Výsledky 1 až 12 z 12

Téma: [c++, linux]qt nebo gtk a knihovny bb, fb, ob DONE

Standardní [c++, linux]qt nebo gtk a knihovny bb, fb, ob DONE

Zdravim,
    chtel bych se zeptat, jakou grafickou knihovnu by jste mi doporucili, kdyz bych chtel zacit programovat GUI pod linuxem. gtk? qt? nebo neco uplne jinyho? Chtel bych to ale co nejmin zavysli (tzn. aby to nekdo rozjel pod napr. fluxboxem bez toho, ze bude muset mit knihovny z Gnome ci KDE.

Jeste bych se chtel zeptat jaky knihovny pouzivaji wm BlackBox, Fluxbox a Openbox (tzn. pomoci jakych knihoven jsou napsany) . snazil jsem se pres google neco najit, ale asi jsem moc velka lama...
    Nejaky to Jabko a nejakej ten Nikoooon + fitpc2 s FreeBSD :)

Standardní

Tak treba ja jsem programoval v Kylixu. Ale je to dost silena prace to rozdejchat. Jinak nekdo mi doporucoval QT, ale nevim z vlastni zkusenosti.
    Action stations, action stations. Set condition one throughout the ship. This is not a drill.

Standardní Re: [c++, linux]qt nebo gtk a knihovny bb, fb, ob

Citace Původně odeslal bufobufo
    Zdravim,
    chtel bych se zeptat, jakou grafickou knihovnu by jste mi doporucili, kdyz bych chtel zacit programovat GUI pod linuxem. gtk? qt? nebo neco uplne jinyho? Chtel bych to ale co nejmin zavysli (tzn. aby to nekdo rozjel pod napr. fluxboxem bez toho, ze bude muset mit knihovny z Gnome ci KDE.
    Obe GTK i QT nejsou v podstate zavisle na velkych desktopovych prostredich. U QT je problem, ze bez KDE obsahuje jen par docela hnusnych themes, zbytek potrebuje KDElibs minimalne (a to si jeste nejsem vubec jisty, jestli se pri spusteni byt male QT aplikace s theme z KDE nestartuje cele jadro KDE - a to trva pekelne dlouho a zere to spoustu pameti). Naproti tomu vetsina themes pro GTK neni zavisla na Gnome (par se jich najde, ale jsou to spise vyjimky).

Tusim ze se to tu uz resilo - zalezi jaky preferujes programovaci jazyk - QT je objektove v C++, GTK je v cistem C, ale existuji nadstavby, ktere to zapouzdruji do objektu pro C++, navic novy projekt Mono (C#) vyuziva GTK a ma vlastni objekty. Osobne preferuju GTK a ciste C, programuje se mi v tom nejlip.

Citace Původně odeslal bufobufo
    Jeste bych se chtel zeptat jaky knihovny pouzivaji wm BlackBox, Fluxbox a Openbox (tzn. pomoci jakych knihoven jsou napsany) . snazil jsem se pres google neco najit, ale asi jsem moc velka lama...
    Ty pouzivaji vlastni vykreslovani - IMHO tam neni zadnej dialog, jenom panel a menu. Konfiguracni nastroje jsou pak psany v GTK nebo QT... (to stejny i icewm, ten ale obsahuje par jednoduchych dialogu).
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Standardní

ok, dik moc

Member
    Vliv
    268

Standardní

Opomenula se tu ale jedna pomerne dulezita vec. A to samotne programovani v knihovnach.

Qt: Velmi intuitivni a jednoduche programovani pomoci niz lze v kratkem case vytvorit slusnou aplikaci. Qt ale zacina ztracet pokud se po ni pozaduje prilis moc. Kvuli jednoduchosti mnohdy neni efektivni a pomala a moznosti widgetu jsou mnohdy omezene. Zato obsahuje excelentni napovedu. Vhodne pro zacatecniky.

GTK: Hardcore knihovna pro hackery, kteri se nejradsi rypaji v samotnych zdrojacich GTK. Maximalne efektivni a nastavitelna knihovna, programovani v ni je ale pomerne pomale (GTK je ukecane) a slozite. Napoveda je naprosto nedostacujici a dokumentu na internetu je malo. Presto ji mam mnohem radsi nez Qt a pokud neco delam, tak jedine v GTK.
    Python: executable pseudo-code; Perl: executable line noise

Standardní

Citace Původně odeslal hpcpg
    GTK: Hardcore knihovna pro hackery, kteri se nejradsi rypaji v samotnych zdrojacich GTK. Maximalne efektivni a nastavitelna knihovna, programovani v ni je ale pomerne pomale (GTK je ukecane) a slozite. Napoveda je naprosto nedostacujici a dokumentu na internetu je malo. Presto ji mam mnohem radsi nez Qt a pokud neco delam, tak jedine v GTK.
    Hmmmm.... Ta dokumentace celkem ujde, ja se GTK ucil jenom z examples a te HTML dokumentace, ktera je k tomu std. dodavana. Tehdy se jednalo o verzi GTK 1.2. Z tohoto jsem se to naucil docela rychle, pochopit jak to pracuje neni zas tak tezke.

Extra veci, ktere nejdou udelat jednoduse pomoci widgetu, se delaji taky docela pekne, obcas se ale zaseknu na nejakem bugu nebo chybejici funkci. Hlavne posledni rada GTK 2.4.0 obsahovala rekordni mnozstvi chyb; v 2.4.9 by uz mely byt opravene (aspon teda ty, na ktere jsem narazil ja).

Jeste jsem zapomnel zminit dalsi "alternativni" window toolkity (nesnasim to srovnani, ale opravdu vyse zminene toolkity urcuji smer vyvoje desktopu):

wxWidgets: multiplatformni objektova knihovna, ktera je psana pekne prehledne a na kazde platforme ma nativni look&feel. Akorat se pak trochu hur programuji custom widgety - ale jde to.

FOX: divna knihovna, ktera se snazi byt mocna, minimalisticka a rychla. Nejak jsem ji neprisel na chut.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Standardní

Citace Původně odeslal Gargamel
    Hlavne posledni rada GTK 2.4.0 obsahovala rekordni mnozstvi chyb; v 2.4.9 by uz mely byt opravene (aspon teda ty, na ktere jsem narazil ja).
    To mozem potvrdit aj ako user - so vsetkym od 2.4.2 po 2.4.9 mi blbne XFCE, funguje to len s 2.4.1...samozrejme to moze byt aj problem XFCE, ale dost divny.
    Ale okrem GTK nemam nainstalovanu ziadnu inu kniznicu
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

chtel bych se zeptat, zda jste nekdo rozjel Anjutu

ze zdrojaku ./configure prosel bez problemu, pak make ale kdyz jsem to chtel nainstalovat ( a udelat si balicek ) pomoci checkinstall, tak mi napsalo, ze to proste nemuze naistalovat nebo co... ( presny vypis bohuzel uz nemam)

tak jsem nasel balicek, naistaloval ho, ale kdyz to zkousim zpustit, tak mi to napise :
    (anjuta:1294): libglade-WARNING **: could not find glade file '/usr/local/share/anjuta/glade/anjuta.glade'

v googlu jsem moc nenasel, takze jestli nekdo nahodou vite co s tim delat, tak dejte vedet

EDIT: mam Slackware 10

Senior Member mince Avatar uživatele KtK
    Behind fuc*ing WorkTable Device (Praha zapad)
    Vliv
    298

Standardní

pokud me pamet neklame, o anjute vysel clanek na rootu, tak pohledej
    Parasite lost, AKA the Girlfriend Mission:The Socka Project sleeps, lets use (her :) Durex! 1GHz in some soltek stuff, Ati rage 128, etc.. (it\'s noisy)
    IMB Thinkpad R31: celer 1.2GHz, 384M RAM, 60GB 5400rpm hitachi, i810 8MB onboard (na praci to staci ;)
    [pro archivni ucely] janina overclockerska poradna (.tar.gz, 1.1MB, otevrete si index.html v browseru podporujicim javascript a frames)

Standardní

Anjuta mne jede celkem bez problemu (kompilace v gentoo) - nezkousel jsem ale v ni kompilovat nebo ladit. Osobne pouzivam Borland C++BuilderX.

Standardní

Citace Původně odeslal KtK
    pokud me pamet neklame, o anjute vysel clanek na rootu, tak pohledej
    no ja nevim, nic jsem nenasel...

Member
    Vliv
    268

Standardní

Citace Původně odeslal Gargamel
    Citace Původně odeslal hpcpg
    Hmmmm.... Ta dokumentace celkem ujde, ja se GTK ucil jenom z examples a te HTML dokumentace, ktera je k tomu std. dodavana. Tehdy se jednalo o verzi GTK 1.2. Z tohoto jsem se to naucil docela rychle, pochopit jak to pracuje neni zas tak tezke.

Extra veci, ktere nejdou udelat jednoduse pomoci widgetu, se delaji taky docela pekne, obcas se ale zaseknu na nejakem bugu nebo chybejici funkci. Hlavne posledni rada GTK 2.4.0 obsahovala rekordni mnozstvi chyb; v 2.4.9 by uz mely byt opravene (aspon teda ty, na ktere jsem narazil ja).
    Myslel jsem uz pomerne pokrocile veci, na zakladni vytvareni normalnich widgetu nic moc neni, ale u pokrocilych veci se neda prijit na to jak to funguje. Aspon ja jsem na par veci za boha nemohl prijit a tak jsem musel zkouset metodou pokus - omyl. Je ale mozne, ze cele toto utrpeni bylo zpusobeno pouze bugama (delal jsem to myslim v 2.4.1), nekdy to tak opravdu vypadalo.
    Python: executable pseudo-code; Perl: executable line noise

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání