18.3. jsem reklamoval ve firmě Monima Dejvice základní desku Abit NF7-S (viz. reklamační list). Ještě týž den byla deska otestována a shledána vadnou s tím, že je odeslána výrobci k posouzení a případné opravě (viz. výpis z internetu Monimy).
Po necelém měsíci, dnes 16.4. v poledne (a tedy podle mne 29. den od reklamace) jsem volal reklamačnímu technikovi Helebrantovi, který mi sdělil, že deska stále není opravená. Když jsem mu řekl, že si zítra 30. den (17.4.) přijdu pro desku, upozornil mě, že žádnou náhradní skladem mít určitě nebudou a že asi dostanu peníze zpět. Koupil jsem tedy mezitím dneska tutéž desku u CC.
Večer mi ale volal sám majitel firmy Vašíček, že 30. den bude až 18.4. a to už budou mít desky skladem, takže na peníze zpět nemám nárok, protože u počítačů se reklamace může řešit výměnou klidně i jen dle uvážení prodejce. A navíc má prý prodejce stejně 3 dny navíc na otestování výrobku, než mu začne běžet 30-ti denní reklamační lhůta. Když jsem mu sdělil, že nechci výrobek vyměnit (měli na to celý měsíc. ale schválně mě dusili), že ho chci buď opravit nebo peníze zpět, vysmál se mi, že on by toho taky chtěl...
Moje otázky jsou jednoduché:
- je 17.4. 29. nebo 30. dnem od reklamace 18.3.?
- má prodejce skutečně 3 dny navíc na otestování?
- může mě prodejce nutit k výměně věci místo vrácení peněz, pokud ji nedokáže opravit?
Děkuji za názory.