Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: VODNE CHLADENIE Z PASIVOV CPU-VYSLEDKY TESTOVANIA

Standardní VODNE CHLADENIE Z PASIVOV CPU-VYSLEDKY TESTOVANIA

Po skoro roku som sa rozhybal a vyrobil vodne chladenie podla mojich predstav.Zamerom bolo nekupovat hotove WB,podla moznosti nespajkovat a pouzit bezne dostupny material.Vysledok je na svete.Ospravedlnujem sa za fotky-nemam digital a ten co som pouzil nebol moj-takze kvalita je zla ,ale da sa tam cosi rozoznat .

zakladom WB CPU je pasiv z chladica CPU HSC-V62-celomedeny(lezal nevyuzity pekne dlho).

v prvej variante som vypiloval dno do krabicky z mosadze(vyrobok Tesla,nejaky VFfilter-suplikove zasoby) a zalial pasiv po obvode tekutym kovom -na vrch prisiel kryt z plexi(hrubka 5 mm) .Privod aj odvod vody je medene koleno na kurenarske instalacie(r=15mm/ 15 Sk) - na mosadz je pajkovane ,na plexi zaliate tekutym kovom.Kryt z plexi je upevneny skrutkami ,utesneny vystrihnutym texgumovym tesnenim(skrtidlo z autolekarnicky) a pre istotu este po obvode silikon na akvaria.Uchytenie na dosku je vystrihnute z 1mm medeneho plechu- otvory na uchytenie na paticu CPU su vypilovane -ostatok z obrazku.

WB na GK je urobeny vyhradne lepenim- ako zaklad je hlinikovy pasiv z nejakeho stareho Pentia- zboku je priskrutkovany "obal" z plexi(5mm)-skrutky M3-do narezanych zavitov v pasive - pred zaskrutkovanim si namazane silikonovym temelom(kvoli korozii)- cela prilepene sekundakom a hrany su zvnutra zaliate tek.kovom(TK). Kryt je plexi,kolena medene(uz spominane),zaliate TK,tesnenie znova skrtidlo+silikon.
    Kvoli problemom s uchytenim WB GPU na kartu som pripojil skrutkami zakladnu z medenej platoviny(podstava ako Al-pasiv,vylesteny,strieborna pasta a priskrutkovane M3-kami skrutkami.Do zakladne su narezane 2 dieryM3 na uchytenie WB na kartu
    WB GPU:

Pretoze sa mi vysledok WB CPU nepozdaval,urobil som nakoniec novy- WB CPU-medeny pasiv ostal a pouzil som ten isty postup ,ako na WB GPU-ziadne spajkovanie.Fotky zial nemam-ale vyzera to ako WB GPU.
    V strede na obrazku je chladis na NB- pouzity pasiv zo stareho procika+ ventilator z chladica,ktory som pouzil na vyrobu WB CPU.

Cerpadlo Sicce Nova(nejaky starsi typ)- vlozene do elektrikarskej krabice(fy ABB,120 Sk)-je vzduchotesna,ma drazku s liatym tesnenim. Odvod/privod - plast trubka z prislusenstva cerpadla a medene koleno-+TK, celok obaleny penou s hlinikovou foliou- kvoli hluku,ale je to viacmenej zbytocne.
    Hadice- obycajne polyetylenove-r=17/15 mm,spoje zaistene stahovacimi paskami.
    Chadic- zo Zigulika(za 50Sk aj s original plastovym krytom-vdaka nasim sidliskovym zberacom srotu,ktori prave rozbijali auto na parkovisku ,za podporu overclockingu ).Vykupal som ho vo Fixinele+ocot,medene kolena pripajkovane(to jedine sa neda asi TK nahradit-neriskoval by som).
    Chladic je uchyteny v spominanom plastovom kryte ,kvoli usmerneniu vzduchu.
    Ventilator- 30W axialny ventilator(150m3 vzduchu/h) pouzivany vo vzduchotechnike do potrubia. Ako riadiaca jednotka pouzity termostat- po zahriati radiatora sa spusti ventilator.
    Expanzka- expaznka a MB 1000(vrak najdeny v lese )- urezane vyvody a nahradene medenymi spojkami(zaliateTK):

Chladic+ventilator+cerpadlo+termostat su umietnene mimo miestnost-na balkone.Privod vody platovymi trubkami (r=20mm) na vodovodny rozvod(2x 3 m,asi 200Sk,) plasticke kolena k nim su zvarane pozicanou pistolou na to urcenou-zakoncene medenymi redukciami(20/15 mm,asi 40 sk,zaliate TK)-tato fotka je zvlast "podarena"-je to zakoncenie potrubia v miestnosti-pri zadnej strane PC:

spojenie PC s pevnym potrubim je spominanymi hadicami
    spinanie cerpadla+termosttatu+ventilatora je centralne- spolocna zasuvla s PC.Objem naplne(destilka+lieh/v zime + nemrznuca zmes) je 3l.
    Este nejake obr:

na tom poslednom je vidiet este nezakrytovany Al(elox) pasiv na WB GPU
    Casom mienim pouzit cerpadlo z automatickej pracky- je na niektorom obrazku vyssie- ma napodiv dost maly motor,aj ked s krytom vyzera monstrozne-pomerne tichy a s malym vykonom~20W.

Vysledky-zatial provizorne- je sileny hic- v miestnosti 29st,vonku 30st, po 3 hodinach bez zataze (internet) je CPU 42st.Zatazove testy urobim neskor a poreferujem.
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Standardní

uuuuuuhhhhh tak to je celkem hukot... esteticky se mi to teda vubec nelibi, ale napad se ceni na kolik te to cely vyslo

Standardní

JJ hukot, aspon dalsi pravovernej samodlabo wodnik.
    Nahodou pokud se ot jeste dobre péoresi tka to muze byt i celkem esteticky. Nekam se to sikovne schova a je to.
    Treba do sklepa

Standardní

ziaden hukot nie je- predsa vsetko je na balkone(je to napisane v prispevku) a chladiace medium sa privadza potrubim.Zeby hucali WBcky-to jedine turbulencie vody -samozrejme disky a zdroj pocut.Dokonca ani pri otvorenych balkonovych dverach to nepocujem.
    A estetika ma nikdy nezaujimala-ziadne upravy neplanujem.
    NF7-rev2.0 , Barton2500@3200 , 1GB DDR466 ,19"LCD LG L1970HR-BF 2ms, Hercules 9800NP,externy vodnik(CPU,NB,HDD)

Standardní

a ta cena- to je velmi tazke urcit.WB su suplikove leziaky(ten hlinikovy zozenies za 50, medeny dajme tomu za 300), PVC trubky asi 200, plasticka kolena asi 4x15,medene kolienka kus za ~40, hadica (4m)asi 80Sk, cerpadlo- z nepozivanej fontanky(kedysi stalo 300Sk), elektrikarska krabica 120, chladic 50, termostat amatersky vyrobok-zadarmo,ventilator-ten bol drahy(2000),ale lezal v skrini asi 5 rokov- pouzival som ho na vetranie(rovnako by posluzili aj ine-mam ich este styri,ine typy a nejake Pc ventilatory velkych priemerov),plexi-suplik,TK- 200Sk,silikonovy tmel(100Sk/zlepil som tym este 3 velke akvarka),pozicanie spajacej pistole na trubky(100)....

Senior Member Avatar uživatele SajmoN
    Věk
    45
    Vliv
    290

Standardní

hm mozno by nebolo od veci porobit thumbnaily a tie sem nahadzat a cez ne nalinkovat tieto obrovske obrazky .. ale inak fajn
    | intel i3 12100f | noctua NH-U12F | asus TUF Z690-plus | kingston 32GB 3600 | gigabyte RTX2070 super
    | samsung SSD 860 EVO 250GB | wd 20earx | benq cosi 27"| logitech G600 | microsoft X6
    | seasonic
    S12-430 | diy acrylic ikea kallax case
    | “The future is already here—it is just unevenly distributed.”

Standardní

2 jaro.jaro:Hochu,ty jsi magor! Ale všechna čest...
    Jinak "hukot" v jazyce adolescentů znamená od jisté doby primárně něco jako "nářez",prostě to,nad čím udivenému spadne čelist.
    PC: Intel C2D E8400 | Thermalright Ultra 120 eXtreme + 12 cm Noctua | ASUS Formula Maximus | 4 GB Patriot Viper 800 MHz PC6400 CL4-4-4-12 | Sapphire Radeon HD 4770 512 MB | Velociaptor 300 GB + Samsung HD501LJ (500 GB) + Samsung F4 EcoGreen 2 TB + HP Media pocket drive 160 GB | Creative Audigy 2 Platinum eX | NEC ND-3540A |case HP + PSU 700W | 21" Samsung 214T | Logitech MX 3100
    NTB: ASUS Eee 1000H black

Standardní

Citace Původně odeslal Tomas
    2 jaro.jaro:Hochu,ty jsi magor! Ale všechna čest...
    Jinak "hukot" v jazyce adolescentů znamená od jisté doby primárně něco jako "nářez",prostě to,nad čím udivenému spadne čelist.
    no,nejaka ta doba od cias mojej adolescencie uz ubehla,takze nie vsetkemu vyrazivu rozumiem... .

Standardní

vysledky.

defaultne pretakt Barton 2500@2200MHz(11x200),Vcore 1.7V ,merane po 3 hodinach,trvalo zapnuty ventilator vymenika(vyradeny termospinac),teplota na balkone pri vymeniku (29/25st),zhruba rovnaka az o nieco vyssia v izbe

bez zataze 39/36
    Prime95 46/42
    max spokojnost.zaujimave to bude na jesen a v zime-s naplnou nemrznucej zmesi.

Moderátor Avatar uživatele NOD
    Věk
    45
    Vliv
    294

Standardní

ja by som tam rozhodne nedaval nemrznucu lebo to su vacsinou take zierave veci takze sa ti moze stat ze jedneho krasneho dna budes mat chladeny cely komp priamo vodou a ne len procak .Ale inak dost huste.vizual nic moc ale chladi tak dobre ako moje vodne.
    KILL -9 .If U step out of line :),Pre Zillu SILENCE!!! I KILL YOU!!!:)

Standardní

bezim uz s tou nemrznucou zmesou-Fridex-kvoli tomu,ze tam mam aj hlinikove komponenty.A je to nutne aj preto,ze na loggii kde mam vymenik je v zime niekedy aj okolo 0 st celzia(aj ked je zaskleny).Prave v tom bude problem- realne sa teplota chladiacej zmesi moze dostat na nulu a preto vznikne kondenzat na WB(podla rosneho bodu v miestnosti,kde je PC).Nejak to uz vyspekulujem-vyzera to na zapenenie WB,aby sa izolovali tepelne od miestnosti.
    A inak tie teploty su take,ako ma barskdo s tzv. profesionalnymi vodnikmi.
    Vacsinou bezim na 38 st(aj po 5 hodinach na DOOME),len v najvacsich horucavach to ide nad 40St(50-tku som ani nedosiahol).Si myslim ze je to preto,ze plocha rebier WB je podstatne vacsia,nez byva na vacsine vodnikov).Sice nikomu neberiem predstavy o specialnych tvaroch Wb,ale jednoducho si myslim,ze cim vacsia chladiaca plocha,tym lepsie.A hlavne vela vzduchu na vymenik...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání