Výsledky 1 až 4 z 4

Téma: Bouřka a blesky.Odpojovat pc i prodluž.s více zásuvkamy?

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní Bouřka a blesky.Odpojovat pc i prodluž.s více zásuvkamy?

Zdravím.Zajmalo by mě zda při bouřce aby se mě vůbec nic nepoškodilo musím splnit tyto věcí:
    1. mít vyplé pc a notebook
    2.mít je oba vyndané z přepěťových zásuvek
    3.musím mít z obouch počítačů vandané síťové kabely případně kabel od modemu
    4.taky bych měl mít vypnutou 4-5ti zásuvkového hada s přepěťovou ochranou -odpojeného od zásuvky s elektřinou a nebo jen vypnuté přepěťovky pouze přepínačem?

Když toto vše výše provedu nemůže se mě poškodit nic?
    A co když nechám do zdi do zásuvky připojeného hada s 4-5ti přepětím chránenýma zásuvkama,stane se přěpěťovkám něco při bouřce?
    Ptám se z toho důvodu abych pak do něj nazapojil po bouřce počítač a do druhé přepěťovky notebook a aby neodešly počítače ihned nebo po nějaké době do věčných lovišť.

Teď položím úplně blbou a dementní otázku za kterou se stydím
    ale optám se tady na to.
    Když mám digitální měřák-multimetr-měřím s ním např.tužkové baterie 1,5V-přepnu na rozsah do 20V na stejnosměrné napětí.
    Dá se s tím změřit i napětí v síti -tím bych snad teoreticky zjistil zda je zásuvka v pořádku nebo dokonce zda je v pořádku ona přepěťovka s 4-5ti zásuvkama?Nebo snad ne?
    P5i měření zásuvek tedy přepnu dig.multimetr na střídavé napětí rozah do 500V (dříve jsme dával na rozsah 200V a taky to měřilo,snad jsem tím nic nepodělal) a na displeji by to mělo ukazovat kolem 230V lehce kolísajíích plácnu zhruba mezi 226-230V.Dá se takto ověřit zásuvka ale hlavně jestly je v pořádku přepěťovka?

Jsem blbec proto se mě dříve stalo že jsem měl jiný obyč měřák multimetr digitální stál pod100kč a s ním jsem nejdříve měřil tužkové baterie 1,5V apak jsem ho zapoměl přepnout na střídavé napětí a strčil jsem ho do zásuvky no a on pak už nefungoval,ale zásuvce to snad nic neudělalo.Nebo mohl ji měřák něco udělat?No tak místo tohoto měřáku jsme zakoupil Umtec nebo jak je ten výrobce stál kolem 300kč a pípá zkrat také se mě líbí že má tlačítko kterým se dá zafixovat ukazovaná hodnota adrží ji nadipleji i když neměřím,jinak je to takový obyčejný standartní digi.multimetr.
    Pak jsem měřil o nějaký měsíc s novým multimetrem zrovna sem docela pospíchal a tak já trouba jsme zase měřil baterie tužkovky takže na stejnosměrné napětí rozsah do 20V a pak zase jsem já blbec,trouba jeden po dlouhé době zapoměl přepnout na střídavé napětí a měřil napětí v zásuvce.Kupodivu ten přístroj mám do teď a vypadá to že měří,ukazuje displej měří baterie a v síti taky ukáže co tam je.Tak snad není poškozený ten novější měřák.A snad jsem nepodělal další zásuvku.
    Doufám že se pak když dobře navolím rozsah a co měřím nedá s tímto měřákem něco odpálit když jsem kdysi jej mě blbě nastaven aměřil jsme sním.Jak říkám ukazuje aměří ale snad nemůže sám o sobě teď nic poškodit jako zásuvku nebo přepěťovku.
    Jsem blbec uznávám,ale nejsme žádný elktrikář apodobně.
    Tak co myslýte odpojovat ze sítě počítače i přepěťovky?
    Co se stane nechám-ly tam přepěťovky v zásuvce a zapnuté?
    Můžu měřákem něco poškodit?
    Díky těm co to vydrželya celé to přečetli a odborně mě odpovědí.
    Omlouvám se už teďka dopředu za tak dlouhý text.
    Nod32,Kav5,Norton Antivirus 2005,McAfee 8
    Rulezzzzzzzzzzz

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

zkus si precist tohle http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?t...ighlight=blesk a priste pouzit vyhledavani...

ohledne toho meraku > ne neukaze ti to 230 pokud to nemeri efektivni hodnotu. pokud to meri spickove napeti, tak tam budes mit 230*sqrt(2) tzn zhruba 318V

a zasuvku nemuzes podelat.

prepetovku NEZMERIS ( a hlavne viz thread vyse )
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní

Dik.Jo ten odkaz vše jsem četl dostal jsem se až ke straně 2.
    Ale na mé otázky mě to moc neřeklo.
    Já když ten měřák zapojím např do té prodlužovačky která má třeba ty 4 chráněné zásuvky ukazuje mě to plácnu 226-230V.Myslým že to nejde nad 230V.Když jsem měl to štěstí že napětí moc nekolísalo ukazoval měřák že to skáče mezi třeba 228-230V.
    Takže nevím proč by to nemělo uakzovat.Chtěl jsme znát názory lidíd z elelktra nebo co o tom vědí.
    Ještě pořádně přečtu Blesk a počítač vytuhnul.Ale myslým že stejně se toho tak moc nedozvím,klidně jej přečtu celý odznova tentokrát ne někam do strany2 ale do konce 3strany.
    Jsem rád že měřák nemůže nic odpálit ani poškozený měřák.
    Budu ještě hledat na internetu+přečtu ten odkaz cos udal i když jsme jej zčásti četl snad mě to malonko odpoví.

Apropo: můžese vůbec měřit to napětí když např: z 5zásuvek mám ve dvouch napojeny na napájení nenáročná zařízení,mohu měřit nebo se to nemá?
    Ač jsme se od tebe moc nedozvěděl tak díky za snahu a za nějaké informace takže, mISHA
    Moderátor sekce -DÍKY MOC
    Nod32,Kav5,Norton Antivirus 2005,McAfee 8
    Rulezzzzzzzzzzz

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

jak ti to nic nereklo? vsak se to tam primo resi. je tam napsano, ze prepetovky jsou naho.no a ze do pocitace se dostane blesk odkudkoliv ( tzn musi byt odpojene vse, co leze ven i sitovky ).

pokud je neco vypnuteho fyzicky odpojenim, tak zavisi na vzdalenosti tech vodicu. pokud to vypnes vypinacem, pocitej s tim, ze tam mas tak centimetr od sebe vzdalene zive casti, ktere jsou vypnute, takze to NEPOMUZE.

zkus si to prosim precist cele!
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání