Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 36

Téma: Blesk a počítač vytuhnul.

Standardní Blesk a počítač vytuhnul.

Seděl jsem odpoledne u PC a někde hodně v dálce mezitím zuřila malá bouřka. Zničehonic vypnul proud, a nešel asi 3 minuty. Když sem poté zapnul PC, už nenabootoval. Po několikerém restartu a nastavení performance hodnot v biosu na low, se nakonec rozeběhl. Ale paměti nebo možná čipset na desce to odnesl, poněvadž jde ted pouze nejpomalejší nastavení časování paměti a také nelze zapnout turbo a ultra-turbo mod na desce MSI. Dost mě to vytočilo, poněvadž sem měl mašinu krásně vyladěnou a přetaktovanou.
    Docela by mě ted zajímao pár věcí.
    1. Jaktože ten přepětový náraz nezachytil zdroj?? Mám docela kvalitního Fortona 350W a myslel sem že krátkodobé zkraty zachytí.
    2. Co bych si tedy měl pořídit aby se něco takového neopakovalo. Stačí off-line záložní zdroj?

Standardní

Ja dopadl hur. Odeslo mi cele PC ale kvuli vysavaci.. Pri bource se v siti generuje prepeti ktere zdroj nemasanci stihnou zachytit. Ted mam za 500kc filtr s prepetovou ochranou (asi na 20kV). Takze do PC mi jde krasny sinus.
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
    NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)

Member Avatar uživatele Keymaster
    Vliv
    253

Standardní

kdyby blesk způsobil pořádný přepětí, tak to nic nezastaví, tavná pojistka se spálí až ní dostatečný proud projde a elektromagnetická nebo jak se jmenuje taky nestačí. Spolehlivá ochrana je odpojení od sítě.

já měl při bouřce ruky v PC (PC odpojený od 220, ale byly tam periferie a UTP). Ve stejným okamžiku kdy venku udeřil blesk jsem dostal ránu (jiskra do ruky). Mě se nic nestalo, PC se nic nestalo, tak fakt nevím, co to bylo )
    4300 2997 | 2048 667 | 8600 256 | 640 7200 | 250 7200
    It is a scientifically proven fact, that use of English signatures at Czech discussion boards is sign of mental retardation :-p

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

2amd!n: predne si precti mou sz ohledne podpisu, jestli o nej tedy nechces prijit

zdroj ti nic takoveho nezachyti. nema zadnou sanci. a to dokonce ani bleskojistka ( bohuzel tam je takove napeti a impulzne takovy proud, ze je zbytecne toto vubec resit ).

2woyta: zbytecne vyhozenych 500kc. pokud si vezmes obyc prodluzovacku a udelas na kabelu uzel, budes mit to same. btw az budes mit chut a naladu ( protoze to byva zalite lepidlem ), tak si to zkus rozdelat. abys videl, za co jsi ty penize dal... jo a na sinus to nema VUBEC zadny vliv.
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

Citace Původně odeslal mISHA
    2woyta: zbytecne vyhozenych 500kc. pokud si vezmes obyc prodluzovacku a udelas na kabelu uzel, budes mit to same. btw az budes mit chut a naladu ( protoze to byva zalite lepidlem ), tak si to zkus rozdelat. abys videl, za co jsi ty penize dal... jo a na sinus to nema VUBEC zadny vliv.
    Jak jako uzel? To si myslel jako prirovnani, ze je to k nicemu nebo ten uzel ma opravdu nejak vliv Nemyslim ted konkretne na primi zasah bleskem, ale na nejakou indukci apod...

Standardní

Citace Původně odeslal Skodik
    Jak jako uzel? To si myslel jako prirovnani, ze je to k nicemu nebo ten uzel ma opravdu nejak vliv Nemyslim ted konkretne na primi zasah bleskem, ale na nejakou indukci apod...
    Pokud se ptas na to, zda ma na kabelu od prodluzovacky vliv, kdyz na nem udelas uzel, tak prosimte hlavne nic nerozebirej, mohli bychom pak za tebe tady drzet R.I.P

Blesk je skutecne tak kurewsky rychlej, ze obvody, ktery by ti stopro zarucily, ze ti to nedojde pres zdroj az do PC by byli nakladnejsi, nez to cely PC a i tak by to muselo byt reseno nejakou formou galvanicky oddelenych napajecich baterii (asi )

Prodluzka s prepetovou ochranou te skutecne ochrani jen kdyz do site relativne pomalu "najede" napeti nad toleranci site, na to to taky je.

A hlavne jak je tu opakovano, pokud ti to svihne primo do baraku, je malo sanci, ze ti z funkcniho a v siti pripojenyho PC neco funkcniho taky zbyde.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Standardní

Citace Původně odeslal tiktak
    Pokud se ptas na to, zda ma na kabelu od prodluzovacky vliv, kdyz na nem udelas uzel, tak prosimte hlavne nic nerozebirej, mohli bychom pak za tebe tady drzet R.I.P
    no myslel jsem si, ze je to hovadina, ale nejakej ten vliv ohledne indukce (nikoliv zasah bleskem ) by to mit mohlo..

BTW: v elektrine uz se hrabu delsi dobu, takze neboj prsty strkam do prave dirky Bohuzel jsem vzdycky dostal 230V od nejakeho spatne zapojeneho spotrebice, tedy ne vlastni vinou.. -> a tohle me fakt stve, protoze jde relativne o zivot. (no nejde no )

Standardní

Citace Původně odeslal Skodik
    Citace Původně odeslal tiktak
    no myslel jsem si, ze je to hovadina, ale nejakej ten vliv ohledne indukce (nikoliv zasah bleskem ) by to mit mohlo..

BTW: v elektrine uz se hrabu delsi dobu, takze neboj prsty strkam do prave dirky Bohuzel jsem vzdycky dostal 230V od nejakeho spatne zapojeneho spotrebice, tedy ne vlastni vinou.. -> a tohle me fakt stve, protoze jde relativne o zivot. (no nejde no )
    je samozrejmy, ze v okoli smycky na dratu bude asi vetsi magneticky pole, protoze ta smycka proste bude vetsi a bude ho vice vydavat, ale myslim ze to neni udaj, ktery je potreba vedet.

A jak tu bylo receno, ne vsechny prodluzky koupene jako prodluzky s prepetovou ochranou jsou zapojene vubec tak, ze to ma alespon na plynule zvyseni napeti nad toleranci nejakej vliv (je to dost sunt)
    Takovyhle alepson trosku funkcni veci stojej skutecne v radu cca. 1000,- a vice za prodluzku zas tak moc firem je nedela.
    Pokud chces mit vetsi klid od priadnejch napetovejch narazu ze site, dost toho muze odfiltrovat slusna UPS (ktera ma zabudouvanou prepetovou ochranu na kvalitni bazi), muze i stabilizovat napeti (tedy i opomijene podpeti site je taky nebezpecne),
    ale ohledne tohohle threadu a blesku -
    kdyz ti to praskne do baraku a pc je v zasuvce, pak je skoro zazrak, kdyz ho nahodis

Vem si, ze vyboj na urovni xy kVolt se pohybuje vzduchem (coz je v podstate dielektrikum) a pokud ten vyboj dopadne nekam, kde muze bezet dal, vetsinou si vybere nejsnazzsi cestu a to tedy vodice - tedy svody, kabely, elektroinstalce.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Standardní

Nam tiez raz bachol asi blesk do kompov. Som zosietovany s bratom, izby nad sebou, ja hore on dole. Vtedy sme este slapali na BNC sietovkach takze dvojzilovy kabel. Brat dole mal pripojeny aj modem. Zacala burka, brat si PC odpojil z elektriny. Ja som si ho nechal v sieti, pripojeny, ale bol vypnuty. Zrazu to bol akoby zablesk pri mojom okne a iskra pri sietovke mojej - kedze kabel bol vedeny z vonka domu. Tak som sa len ticho bal, ze ci sa nieco nestalo. Burka presla a naraz zapneme kompy, a kvalitne 3comky 100mb combo boli naprd obe. . Tak sme si povedali no co uz, a potom, ze ideme na net a modem neodpoveda. Modem bol v zaruke tak sme ho dali reklamovat, ale zaruku neunzali a odovodnili to ako vzdy nejakou somarinou Tak teraz neviem, ci mame byt radi, ze si to odniesli len dve sietovky a modem, kedze Tebe nejde v podstate komp stabilne... BTW: po case sme len tak skusali tie sietovky a jedna sa nejak rozbehla - normalne funguje a druhu windoze ani vobec nezdetekuje, modem takisto death. Tak ktovie ci buchol blesk do sietoveho BNC kabla, alebo to nejak preslo cez telefonnu linku? Jo a este PCI slot, v ktorom bola ta sietovka v bratovom PC je nejaky divny, akoby odpaluje karty... Tod blesk
    empowered by Alfa Romeo 75 2.0TS
    109kW 148bhp 186Nm
    porsche transaxle sytem
    6L/100km 8)
    ...connected

Standardní

hele a na co sou teda hromosvody?

jinak po precteni tohohle dredu asi zase zacnu praktikovat vypojovani ze zasuvky
    Signature still in development... GPU/VPU collection: 3Dfx Voodoo2 PCI: 2x Diamond Monster in SLI (a.k.a. Megamonster), Creative 3D Blaster, A-Trend | 3Dfx Voodoo3 2000 PCI | 3Dfx Voodoo5 5500 PCI (single board SLI) | 3Dfx VoodooTV FM | ASUS Radeon X850XT (PE capable) | ATI 3D Rage IIC PCI | 2x Intel i810 (on-board) AGP | Jetway Radeon 9550XT AGP | nVidia Riva TNT2 M64 PCI | Quantum3D Obsidian X-24 PCI (single-slot Voodoo2 SLI) | Sapphire Radeon X550 PEG | SiS 6326 PCI | Trident TVGA8900 ISA

Standardní

Hromosvody (respektive bleskosvody) jsou na to, aby ten elektrickej výboj pokud možno co nejrychlej našel zem.Při takovým výboji je jakýkoliv materiál silně zahřívanej (velkej odpor), takže zatímco u bleskosvodu to prolítne lanem, bez něj to při průchodu přes konstrukci budovy třeba zapálí krov.
    Viděl jsem elektrický rozvody, který zasuplovaly bleskosvod - vylítly v místnosti zpod omítky i s "husíma krkama", ve kterých byly kabely tažený.Představa, že to zabrzdí přepěťovka za 500,- z Globusu je úsměvná.
    Bohužel, blesk je docela rozmarnej a ne vždy se podaří přesvědčit ho, aby laskavě říznul do bleskosvodu a ne do drátů elektrickýho napětí, takže ta vidlice ze zásuvky nejen u PC je za bouřky ten nejjistější "filtr".
    EPOX EP-MF570 SLI,Sempron64 3000+AM2@2,8GHz ,4x256MB Kingston DDR2 533 CL4@800 CL4,Inno3D GeForce 7600GST@600/1600,Samsung SpinPoint 80GB SATA2,TEAC 552-E CDRW,Middletower MOREX + ATX KME-X 500W

Vliv
    357

Standardní

2Skodik: zadnou indukci v uzlu na prodluzovacce nehledej. jedna se o uplne jednoduchy princip. pokud tim projede velky vykon, tak se kabel v uzlu prepali a tim padem funguje jako bleskojistka ( samozrejme s velkou rezervou )

dalsi veci je "fama" odpojovani ze zasuvky. berte to tak, ze pokud pobliz uhodi blesk, tak to neni jenom otazka toho konkretniho milimetru dvou v prumeru, kde skutecne dochazi k vyboji. ten blesk kolem sebe ma vysokonapetovou auru a pokud se tam objevi schudnejsi cesta, tak okamzite muze sjizdet maly blesk atd ( proto take kdyz koukate na blesky, tak se vam zdaji ruzne rozvetvene a chlupate ). takze pokud tedy ten blesk praskne pobliz ( a tim myslim trebas do baraku, kde bydlite ), tak je kolikrat uplne jedno, jestli je trebas televize odpojena ze site nebo ne ( obzvlaste, kdyz odpojeny kabel lezi hned vedle zasuvky ). dokonce by se dalo rici, ze obvody vetsiny zarizeni jsou na tom lepe, kdyz jsou pripojeny ( stineni a zemeni ). naopak je trebas vhodne odpojit vsechno vedouci ven ( tzn jiz zmineny sitovy kabel, telefonni linku, antenu wifi atd ).

ale hlavne podotykam, ze univerzalni reseni bohuzel neexistuje.

Senior Member mince Avatar uživatele basik
    Vliv
    284

Standardní

nam jednou rizlo primo do radovky ... jeste to pro jistotu preskocilo na druhou radu baraku ... takze asi ve dvaceti domacnostech vyhorely televize, videa, hifiny atd ... ale nechapu, ze to nic neudelalo kompu krom odpaleny sitovky

Standardní

Este jedna poznamka k bleskum... vytahnout kompa ze zdi taky neni 100% jistota, dokud jsou s kompem galvanicky spojeny jakykoli jiny zarizeni na siti nebo s kontaktem ven do sveta, jako ethernet, telefon atp. Po techto dratech ten blesk muze taky pribehnout, nekde jsem cet ze telefonujiciho manika zabil blesk kterej pribehl po telefonim drate z bourky vzdalene asi 20km. Kazdopadne mame zkusenosti s koaxovym propojenim, coz uplne nesouvisi s bleskem, nicmene pro ilustraci. Na koleji jeste s koaxovym ethernetem si nejakej "sikula" ubastlil prodluzku z dvojzilovyho zvonkodratu a jak jinak prohodil fazi s nulakem. Faze skocila samozrejme hned na kostru, pres stineni koaxu probehla cely patro vzala sebou asi 10 sitovek a 5 celejch kompu. Kompu, ktery nemely poradne sroubkem uzemnenou sitovku ke kostre kastle.

na ty telefonni pripojky jsou treba v upskach pruchodky s nejakou primo protibleskovou ochranou, nestudoval jsem jak fungujou ale mit tu moznost asi bych ji vyuzil.
    When you do things right, people won't be sure you've done anything at all.

Vliv
    357

Standardní

jo tak takovyhle borce bych triskal dokud by to slo. svou inteligentni nevedomosti dokazi ohrozit nejen majetek, ale hlavne i zivot ostatnich...

EDIT: a ohledne tech protibleskovek. je to zbytecne. tyto funguji spolecne s celkovou ochranou baraku, ktera je tristupnova a zacina uz u hlavniho rozvadece. pokud takto chranen nejsi, tak je to dost zbytecne ( ackoliv nerikam, ze kdyz to doma uz mas, tak proc to nezapojit ).

Standardní

Ja tu ochranu nemam ze zadneho supermarketu ale z poctiveho obchodu. Mam starsi verzi tohoto:
    http://www.hama.de/portal/articleId*...ch*overvoltage
    Schvalne jsem to kvuli vam otevrel ae nenasel jsem fotak. Takze uvnitr jsem nasel civky, kondiky a dalsi soucastky pro ochranu. Podle toho co jsem videl vim ze ta filtrace funguje. Ochrana proti prepeti je zakladni pouze do 20kV. Rekl bych ze to je mnohem lepsi nez ten vas uzel na kabelu ktery ma minimalni ucinost a navic se tak nici kabel.
    Edit:
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled

Vliv
    357

Standardní

woyto: ja te nepresvedcuju. myslet si muzes co chces. na to aby ti to delalo sinusovku neovlivnenou siti bys tam musel mit menic. tech par kondiku a civek rozhodne nezafunguje proti blesku. mozna tehdy, kdyz se na siti objevi nejake prepeti ( rekl bych, ze to funguje tak, ze to vsechno pres maximalni sinus napeti orizne - takze to rozhodne nedela sinusovku ). ovsem impulzni prepeti zpusobene napriklad breskem jede na trosku jinych parametrech, takze nejake soucastky na desce ignoruje a prolitne primo skrz.

to jen tak pro info. ale jak uz jsem psal. ja te nepresvedcuju. mas poctivou ochranu z poctiveho obchodu

EDIT: jak jsem tam tak koukal na ten odkaz, tak pouziti varistoru mluvi za vse.

Standardní

Ja vim ze to neni nic extra. Je to takova zakladni ochrana. Trochu to filtruje a prepeti to posila do pryc. Aspon ma zdroj mene starosti. Osciloskop doma nemam abych to promeril jak to funguje. Co se tyce elektra tak se supermaretum vyhejbam.. Nedavno jsem kuchal radio ze supermarketu. Drahe soucastky nahrazeny necim nouzovym a misto jednoho cipu jsem nasel 1cm vysokou redukci kde byly 2 cipy a par dalsich veci. Supermarketovou elektroniku nebrat.

Standardní

heh, aby si mal fakt dobru filtraciu a aspon aku taku ochranu proti prepetiu tak musis mat galvanicky oddelene zariadenie. To ti zabezpeci leda tak online UPS alebo velmi drahe zariadenia ineho druhu
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal woyta
    Ja vim ze to neni nic extra. Je to takova zakladni ochrana. Trochu to filtruje a prepeti to posila do pryc. Aspon ma zdroj mene starosti. Osciloskop doma nemam abych to promeril jak to funguje. Co se tyce elektra tak se supermaretum vyhejbam.. Nedavno jsem kuchal radio ze supermarketu. Drahe soucastky nahrazeny necim nouzovym a misto jednoho cipu jsem nasel 1cm vysokou redukci kde byly 2 cipy a par dalsich veci. Supermarketovou elektroniku nebrat.
    no promin, ale ty si snad myslis, ze se tohle v supermarketu neprodava? naopak hama je jednim z vyrobcu, ktere sve vyrobky ( mnohooborove ) tlaci do vsech supermarketu bez rozdilu.

pamatuj, ze supermarkety nevyrabeji. a pokud tam koupis televizi za 300 kc v akci, tak se pak nesmis divit

a co do dvou integracu nad sebou je to bezna praxe. nektere veci se proste lepe udelaji timto zpusobem, nez aby se tahal milion spoju na plosnaku...

Standardní

Supermarkety nevyrabeji ale tlaci na vyrobce kvuli cene a nekde se to musi projevit. V tom radiu ty soucasky bylz opravdu nahrazeny. Pro dva male cipy misto jednoho velkeho misto bylo.
    Co vidim za prinost te me lowend ochrany/filtru je ze ze mi v PC uz nekolisa tolik napeti a drzi si tak nejak stalou uroven. Jsou tam uvnitr nejake soucastky na prepetovou ochranu takze trochu to fungovat bude. Filtr? Ten snad aspon odstrani ty nejvetsi spicky. Neni to nic extra ale urcite to trochu pomuze.

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal woyta
    Supermarkety nevyrabeji ale tlaci na vyrobce kvuli cene a nekde se to musi projevit. V tom radiu ty soucasky bylz opravdu nahrazeny. Pro dva male cipy misto jednoho velkeho misto bylo.
    Co vidim za prinost te me lowend ochrany/filtru je ze ze mi v PC uz nekolisa tolik napeti a drzi si tak nejak stalou uroven. Jsou tam uvnitr nejake soucastky na prepetovou ochranu takze trochu to fungovat bude. Filtr? Ten snad aspon odstrani ty nejvetsi spicky. Neni to nic extra ale urcite to trochu pomuze.
    oki, zopakuju to tedy jeste jednou.

-napeti nekolisa a pokud kolisa, tak se to resi online upskou. tohle kolisavost napeti NEOVLIVNI.
    -neodfiltruje to nejvetsi spicky. varistor neni tak rychla soucastka. pri zvyseni napeti to pouze oreze vrch sinusovky. takze se spicka sinusovky nedostane pres urcitou uroven. nicmene efektivni napeti se stejne zvysi.
    -a jako prepetova (protibleskova ci takzvane protipulzni) to fungovat vubec nebude.

paklize tomu neveris, tak si o tom bud neco precti, anebo zij dal v iluzi.

btw supermarkety nemuzou tlacit na cenu. pouze nakupuji obcas brak. ale ten se nevyrabi na zaklade jejich pozadavku.

howgh

Standardní

Ja vim. neboj. jen PC zdroj EC se nestihal vyrovnavat tak rychle se zmenami v siti. Na jeho vystupu to kolisalo. Ta hama to neovlivni to vim ale tomu zdroji trochu pomohla. Varistor je az na konci konstrukce. Napred to prochazi civkou a ta pokud si pamatuju ze skoly taky filtruje. pak to trochu srovnaji kondiky a terprve prijde varistor. Takze neco (i kdyz ne moc) to odfiltruje. Prepetove soucastky jsou hned na vstupu. Je to lepsi nez dratem do oka.
    Koukam ze mas o supermarketech jeste celkem dobre mineni ale tu cenu nakupu vazne ovlivnuji. Docela dobry priklad jsou praci prasky. Protoze je mam prodava tak jsme zkousely vzit z makra a od velkoprodejce. Ta sama znacka ten samej typ, stejna cena. Hadej kterej byl kvalitnejsi.

Standardní

ak si zobral vyslovene rovnako oznaceny vyrobok a odlisoval sa kvalitou (pozorovatelne) tak to posli na COI
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

dalsi veci je "fama" odpojovani ze zasuvky. berte to tak, ze pokud pobliz uhodi blesk, tak to neni jenom otazka toho konkretniho milimetru dvou v prumeru, kde skutecne dochazi k vyboji. ten blesk kolem sebe ma vysokonapetovou auru a pokud se tam objevi schudnejsi cesta, tak okamzite muze sjizdet maly blesk atd ( proto take kdyz koukate na blesky, tak se vam zdaji ruzne rozvetvene a chlupate ). takze pokud tedy ten blesk praskne pobliz ( a tim myslim trebas do baraku, kde bydlite ), tak je kolikrat uplne jedno, jestli je trebas televize odpojena ze site nebo ne ( obzvlaste, kdyz odpojeny kabel lezi hned vedle zasuvky ). dokonce by se dalo rici, ze obvody vetsiny zarizeni jsou na tom lepe, kdyz jsou pripojeny ( stineni a zemeni ). naopak je trebas vhodne odpojit vsechno vedouci ven ( tzn jiz zmineny sitovy kabel, telefonni linku, antenu wifi atd ).

ale hlavne podotykam, ze univerzalni reseni bohuzel neexistuje.
    Asi jsem nebyl dost konkrétní - pochopitelně,že cokoliv z vodičů,majících přístup k místům,kam může výboj proniknout,musí být odpojeno - tedy zmíněné telefony,anténní kabely apod.Pořád si ale myslím,že vytažená vidlice je lepší,než zastrčená - většinou totiž po úderu blesku putuje po rozvodech spíš nadpětí,než blesk sám (tedy ionizující záření či jak to napsat).Pokud ovšem blesk řízne přímo do pokoje nebo tam vlítne kulovej,pak už je zničený PC asi to poslední,co mě může zajímat .S tou aurou a z ní odskakujícíma bleskovýma "bratříčkama" máš pravdu.

edit:2Woyta - tou přepěťovkou za 500,- jsem se nechtě trefil - až teď jsem zjistil,že píšeš stejnou cenu.Tvou konkrétně jsem na mysli neměl,ačkoliv Hama nepatří mezi technologické leadry,spíš: řekněte co chcete,my to v Číně seženeme...Ale já konkrétně myslel "jezevčíky" - vícezásuvky s přepěťovou ochranou,co jsem zahlídl právě v Globusu.
    EPOX EP-MF570 SLI,Sempron64 3000+AM2@2,8GHz ,4x256MB Kingston DDR2 533 CL4@800 CL4,Inno3D GeForce 7600GST@600/1600,Samsung SpinPoint 80GB SATA2,TEAC 552-E CDRW,Middletower MOREX + ATX KME-X 500W

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání