Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: Ktory z radiatorov je lepsi?

Standardní Ktory z radiatorov je lepsi?

Rozhodol som sa pre stavbu vodnika a potrebujem poradit. Mam 2 vymeniky z kurenia Skoda 120 a z Lady. Ktory z nich je lepsi? Ten z Lady je dost tazky navyse je plechovy iba rebra su z Cu. Skodovacky je celohlinikovy, lahky a ma hustejsie rebrovanie.

Kombinacie:
    1, Ladacky + 4x80mm ventilator; fukat s krz radiator alebo tahat?
    2, Skodovacky + 2x120mm ventilator; fukat alebo tahat?
    AMD Duron 750@1050Mhz - 6x175@1.98Vcore ,MSI 745 Ultra

Standardní

ja bych volil ten ladovacky:

hlavni vyhoda je ze je medeny, takze ti odpadnou starosti s galvanickou korozi, pokud mas medene bloky, navic med je lepsi vodic tepla

dalsi vyhoda- nema tak huste zebra, takze na profouknuti staci mensi tlak a vetracky muzes pustit pomaleji, takze budes mit tissi vodni chlazeni

bohate staci umistit jeden 12cm fan na sani a jeden na vyfuk

testoval jsem foukani a odsavani, a teplota byla +-0,5 stupne stejna, ale zlepsila se o 4°C kdyz jsem dal foukani i odsavani zaroven
    AMD Sempron 2500+ 1750MHz | MB ASUS A7N8X-X | RAM Samsung+Kingmax 2x512MB 333DDR CL2 | Gigabyte RADEON 8500 Deluxe MAYA | Lynx L22 | Seagate Barracuda 120GB 7200rpm | DVD-RW LiteOn 812S | Enermax 365W | 17" LCD Acer AL732 | zvuk: Lynx L22+TOPDAC+DISPRE+3xDPA380SSE | ~ WaterCooled: CASCADE CPU blok by Radek-B, radiátor Opel Kadett '87, čerpadlo Eheim 1046 ~

Standardní

Ten ladacky nie je cely medeny iba rebra su z medi. Zvysok je plech.Hlinikovy vyzera lepsie.Dal by som sem foto ale nemam web. Bloky mam z hlinika, med som zatial nezohnal.Ked bude blok hotovy tak ich testnem aj ladacky aj skodovacky. Ten ladacky mi pride dost tazky. Nechcem mat 100kg skrinku Ako odstranim oxidaciu z medi?

Standardní

Citace Původně odeslal Harley
    Ten ladacky nie je cely medeny iba rebra su z medi. Zvysok je plech.Hlinikovy vyzera lepsie.Dal by som sem foto ale nemam web. Bloky mam z hlinika, med som zatial nezohnal.Ked bude blok hotovy tak ich testnem aj ladacky aj skodovacky. Ten ladacky mi pride dost tazky. Nechcem mat 100kg skrinku Ako odstranim oxidaciu z medi?
    naopak já doporučuji hliník, lépe totiž předává teplo okolnímu vzduchu. S galvanickou korozí si hlavu nelámej, Pokud kovy nejsou v přímém styku, tak nic nehrozí.
    Co se týče větráků, tak nevim, zkoušel jsem tahat, ale výsledky nic moc, vzhledem k teplotám, takže jsem dal větráky úplně pryč

Senior Member mince Avatar uživatele Frost
    Věk
    42
    Vliv
    275

Standardní

Doporučuju starou dobrou škůdku. Jdou na ní 120mm větroně, je z hliníku(hliník lépe předává teplo do vzduchu), je hezčí , a je Českej
    PC1:Intel i5 2500K@5GHz 1.38V watercooled Cawedog Zouy 2, Gigabyte Z68XP-UD5, Kingston 2x4Gb 1600MHz 9@8.9.9.28 1.65V, ZOTAC GTX560Ti AMP GPU 1000MHz 1.05V /MEM 4800MHz watercooled Laing DDC 3.2 with XSPC TOP |1x SSD Samsung 840 PRO 256Gb, Samsung 2Tb 32Mb, 2x WD 3Tb 64Mb watercooled|NEC 3551A | NEC EA244WMi 24" | Chieftec BX-02B-B-SL | Seasonic X-760 | Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 2.0 | Genius SW-HF 5.1 5000 | Dolby Keyboard |
    PC2: CoreDuo e5200 2.5GHz @4GHz 1.25V watercooled |Gigabyte P35-DS4 |watercooled-Galaxi&EHEIM 1046 300l/h :-) | GF 9800GTX+|2x2048Mb OCZ 1066@1066MHz cl5.5.5.15|
    Notebook: DELL E6410 Core i5 | 4Gb | 120Gb SSD Crucial M4 |

Senior Member mince Avatar uživatele Hrochoslon
    Vliv
    296

Standardní

zkousel sem jen foukat/jen tahat a vyslo mi lip kdyz vetraky z radiatoru teplo saly ven. Ale spis nez pouziti 2 vetraku z obou stran radiatoru bych dal prednost dvou vetraku z jedne strany aby pokryli z jedne strany celou plochu.
    C2D6420@3400mhz (1.375v)■Thermalright Ultra 120e ■gigabyteDQ62gb 800DDR2corsair ■samsung172X ■ audigy ■ zalmanZM400A(380w) ■
    ■MsiHD4850■ Racionální přístup má tendenci bagatelizovat to, čemu nerozumí ■
    "As long as there is duality between "what is" and "what should be" ~ man trying to become something else, making effort to achieve "what should be" ~ this conflict is waste of energy." ■ J.KRISHNAMURTI■

Standardní

na jemne odstraneni medenky a vylesteni pouzij kyselinu fosforecnou (H3PO4), je napriklad v pripravku Fixinela, ten zredis 1:50 s teplou vodou a v tom nechas radiator tak 3 hodiny

o dost silnejsi je kyselina chlorovodikova, ta okamzite odstrani patinu z medi a zanecha holy kov. je napriklad v Cillitu, zkousel jsem ji redit studenou vodou 1:20, radiator jsem v tom mel 15 minut, ale chtelo by to zkusit slabsi roztok, fakt je to hrozne ucinne

a hlavne kyselinu je vzdy nutne pasivovat asi 3% roztokem jedle sody (NaHCO3) nebo praci sody (Na2CO3.10H2O) v teple vode, jinak jeji zbytky naleptavaji kov, kilo praci sody koupis za 25kc v drogerii
    AMD Sempron 2500+ 1750MHz | MB ASUS A7N8X-X | RAM Samsung+Kingmax 2x512MB 333DDR CL2 | Gigabyte RADEON 8500 Deluxe MAYA | Lynx L22 | Seagate Barracuda 120GB 7200rpm | DVD-RW LiteOn 812S | Enermax 365W | 17" LCD Acer AL732 | zvuk: Lynx L22+TOPDAC+DISPRE+3xDPA380SSE | ~ WaterCooled: CASCADE CPU blok by Radek-B, radiátor Opel Kadett '87, čerpadlo Eheim 1046 ~

Standardní

Citace Původně odeslal Rob
    na jemne odstraneni medenky a vylesteni pouzij kyselinu fosforecnou (H3PO4), je napriklad v pripravku Fixinela, ten zredis 1:50 s teplou vodou a v tom nechas radiator tak 3 hodiny

o dost silnejsi je kyselina chlorovodikova, ta okamzite odstrani patinu z medi a zanecha holy kov. je napriklad v Cillitu, zkousel jsem ji redit studenou vodou 1:20, radiator jsem v tom mel 15 minut, ale chtelo by to zkusit slabsi roztok, fakt je to hrozne ucinne

a hlavne kyselinu je vzdy nutne pasivovat asi 3% roztokem jedle sody (NaHCO3) nebo praci sody (Na2CO3.10H2O) v teple vode, jinak jeji zbytky naleptavaji kov, kilo praci sody koupis za 25kc v drogerii
    wow, tohle sem potřeboval.......mam totiž taky ten z Lady a je docela zaprasenej...
    jinak ta pasivace je fakt nutná mi neřikej že to ten kov leptá, dyť Fixinela je pokud vim i na nějaký mytí v domácnosti, nebo ne?
    EpoX 8RDA3+ nForce2 | Zalman ZM-NB47 | AMD Barton XP 2500@3200 | Zalman 7000B-Cu | A-DATA 1024 MB DDR400 | ThermalTake Heatspreader Cu | ATi Sapphire R9800 PRO 128MB | Arctic VGA Silencer | Hitachi HDS722580 80GB | LG GSA-4120B | LG L1720B | Genius SW-5.1 HT | Chieftec Dragon Blue + Be Quiet SE | Logitech MX500 + Rantopad C2

Standardní

Citace Původně odeslal apik
    Citace Původně odeslal Rob

wow, tohle sem potřeboval.......mam totiž taky ten z Lady a je docela zaprasenej...
    jinak ta pasivace je fakt nutná mi neřikej že to ten kov leptá, dyť Fixinela je pokud vim i na nějaký mytí v domácnosti, nebo ne?
    samozrejme ze to ten kov lepta, jak jinak myslis, ze by to ten kov lestilo a zbavilo patiny (patina jsou sice jenom oxidy kovu, ale reaguje to i s kovem samotnym), Fixinela lepta jenom velmi lehce - vetsinou je na techto pripravcich upozorneni, ze reaguji s barevnymi kovy.

med je obzvlast citliva na kyseliny, zkus napriklad kyselinu dusicnou a za minutu se ti radiator vypari do vzduchu

mimochodem Fixinela , resp. kys. fosforecna je absolutne super na odstraneni rzi z kovu! jde to uplne super, lehka vrstvicka rzi se tim da doslova setrit

jak dulezita je pasivace nevim, vzdycky jsem to pro jistotu pasivoval, kdyz se o tom zminovali ve vetsine navodu na cisteni kovu na webu, mozna by stacila tepla voda a nechat to v ni chvili ponorene, tim urcite zbytky kyseliny na povrchu rozredis, ale pro jistotu bych to pasivoval nejakou zasadou: soda stoji par kacek

Standardní

da sa tento postup pouzit aj na hlinik?

Standardní

da sa tento postup pouzit aj na hlinik?
    postup na odstraneni patiny (oxidu hliniteho) z hliniku nebo k cemu? hlinik se stejne po chvili znova pasivuje a vytvori sedivou patinu na povrchu

postup ale neni stejny, moreni hliniku se neprovadi kyselinou dusicnou jako u medi, ale zasadou: hydroxidem sodnym (NaOH) neboli louhem, je to ziravina (bacha na ruce)

vic se doctes napr. zde:
    http://mujweb.atlas.cz/www/perina_mcb/Kovy/Kovy.htm

staci trochu hledat na webu

Standardní

Tak som konecne testol ten skodovacky. Teplota mi po 1.5hodine bez ventilatorov vyletela na 57C. Blok na CPU je z hlinika. Ale este to nemam odladene, bola to premiera ale to ticho stoji za to, huci uz iba bastard hardisk ale bude novy

ps: 1.5hodiny bezal render v 3dStudiu

Standardní cisteni radiatoru

Zdravim ,

Ja naopak nedoporucuji cistit radiatory kyselinami, protoze ty az prilis narusuji povrch kovu a ten se tim rychleji pokryje znovu oxidem.

Ale na druhou stranu je pravda ze nekdy to mechanicky proste nejde a pri pouziti nasili vznikaji skody.

Takze vseho s mirou .

A nejdrive bych skusil trosku setrnejsi zpusoby.

RADEK
    Frezovani na 3DCNC frezce

Standardní

Tak som konecne testol ten skodovacky. Teplota mi po 1.5hodine bez ventilatorov vyletela na 57C. Blok na CPU je z hlinika. Ale este to nemam odladene, bola to premiera ale to ticho stoji za to, huci uz iba bastard hardisk ale bude novy

ps: 1.5hodiny bezal render v 3dStudiu
    Novy disk vetsinou hluk (disku a mechanik ) neresi , ba dokonce je to nekdy i horsi .
    Zalezi na znacce , nechal bych si poradit na foru.
    Ja mam Matrox 9 /80G 2 kousky a ty jsou nic moc na hluk a docela dost se hreji

RADEK
    Frezovani na 3DCNC frezce

Standardní

Tak uz som to kapanek doladil. V okruhu skodovacky riadiator bez vetrakov. Plna zataz 45-50C normal od 35-40 ako kedy. Zatial som spokojny.

ponoil som ladacky riadiator do vody s Pulirapidom(cistiaci prostriedok) tak 7litrov vody a 0.25litra pulirapida. Nechal som to tam celu noc a rano riadiator krasne medeny Doslova to tu oxidaciu zozere. Vsetok ten zeleny humus zostal na dne lavora.

Ten disk budem aj tak kupovat novy stary uz dotackava, tak chcem tichy. Nevadi mi ani tak rachot pri seekovani ako zvuk otacajucich sa platien.

Standardní Re: cisteni radiatoru

Citace Původně odeslal Radek-B
    Zdravim ,

Ja naopak nedoporucuji cistit radiatory kyselinami, protoze ty az prilis narusuji povrch kovu a ten se tim rychleji pokryje znovu oxidem.

Ale na druhou stranu je pravda ze nekdy to mechanicky proste nejde a pri pouziti nasili vznikaji skody.

Takze vseho s mirou .

A nejdrive bych skusil trosku setrnejsi zpusoby.

RADEK
    no samozrejme ze kyseliny pouzivat opatrne, tj. kdyz uz tak v hodne male koncentraci a prubeh reakce hodne hlidat

ja to ma cisteni oxidace nepouzivam, to nema ani cenu, vytvori se stejne znova, a ani mne nijak nevadi

pouzival jsem ruzne lazne na odstraneni barvy a take rzi, ktera zevnitr radiatoru na medi pevne ulpela starim. na rez je fakt super fixinela, vzdycky jsem vylival uplne hnedou vodu

barvu jsem odstranoval, protoze se na radiatoru loupala mezi zebrama a branila tak vzduchu, barva se da zarucene chemicky odstranit po 12 hodinovem vyvareni v praci sode 1:30 s vodou.

Standardní

JA sem natrefil na vymennik s plechovymi trubkami a hlinikovymi zebry. Nerozlepta mi ta fixinela plastove natrubky? Uz sem to proplachoval vodou se Savem, ale porad je v tom ten hnusny hnedy blivajz. Jak ste odstranovali Takove ty tvrde hnede rasy? Mne se zaboha nechtej pustit
    A64 E6 3000+@2.7GHz/1.7V Tcase53// 2*512MBGskill 600Mhz@2.5-3-3-7// DFI LP nF4 Ultra-D // cooled by Scythe Ninja //C3D6600nGT256MB // BIV 60GB PATA,B7200.7 200GB SATA // Fortron350W // Aerocool Dream Bay.

Standardní

Citace Původně odeslal bitmap
    JA sem natrefil na vymennik s plechovymi trubkami a hlinikovymi zebry. Nerozlepta mi ta fixinela plastove natrubky? Uz sem to proplachoval vodou se Savem, ale porad je v tom ten hnusny hnedy blivajz. Jak ste odstranovali Takove ty tvrde hnede rasy? Mne se zaboha nechtej pustit
    kyselina zadny plast nerozlepta, jenom kovy

to co myslis bude asi vrstva vodniho kamene smichana se rzi, no uplne se mne to taky nepodarilo odstranit, nechaval jsem v raditoru nekolikrat pres noc nezredenou fixinelu - ta je na vodni kamen i rez - a vzdycky trochu ubylo. je skoda ze se neda radiator zevnitr mechanicky cistit, jinak by to uz urcite povolilo a opadlo, ale takhle musis cekat dokud se to samo nerozpusti

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Prechazime na vBulletin
    Založil jedik v sekci fóra FAQ - často kladené otázky
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 01.02.2007, 23:29
  2. Který disk je nejlepší ??? Update 2.1.06 (praxe, linky...)
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 19.01.2005, 12:27
  3. FAQ
    Založil sisi v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 16.11.2004, 01:07

Pravidla přispívání