Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Rameček IDE VIPOWER jde měnit disky za chodu?

Standardní Rameček IDE VIPOWER jde měnit disky za chodu?

Zdravím,
    Nevím jestli to patří sem, ale doufám že ano.
    Pořídil jsem si rámeček VP-KPFU-133 (vipower) a podle manualu by mělo jít měnit ide disky za chodu (není psaný jestli ve woknech nebo linuxu). Nějak se mě to nezdá tak se rači ptám.
    Co se mě zrovna dostane pod pazoury.

Senior Member Avatar uživatele Anduril
    Věk
    42
    Vliv
    322

Standardní

No pokud tam máš vypínač, tak může a nemusí
    Vypínačem disk vypneš, dáš jiný atd, ale u mě ho už systém nenajde. Strýc má ten samý, ale jiné pc (nějaký Compaq) a u něj to jde se vším všudy.
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
    work: HP Docking Station | HP L2445W
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Standardní

Tak jsem to zkoušel a odpojit jde bez problému, horší je to s připojením. System disk nenajde. (XP Profi SP2 +zaplaty)
    Není nějakej software kterej by jim trošku pomohl?

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

ty disky nejsou stavene na odpojovani za chodu. pokud chces riskovat odpalenou elektroniku bud na disku ci na desce, tak to pokousej dal...
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

Citace Původně odeslal mISHA
    ty disky nejsou stavene na odpojovani za chodu. pokud chces riskovat odpalenou elektroniku bud na disku ci na desce, tak to pokousej dal...
    no pokud je na tom ramecku vypinac a ten vypne a teprve potom to vysune z ramecku tak to by melo fungovat bez problemu...

jinak k dotazu: problem je v tom, ze radic si ocuchava veci na sbernici jen pri prvni inicializaci...proste tenkrat u ide nepredpokladali ze by se za provozu najednou enco pridalo...ale samozrejme muze to byt feature radice nad ramec ata specifikace, tam se meze "predstavivosti" nekladou, samozrejme za podminky ze to neodporuje necemu jinemu...treba tusim intelacky ICH5 a novejsi by si ten disk mely nadetekovat i za provozu bez problemu...a mam tuseni ze u via od 686B staci dat v ovladacich panelech pridat novy HW a disk se taky nadetekuje...a ted me napada ze podle ata specifikaci se sbernice castecne testuje i pri standby modu (sleep, hibernate apod)...takze zkus ten pc uspat a znovu probudit, treba se to chytne...afaik by melo, kdysi sjem cetl o tomhle reseni a dost lidi psalo ze to funguje...
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Senior Member Avatar uživatele Strby
    Vliv
    274

Standardní

vzdycky jsem mel stejnej nazor jako mISHA a vsichni okolo me taky ale MaWuv nazor respektuju..
    akorat by me zajimal od MaWy finalni verdikt??je to nebezpecny nebo ne??
    my friend on the road: IBM R61 + Octavia Combi TDI

Senior Member Avatar uživatele Anduril
    Věk
    42
    Vliv
    322

Standardní

Citace Původně odeslal Strby
    vzdycky jsem mel stejnej nazor jako mISHA a vsichni okolo me taky ale MaWuv nazor respektuju..
    akorat by me zajimal od MaWy finalni verdikt??je to nebezpecny nebo ne??
    Ten šuflík Vipower (aspoň ten co mám já) má vypínač, tzn než disk můžeš vysunout, tak ten šuplík pomocí vypínače vypneš, odpojíš napájení...takže je to jak u AT pc..
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
    work: HP Docking Station | HP L2445W
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Vliv
    357

Standardní

no ja to beru z toho hlediska, ze sice vypnes napajeni, ale datove piny zustanou stale pripojeny a cirou nahodou tam muze proste prolitnout nejaka vetsi wattaz diky napetovemu razu, na kterou to stavene neni. proste klasicke PATA bych timto nepokousel. ale kazdemu co jeho jest

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

ja mam nazor furt stejny....a to: je nebezpecne za chodu VYNDAVAT napajeci a datovy konektor z beziciho IDE disku (tzn z disku ktery odebira el proud). ale pokud ma ten ramecek VYPINAC kterym se VYPNE privod el en do disku a POTOM se to odpoji, tak v tom neni naprosto zadny problem a POKUD je ten ramecek opravdu dobre navrzen a dela presne to co ma, tak nehrozi VUBEC zadne nebezpeci

pripojovani to same...je nebezpecne pripojovat disk k molexu kde je el. ale pokud se disk pripoji k molexu a k ide kabelu a teprve potom se tam vypinacem zacne dodavat stava, tak nikde neni problem

edit: teda problem je akorat pak to rozeznani disku v OS

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

cirou nahodou tam muze proste prolitnout nejaka vetsi wattaz diky napetovemu razu
    mohu vedet kde se tam ta vetsi wattaz najednou objevi tim ze se disk odpoji od el proudu uz z principu nemuze vzniknout zadny problem (tykajici se naseho tematu), protoze by to byla celkem dost velka vada ide rozhrani...to by pak odesel IDE radic kazdemu, komu by se z jakehokoliv duvodu vypnul disk...

edit: ted jsem to mozna spatne napsal, mel jsem na mysli odpojeni od el proudu v tom smyslu ze molexem najednou prestane tect stava do disku...coz je presne to co by mel ten vypinac na ramecku mimo jineho delat...
    nemel jsem tim na mysli odpojeni beziciho disku od molexu...to ne...

Vliv
    357

Standardní

jasny. otazkou je, jak dobry ten vypinac je.

ovsem ja mam na mysli trebas to, ze ve chvili odpojeni napajeni je samotny disk zemen pouze tenkyma stinicima kablikama a kdyz zajdu do hloubky, tak dotacejici se motorek muze vyrobit nejake napeti, ktere pak pusti zpet do obvodu atd atd atd.

asi bychom to tu mohli rozebirat dlouho a prichazet na to proc ano a proc ne. ja jednoduse zastavam nazor, ze pata na to neni staveno a pokud se neodpojuje krom napajeni i datova cast, tak to dle me neni odpojeni a muze dojit k poskozeni.

nevim jak pro koho, me na disku tolik nezalezi. ale ty data jsou dost podstatne.

tot ma myslenka nikoliv dogma.

Standardní

Kloním se k názoru Mawy a budu to klidně testovat.
    Odzkouším co se dá a dám vědět jestli něco pomohlo.

Standardní

Tak pomohlo přidat odebrat hardware.
    jen je potřeba to udělat i po odpojení disku jinak se furt tváří, že je tam připojenej a v případě, že na něj člověk omylem klikne tak system zamrzne.

Testoval jsem to na epoxce 8K5A2 a Westernu i Seagatu.
    Obojí uspěšně (jestli bez problému se pozná až za čas)

Děkuji všem za rady i za varování.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

jasny. otazkou je, jak dobry ten vypinac je.

ovsem ja mam na mysli trebas to, ze ve chvili odpojeni napajeni je samotny disk zemen pouze tenkyma stinicima kablikama a kdyz zajdu do hloubky, tak dotacejici se motorek muze vyrobit nejake napeti, ktere pak pusti zpet do obvodu atd atd atd.
    ad 1) souhlas...tezko rict jestli verit necemu plastovymu za par stovek

ad 2) jak se tato situace byt v jedine drobnosti lisi od situace, kdy proste nekdo "vyhodi pojistky" nebo proste "vypnou proud" taky proste prestane tect proud do disku...ale neodpali ho to

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal MaWa
    ad 2) jak se tato situace byt v jedine drobnosti lisi od situace, kdy proste nekdo "vyhodi pojistky" nebo proste "vypnou proud" taky proste prestane tect proud do disku...ale neodpali ho to
    lisi se to tim, ze v tom okamziku prestane byt nejaka napetova uroven i na datovych vodicich. nicmene je to asi zbytecne resit, kdyz se Rimsy rozhodl jak se rozhodl.

2Arnold__Rimmer: casem nezapomen napsat, jak to funguje a jestli disk bezi.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

lisi se to tim, ze v tom okamziku prestane byt nejaka napetova uroven i na datovych vodicich. nicmene je to asi zbytecne resit, kdyz se Rimsy rozhodl jak se rozhodl.
    nj ale na datovych vodicich jsou jak na strane disku tak na strane radice pomerne silne filtry....ovsem zas ne tak silne aby si poradily s nejakymi 12V apod...

Standardní

výsledek dvoutýdenního testovaní není moc povzbudivej.
    Pokud mám dost času tak stroj rači vypínám.
    Stává se (1:10) že system odpojení za chodu neustojí.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

Citace Původně odeslal Arnold__Rimmer
    výsledek dvoutýdenního testovaní není moc povzbudivej.
    Pokud mám dost času tak stroj rači vypínám.
    Stává se (1:10) že system odpojení za chodu neustojí.
    trochu lepe popsat by to slo

Standardní re:

Zajimalo by me, jestli by se toto nedalo resit SATA suplickem popr. jeste necim jinym (USB suplik?), protoze pripojovani ATA/SATA HDD za chodu do PC mi VELMI chybi. (kdyztak si to hodim do nak. poradny, jestli myslite, ze to sem nepatri ).
    War. War never changes.

Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

no ja nevim, ale i pitomy smecko na usb za 25EUR z reichu co se mi vali pod stolem umi vypinani a zapinani disku za chodu pocitace a funguje to naprosto bez problemu, takze obzvlaste u usb bych teda zadny problem vubec nevidel...

Standardní

Takže popíšu problém trošku konkretněji a z opakuji základní informace.
    Provozuji Win XP SP2 na desce Epox 8K5A.
    Pořídil jsem si Rameček VP-KPFU-133 (vipower).
    Rameček visí na Secondaru zároveň s CD-RW Teac.
    Po radě od Mawi jsme vyzkoušel za chodu odpojovaní a připojovaní IDE disku (jak 5400 tak 7200 rps).
    Ze začátku jsem byl naprosto unešen. Ale pak se mě párkrát stalo při odpojování (po akci přidat odebrat hardware která proběhla bez problému)
    že po fyzickém vypojení disku, se rozjel systemovej disk jak šílenej a jediný
    co bylo možný dělat je pohybovat krusorem myši.
    Po deseti minutách sem vždy volil reset.
    Takže teď když nespěchám tak si při odpojování rači kleknu kompl.

Pokud by se vyřešila i tahle drobnost bylo by to skvělí, ale můj názor je ten,
    že dochází k impedanci na kšandě a po opojení disku (to se dělá až vytažením šuplete z rámečku ne vypínačem) to neustojí deska.

Standardní

na toto mas jednoduchu fintu ... odoberes disk ako zariadenie a potom pred odpojenim hibernacia/standby co ti prestane pustat stavu do disku z molexu aj z radica a mozes ho klido odpojit
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

http://vipower.com/product/SmartFami...v/vp_9258v.htm
    ja pouzivam tuto vecicku uz vyse roka a ten hdd co tam mam 120 Gb hitachi 7k250 8mb cache funguje no problem .... niekedy ho zapnem vypnem natvrdo aj 20X za den .... zatial je ten disk ok ...

PC:1 *C2D E6600~3600~1.4v * D-Tek FuZion & Eheim1048 & 2x Swiftech MCR320-QP * Asus P5K Deluxe * CORSAIR DOMINATOR CM2X2048-8500C5D * Samsung F3 1TB * HIS X1900XTX IceQ3 Turbo ~ WaterCooled *Asus 2014-L1T * Logitech Z-5500 Digital & X-Fi XtremeMusic * HP LP2475w * ASUS TVFM-7135 * Thermaltake Armor & Corsair HX520W *
    PC:2 Opty144 ~2800~ WaterCooled * Viscool V3 WB & Eheim1048 & "Monster" radiatorVITESTA EE 600+ 2x512MB DFI LP nF3 Ultra-D * Sapphire Radeon 9600 Pro * 80GB Hitachi * DVD-RW LG-4163 *DVD Pioneer500M * Genius SW 5.1 Home Theatre * CaseTek C1018 *PHILIPS 201B40
    WS1: iMac 7.1 A1224 * Intel C2D T7300 * 3GB DDR2 1066 * 22" iMAC 1680 x 1050 * ATI Radeon HD2600 256 * WD 3200 AAJS * OPTIARC AD-5630A *
    WS2: * C2D E8400 * Asus P5E3-WS-Pro * 4x1GB DDR2 1066 * nV Quadro FX 570 * WDC WD2500AAJS * HL-DT-ST GSA-H58N * Fortron FSP 400-60HLN *

Standardní

Ano naprosto věřím.
    Na to taky bylo USBčko dělaný.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání