa s nim nebude dat dohodnut budem sa stazovat jeho vedeniu na neho + to budeme riesit za asistencie SOI

v principe zakon nepozna nic take ako dobu na odskusanie po kupe priamo na mieste, ze to slusne obchody poskytuju je len ich plus, pri zasielkovom predajni samozrejme existuje 14-dnova lehota na vratenie tovaru prave z dovodu ze clovek nevidel vyrobok nazivo v predajni a tak si ho moze otestovat a vratit a dostat spat svoje peniaze, u normalneho obchodu nevidim dovod preco by mal inak pristupovat k zakaznikom z inetu a inak priamo na mieste a davat im rozdielne lehoty na vyskusanie resp. jednym ano a druhym ziadne
    Markoff

Vliv
    300

Standardní

Jak sem rek, v CR ma prodejce povinost ti vyrobek predvest (a ty ho samozrejme potom nemusis koupit) a pokud z nejakeho duvodu vyrobek predvest nelze, mas moznost ho v primerene lhute vratit. A presne z tohoto duvodu mas tech 14 dnu pri objednavce po netu.

Jinak co se tyce velikosti, nebylo by od veci se mrknout do slovenskych norem, a jak tam jsou definovany jednotny KB, GB ... (pokud jsou). V okamziku kdyby tam bylo 1KB = 1024B, tak nemas co resit a jedna se o klamani zakaznika.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    Jinak co se tyce velikosti, nebylo by od veci se mrknout do slovenskych norem, a jak tam jsou definovany jednotny KB, GB ... (pokud jsou). V okamziku kdyby tam bylo 1KB = 1024B, tak nemas co resit a jedna se o klamani zakaznika.
    Myslím, že to nie sú slovenské, ale medzinárodné normy, aj keď na slovensku ma už nič neprekvapí
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

Standardní

tak som sa prave vratil z predajne, kde mi neboli schopni ponuknut ine riesenie nez ze im odovzdam vyrobok na posudenie ako reklamaciu a ked budu suhlasit s mojim nazorom ze je nekvalitny a ze je to vada a nie vlastnost, tak mi vratia peniaze, ze vraj to nie su schopni riesit inak nez takto truby, tak som im dal aj pripraveny text s prilohami kde som im vyznacil co porusili zo svojho zarucneho listu a ine nedostatky nech to zaslu svojmu nadriadenemu, ten ma dnes samozrejme zhodou okolnosti miting a nevedia ci sa k tomu vyjadri este vecer alebo najskor v stredu

naozaj ustretove jednanie ako svina, bavili sme sa tam asi 35min, okrem chalana (26-30r) s ktorym som stale komunikoval mu tam asistovala aj premudrela kolegyna (40-50r) ktoru som vcelku ignoroval, az ked sme uz skoncili napadlo ma ze som ju mal okriknut nech sa nemiesa do nasho dialogu, chalan ku koncu uz mal reci aj "uprimne sa vas spytam, chcete ma podje_avat?" :-) lebo som ho chytal za slovicka napr. ked mi ponukol jedno jedine riesenie skrz reklamaciu a odrazu ked som mu povedal ci by to nebolo riesitelne napr. vymenou za iny model povedal ze hej ale ze som beztak povedal ze od nich nic nechcem tak mi to ani neponukol, naco som mu akurat odvetil ze sam vidi, ze existuje aj ine riesenie a rovnako tak moze existovat aj dalsie okrem toho jedneho ktore mi ponuka, otras ako s hotentotmi z ludmi z jednej nemenovanej firmy

este som sa schvalne pzoeral po miestnosti ci nemaju niekde vystaveny reklamacny poriadok a nikde nic, na to nie je nahodou nejaky zakon ze ho maju mat vystaveny v predajni? nech mam o inspiraciu pre SOI viac
    Markoff

Vliv
    300

Standardní

Reklamacni rad nemusis mit (v CR) vubec, vse se pak ridi vyhradne zakonem. Upravit jim muzes detaily + dat zakaznikovi lepsi podminky nez vyzaduje zakon.

Edit: Jinak z tveho postu neni tak uplne jasno, zda si jim to nechal nebo ne, lepsi varianta by asi byla trvat na odstoupeni od smlouvy, tam nemaji zadny narok na lhutu, pripadne si nechat od nich napsat papir, ze odmitaji vyrobek prevzit.

Standardní

nie, nenechal som im to tam, vraveli ze to prevezmu a zaslu na reklamaciu a ked by uznali ako chybu co tvrdim tak by mi bolo mozne vratit peniaze, ale ja nie som ochotny cakat mesiac kym sa rozhupu s vybavenim reklamacie

na odstupeni zo zmluvy som trval tych 40min co som sa s nimi hadal a hustil do nich a oni mleli stale jedine o tom, ze to mozu prijat len ako reklamaciu a nijak inak, ze ich reklamacny poriadok nic ako vratenie tovaru nepozna (to je zaujimave kedze predavaju tovar aj zasielkovym predajom cez inet kde je to samozrejme podla zakona ze je tam 14dni na vyskusanie)

prave chceli napisat papier ze im to odmietam dat ze to chceli prevziat na reklamaciu u coho som sa spytal k comu to bude MNE dobre, naco inteligentna zena odvetila ze mne na nic, ale ze je to pre nich, tak som sa nad jej stupiditou akurat pousmial, kedze ich mozem zvysoka okaslat

este tam mam zavolat dnes pred zatvorenim ci sa k tomu nahodou nestihne vyjadrit ich nadriadeny ktoremu prefaxovali dokumenty co som im dal ale skor ze az v stredu

vid nizsie co som im nechal za papier spolu s prefotenymi strankami z ich manualu zvyraznenymi fixkou + vytlacenu stranku z manualu Philips + prefoteny blocik a zarucak

Kód:
    Zoznam nedostatkov na zaklade ktorych chcem vratit prehravac, odstupit od kupnej zmluvy a spat svoje peniaze:

- vyrazny sum hlavne v tichych pasazach skladieb (soundtracky), odlisne sumenie pri zapnutom a vypnutom displeji, nevhodne ovladanie ktore niekedy nereaguje pri zatlaceni packoveho mechanizmu

- zavadzanie pri predaji ze je potrebne k reklamacii mat potvrdeny zarucny list ako som sa snazil oponovat predajcovi pri kupe - vyjadrenie pana RNDr. Ladislav Čeplíka, námestníka ústrednej riaditeľky SOI, kde som sa zatial len informoval a nepodaval podnet:
    "V prípade, že Vám predávajúci poskytol iba 24 mesačnú záruku, ktorú máte automaticky aj zo zákona, potom Vám pri uplatnení reklamácie bude postačovať aj samotný pokladničný blok bez záručného listu."

- porusenie vlastnych Zarucnych podmienok fy xyz zo strany predavajuceho pri predaji, vid str. 23SK:
    "Predajna, v ktorej je zariadenie predavane spotrebitelovi je povinna kupujucemu  zariadenie predviest, oboznamit kupujuceho:
    - so sposobom jeho pouzivania a manipulacie" - predajca sa ma pokusal oboznamit, odmietol som a ten v tom nepokracoval, napriek tomu ze je to jeho povinnost

- "so sposobom pripadnych zarucnych oprav" - nebol som vobec oboznameny

- "s najblizsou zarucnou opravovnou ako aj so sposobom odoslania zariadenia k zarucnej oprave do centralneho servisneho strediska dodavatela" - nebol som vobec oboznameny

- "riadne vyplnit Zarucny list. Nespravne a neuplne vystaveny Zarucny list je neplatny a spotrebitel straca pravo na zaruku" - predajca vyplnil nespravne zarucny list a pokusil sa mi skratit zaruku min. o mesiac (datum kupy 6.10.2005, datum na Zarucnom liste 6.9.2005, rok necitatelny), navyse tato informacia odporuje Obcianskemu zakonniku, kedze narok na zaruku mam aj bez zarucneho listu

- nedostal som k prehravacu navod na obsluhu resp. som dostal nespravny "M-128/256/512/1G" - vid strana 2SK "Pokyny v tomto navode sa vztahuju na modely s pamatou s kapacitou 128, 256 a 512 MB." - nikde ziadna zmienka o 1024MB verzii ako je uvadzane na skatuli

- pri kupe som nebol upozorneny, ze skutocna kapacita prehravaca nie je 1024MB (ako je uvedene na skatuli) resp. 1GB, ale v skutocnosti len 1001MB teda 0.97GB, rovnako tak na to nie je ziadne upozornenie ani v "navode na obsluhu M-128/256/512/1G" cim som bol zavadzany, kedze som ziadal gigabajtovy prehavac a predany kus v skutocnosti gigabajt ani nema, via napr. spravne informacie v manualoch fy Philips o skutocnych kapacitach a uvadzanych jednotkach:
    "Úložné médiá
    SA170 128 MB NAND Flash
    SA174/5 256 MB NAND Flash
    SA177/8 512 MB NAND Flash
    SA179 1 GB NAND Flash
    * Výsledná kapacita bude menšia

* Uvedomte si, že niektoré operačné systémy zobrazujú kapacitu v jednotkách “GB”,
    kde 1,0 GB = 2 na 30-tu = 1 073 741 834 bytov. Výsledná kapacita v “GB”, ktorú zobrazí operačný systém, bude menšia, z dôvodu použitia tejto definície pre “Gigabajt”."
    Markoff

Standardní

takze v pondelok vecer sa k tomu nestihol vyjadrit ich veduci, ked som tam volal v stredu predavac mi uz akurat otravenym hlasom povedal, ze dostal e-mail od nadriadeneho ze vezmu ten prehravac a vratia mi baterku, ale ze tu baterku co som minul si musim kupit

volal som mu dnes vo stvrtok potvrdit ze zajtra im ho idem vratit nech si odlozi peniaze a povedal ze ich uz ma odlozene, takze to vyzera nadejne so zdarnym koncom v piatok
    Markoff

Standardní

Takze cisto hypoteticky ten prehravac reklamujes kvoli comu vlastne?
    Kvoli:
    sumu (co je podla mna pre analogovy prenos samozrejmy jav),
    nevhodnosti ovladania,
    velkosti pamete, kde ta "osklbali" o 23MB lebo si netusil, ze 1GB model moze mat len 1001 MB,
    neochote predavaca ti nanutit predvedenie prehravaca, hoci si to odmietol,
    nevedomosti,kde ho mas ist dat opravit v pripade poruchy,
    ...

Cisto zakonne vzate mas ale podla mna narok, lebo pri predaji nejake veci nedodrzali (napriklad datum na zarucaku)
    AMD Athlon 1700XP+@2400XP+ DUT3C JIUHB default VCore, MB Epox 8k9a, Arctic Cooling Copper Silent TC, 256MB DDR266 Apacer CL2, HDD Hitachi DeskStar 250GB PATA, Sapphire ATI 9100 64MB, TEAC CDW58E, EIZO L568 @ DVI, 2x audio zostava

Standardní

dnes mi vratili peniaze, zaplatil som akurat za baterku 29Sk, tymto povazujem nestastnu kupu daneho playera za ukoncenu a nebudem to dalej rozvijat podnetmi na SOI, nakoniec bol nadriadeny dotycneho predavaca ustretovy ked mu nariadil nech mi vrati peniaze
    Markoff

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání