Zdravím.Zajmalo by mě zda při bouřce aby se mě vůbec nic nepoškodilo musím splnit tyto věcí:
1. mít vyplé pc a notebook
2.mít je oba vyndané z přepěťových zásuvek
3.musím mít z obouch počítačů vandané síťové kabely případně kabel od modemu
4.taky bych měl mít vypnutou 4-5ti zásuvkového hada s přepěťovou ochranou -odpojeného od zásuvky s elektřinou a nebo jen vypnuté přepěťovky pouze přepínačem?
Když toto vše výše provedu nemůže se mě poškodit nic?
A co když nechám do zdi do zásuvky připojeného hada s 4-5ti přepětím chránenýma zásuvkama,stane se přěpěťovkám něco při bouřce?
Ptám se z toho důvodu abych pak do něj nazapojil po bouřce počítač a do druhé přepěťovky notebook a aby neodešly počítače ihned nebo po nějaké době do věčných lovišť.
Teď položím úplně blbou a dementní otázku za kterou se stydím![]()
ale optám se tady na to.
Když mám digitální měřák-multimetr-měřím s ním např.tužkové baterie 1,5V-přepnu na rozsah do 20V na stejnosměrné napětí.
Dá se s tím změřit i napětí v síti -tím bych snad teoreticky zjistil zda je zásuvka v pořádku nebo dokonce zda je v pořádku ona přepěťovka s 4-5ti zásuvkama?Nebo snad ne?
P5i měření zásuvek tedy přepnu dig.multimetr na střídavé napětí rozah do 500V (dříve jsme dával na rozsah 200V a taky to měřilo,snad jsem tím nic nepodělal) a na displeji by to mělo ukazovat kolem 230V lehce kolísajíích plácnu zhruba mezi 226-230V.Dá se takto ověřit zásuvka ale hlavně jestly je v pořádku přepěťovka?
Jsem blbec proto se mě dříve stalo že jsem měl jiný obyč měřák multimetr digitální stál pod100kč a s ním jsem nejdříve měřil tužkové baterie 1,5V apak jsem ho zapoměl přepnout na střídavé napětí a strčil jsem ho do zásuvky no a on pak už nefungoval,ale zásuvce to snad nic neudělalo.Nebo mohl ji měřák něco udělat?No tak místo tohoto měřáku jsme zakoupil Umtec nebo jak je ten výrobce stál kolem 300kč a pípá zkrat také se mě líbí že má tlačítko kterým se dá zafixovat ukazovaná hodnota adrží ji nadipleji i když neměřím,jinak je to takový obyčejný standartní digi.multimetr.
Pak jsem měřil o nějaký měsíc s novým multimetrem zrovna sem docela pospíchal a tak já trouba jsme zase měřil baterie tužkovky takže na stejnosměrné napětí rozsah do 20V a pak zase jsem já blbec,trouba jeden po dlouhé době zapoměl přepnout na střídavé napětí a měřil napětí v zásuvce.Kupodivu ten přístroj mám do teď a vypadá to že měří,ukazuje displej měří baterie a v síti taky ukáže co tam je.Tak snad není poškozený ten novější měřák.A snad jsem nepodělal další zásuvku.
Doufám že se pak když dobře navolím rozsah a co měřím nedá s tímto měřákem něco odpálit když jsem kdysi jej mě blbě nastaven aměřil jsme sním.Jak říkám ukazuje aměří ale snad nemůže sám o sobě teď nic poškodit jako zásuvku nebo přepěťovku.
Jsem blbec uznávám,ale nejsme žádný elktrikář apodobně.
Tak co myslýte odpojovat ze sítě počítače i přepěťovky?
Co se stane nechám-ly tam přepěťovky v zásuvce a zapnuté?
Můžu měřákem něco poškodit?
Díky těm co to vydrželya celé to přečetli a odborně mě odpovědí.
Omlouvám se už teďka dopředu za tak dlouhý text.