Ahoj...

nedavno jsem posilal par prispevku ohledne pomoci s vyberem digitaku pro kamarada, ted tenhle problem resim ja. Tata ma padesatiny a chce digitalni fotak... bohuzel zadny v rodine ani blizko mezi znamymi neni, takze do tohohle nevidim a ani do foceni obecne. Proto bych potreboval (jak jinak) radu. Idealne bych asi napsal nejake minimalni pozadavky, zhruba ucel a financni limit a dale uvidime. Pak pripadne podle reakci upresnim zodpovezenim otazek a snad se dobereme k tomu, abyste mi poradili....aspon doufam.

Nejaka predstava - 3-5 MPixelu; 3x opticky zoom; mel by umet videosekvence - cim kvalitnejsi; tim lepsi; bud kvalitni vestaveny, nebo pripojitelny externi blesk, nejake to automaticke ostreni... co dal sakra, ja se v tom nevyznam.
Jo a nic moc nutneho rucniho nastavovani, chtelo by to fotak, ktery si relativne poradi sam. Jediny z rodiny, kdo si to rad nastuduje a nauci se pracovat s tim i manualne, jsem ja. Pro ostatni by bylo potreba neco, co zvladne rozumne fotky pri nejruznejsich podminkach s minimalnim uzivatelskym zasahem, neco se prece jen nauci. Takze pokud bude mit ruzne moznosti manualu, tak ano (ja to rad vyuziju), ale nemela by to byt nutnost pro slusne fotky.
Vyuziti predpokladame asi takto - ruzne oslavy (kazdemu asi jasne), plesy, taky dovolene - jak more, tak hory (to bych zduraznil, tata je blazen do chozeni po horach!) a pak normalni foceni poruznu. Takze rozumne fotky krajiny a zaroven taky treba tancovani na plese (a jinych akcich) pri horsich svetelnych podminkach (Diskodrom v Prostejove, Boby v Brne a mistrovstvi CR/sveta formaci v disku, hip-hopu atd. - barevna svetla a podobne srandicky, tam budu treba fotit ja, tak aby to slo zvladnout treba manualne a ty plesy treba s externim bleskem).
Financni limit by byl cca 15.000,- Dalo by se pripadne jit i vys (rekneme max. do 20.000.-), ale pro nasi rodinu je to myslim zbytecne, ja budu jediny, kdo se bude ochotny ucit neco manualne nastavovat a hrat si s tim. A taky bude potreba prikoupit dalsi prislusenstvi a doplnky, tak at to zas nesezere nejake enormni finance.

Snad vam to neco povi a pomuze to zuzit trosku vyber. Rad odpovim na dalsi otazky a dodam podrobnosti, jen prosim o trpelivost s laikem ve foceni.