Po skoro roku som sa rozhybal a vyrobil vodne chladenie podla mojich predstav.Zamerom bolo nekupovat hotove WB,podla moznosti nespajkovat a pouzit bezne dostupny material.Vysledok je na svete.Ospravedlnujem sa za fotky-nemam digital a ten co som pouzil nebol moj-takze kvalita je zla ,ale da sa tam cosi rozoznat.
zakladom WB CPU je pasiv z chladica CPU HSC-V62-celomedeny(lezal nevyuzity pekne dlho).
v prvej variante som vypiloval dno do krabicky z mosadze(vyrobok Tesla,nejaky VFfilter-suplikove zasoby) a zalial pasiv po obvode tekutym kovom -na vrch prisiel kryt z plexi(hrubka 5 mm) .Privod aj odvod vody je medene koleno na kurenarske instalacie(r=15mm/ 15 Sk) - na mosadz je pajkovane ,na plexi zaliate tekutym kovom.Kryt z plexi je upevneny skrutkami ,utesneny vystrihnutym texgumovym tesnenim(skrtidlo z autolekarnicky) a pre istotu este po obvode silikon na akvaria.Uchytenie na dosku je vystrihnute z 1mm medeneho plechu- otvory na uchytenie na paticu CPU su vypilovane -ostatok z obrazku.
WB na GK je urobeny vyhradne lepenim- ako zaklad je hlinikovy pasiv z nejakeho stareho Pentia- zboku je priskrutkovany "obal" z plexi(5mm)-skrutky M3-do narezanych zavitov v pasive - pred zaskrutkovanim si namazane silikonovym temelom(kvoli korozii)- cela prilepene sekundakom a hrany su zvnutra zaliate tek.kovom(TK). Kryt je plexi,kolena medene(uz spominane),zaliate TK,tesnenie znova skrtidlo+silikon.
Kvoli problemom s uchytenim WB GPU na kartu som pripojil skrutkami zakladnu z medenej platoviny(podstava ako Al-pasiv,vylesteny,strieborna pasta a priskrutkovane M3-kami skrutkami.Do zakladne su narezane 2 dieryM3 na uchytenie WB na kartu
WB GPU:
Pretoze sa mi vysledok WB CPU nepozdaval,urobil som nakoniec novy- WB CPU-medeny pasiv ostal a pouzil som ten isty postup ,ako na WB GPU-ziadne spajkovanie.Fotky zial nemam-ale vyzera to ako WB GPU.
V strede na obrazku je chladis na NB- pouzity pasiv zo stareho procika+ ventilator z chladica,ktory som pouzil na vyrobu WB CPU.
Cerpadlo Sicce Nova(nejaky starsi typ)- vlozene do elektrikarskej krabice(fy ABB,120 Sk)-je vzduchotesna,ma drazku s liatym tesnenim. Odvod/privod - plast trubka z prislusenstva cerpadla a medene koleno-+TK, celok obaleny penou s hlinikovou foliou- kvoli hluku,ale je to viacmenej zbytocne.
Hadice- obycajne polyetylenove-r=17/15 mm,spoje zaistene stahovacimi paskami.
Chadic- zo Zigulika(za 50Sk aj s original plastovym krytom-vdaka nasim sidliskovym zberacom srotu,ktori prave rozbijali auto na parkovisku ,za podporu overclockingu).Vykupal som ho vo Fixinele+ocot,medene kolena pripajkovane(to jedine sa neda asi TK nahradit-neriskoval by som).
Chladic je uchyteny v spominanom plastovom kryte ,kvoli usmerneniu vzduchu.
Ventilator- 30W axialny ventilator(150m3 vzduchu/h) pouzivany vo vzduchotechnike do potrubia. Ako riadiaca jednotka pouzity termostat- po zahriati radiatora sa spusti ventilator.
Expanzka- expaznka a MB 1000(vrak najdeny v lese)- urezane vyvody a nahradene medenymi spojkami(zaliateTK):
Chladic+ventilator+cerpadlo+termostat su umietnene mimo miestnost-na balkone.Privod vody platovymi trubkami (r=20mm) na vodovodny rozvod(2x 3 m,asi 200Sk,) plasticke kolena k nim su zvarane pozicanou pistolou na to urcenou-zakoncene medenymi redukciami(20/15 mm,asi 40 sk,zaliate TK)-tato fotka je zvlast "podarena"-je to zakoncenie potrubia v miestnosti-pri zadnej strane PC:
spojenie PC s pevnym potrubim je spominanymi hadicami
spinanie cerpadla+termosttatu+ventilatora je centralne- spolocna zasuvla s PC.Objem naplne(destilka+lieh/v zime + nemrznuca zmes) je 3l.
Este nejake obr:
na tom poslednom je vidiet este nezakrytovany Al(elox) pasiv na WB GPU
Casom mienim pouzit cerpadlo z automatickej pracky- je na niektorom obrazku vyssie- ma napodiv dost maly motor,aj ked s krytom vyzera monstrozne-pomerne tichy a s malym vykonom~20W.
Vysledky-zatial provizorne- je sileny hic- v miestnosti 29st,vonku 30st, po 3 hodinach bez zataze (internet) je CPU 42st.Zatazove testy urobim neskor a poreferujem.