Výsledky 1 až 19 z 19

Téma: Jak je to s tou reklamaci ???

Standardní Jak je to s tou reklamaci ???

Pokud to tu uz bylo a ja to nenasel, tak se omlouvam
    Mam poznatek k problematice reklamaci. V par threadech se o tom mluvilo, ale nic konkretniho jsem si z toho nevzal, tak jsem se prohrabal zakony a zeptal pravnika. No a tady je vysledek..

1) Bavim se o MALOOBCHODNIM prodeji, pri kterem se cela vec ridi OBCANSKYM zakonikem

2) Pokud je vada NEODSTRANITELNA (rekl bych, ze to je v nasi branzi vetsina), kupujici ma pravo na odstoupeni od kupni smlouvy a tim padem VRACENI PLNE CASTKY. Pripadne MUZE souhlasit s vymenou za jiny kus (stejny typ-stejny vyrobce). Rozhodnuti je ale jen na kupujicim a nemuze byt vynuceno ze strany prodavajiciho.

3)Pokud si prodavajici stanovi "reklamacni rad", tak ten:
    a) neni pro kupujiciho vubec smerodatny (neni soucasti kupni smlouvy), leda ze by s nim kupujici vyslovne vyslovil souhlas
    b) reklamacni rad nesmi byt v rozporu s ustanovenimi obcanskeho zakoniku o odpovednosti za vady

No tohle jsem si z toho tedy vzal a uvitam nejake pripominky ci zkusenosti. Mam za sebou par reklamaci a ziskal jsem dojem, ze nekteri obchodnici obcas tak trochu hresi na neznalost lidi ..

Ups, ted jsem si vsiml nove kategorie, tak to prosim nekdo presunte ..
    JIUHB DLT3C 0308 MPMW 1700+@14x167=2339MHz, 256MB DDR NANYA 333MHz CL2, GB 7VT600 1394, 120GB Seagate 7200.7+, PowerColor R9500->R9700 276/276, PCI RadioLink, LG 4160b, Samsung SyncMaster 700IFT, Creative DTT2200 .. CPU, NB, GPU watercooled by AquaCool

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

jj presne tak, dulezite je tam hlavne to MUZE, nikoli MUSI. Coz by si urcite vetsina prodejcu zbozne prala.

Standardní

Drobne doplneni...ten stav jak ho popisujes je opravdu aktualni, pred 01.01.2003 to bylo kapku jinak.
    ad 1) ale ochrana zakaznika v ramci tzv. Spotrebitelskych smluv obsahuje i obchodni zakonik...

ad 2) presne tak

ad 3) pozor, tohle neplati. tzv. reklamacni rad, je li s nim nakladano podle zakona (a tady je to treba prave obchodni zakonik) - tj. je treba vyvesen v prodejne nebo je coucasti kupni smlouvy samozrejme je zavazny pro obe strany. To ze nesmi odporovat je pravda zcasti. Nektere casti v obcanskem zakoniku jsou volitelne-fakultativni tam se odlisovat muze, jinde vubec ne. Ty casti ktere odporuji jsou pak absolutne neplatne, ale pouze ty casti nikoliv cely reklamacni rad! Ale: vetsina moznych odchyleni od obcanskyho zakoniku je mozna vpodstate jenom k lepsimu pro zakaznika, takze to asi nehrozi...)
    Case: ATX Miditower Eurocase A 213; CD-R/RW/DVD-ROM: LG 4520b; Disketovka: noname 3,5“ 1,44 MB; Grafická karta: Sapphire ATI RADEON 9200 128bit, 128 MB, DVI, TV; Harddisk: Seagate ST380021A (Barracuda IV. 80 GB); Chladič procesoru: Titan TB D5TC SC; Klávesnice: multimediální Samsung; Monitor: ACER AL1721; Myš: Microsoft WheelMouse Optical; Paměť: 1) DIMM noname 133 MHz 128 MB 2) DIMM noname 133 MHz 128 MB; Procesor: AMD Duron 1.1 GHz; Tiskárna: OKI Pageprinter 4W; Výměnný rámeček: VIPOWER VP-10LS-66/100; Základní deska: QDI KinetiZ 7T; ZIP: NEC 100 MB, interní; Zdroj: Fortron 250W GT; Zvuková karta: 1) VIA AC´97 (integrovaná na desce) 2) SB Live 1024 Player

Vliv
    300

Standardní

hmm, stim vyvesenim v prodejne bych to moc nevidel. Nikdo pak nedokaze tomu cloveku ze o tom vedel. Pokud vim, dost velkoobchodu, ktere si stanovuju reklamacni rady. je nechaji svym zakaznikum podepsat pri registraci. Aby nebyly spory, jestli vedel nebo ne.

BTW: Zrovna v Monime neco takovyho pokud vim visi (aspon ve Skolsky to svyho casu bylo) a dost to odporovalo zakonu. Napr. tam byl pozadavek predavat reklamace vzdy vcetne orig. obalu.

Standardní

To vyveseni treba nas Plzenskej soud oznacil jako dostacujici...ale samozrejme ze podepsanej papir bude vzdycky jistejsi...

Standardní

me by zajimala jedna vec, pokud jdu reklamovat vec (disk), musim rici pri reklamaci predem, ze budu chtit penize ? Vim ze te to blbe, ale pro firmu je lepsi kdyz to vi predem, kdyz se reklamuje 2roky stara vec tak je to pro ne velice ztratove. Ptam se abych nesel reklamovat a pak mi rekli ze jsem to mel rici drive. Diky.
    Question is: who cares ?

Vliv
    300

Standardní

To by ti oni museli rict hned, ze to uznavaj jako neodstranitelnou zavadu. V zasade rozhodnuti muzes udelat az pred vlastnim vyrizenim reklamace. Takze prides, odevzdas disk a cekas co oni na to. Kdyz ti reknou (lepe napisou) ze vada je neodstranitelna, pak by ti automaticky meli nabidnout vyber mezi penezma a vymenou. Tohle ti ale pri predani do reklamace nikdo nerekne, takze ty nemuzes vedet, jestli to treba neopravej. Navic nevis co ti eventuelne nabidnou jako vymenu.

IMHO spravnej podnikatel by ti nabidnul disk v priblizne stejny cene jako byl puvodi, protoze pro nej je fur vyhodnejsi ti "prodat" HW nez ti davat penize.

PR: pri dnesich 2 letech si treba dnes koupis disk za 10k Kc. Za dva roky by stejnej stal treba 2k Kc, ale paac vada je neostranitelna, tak by ti meli nabidnout disk za 10k Kc, protoze jinak muzes chtit penize.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    To by ti oni museli rict hned, ze to uznavaj jako neodstranitelnou zavadu. V zasade rozhodnuti muzes udelat az pred vlastnim vyrizenim reklamace. Takze prides, odevzdas disk a cekas co oni na to. Kdyz ti reknou (lepe napisou) ze vada je neodstranitelna, pak by ti automaticky meli nabidnout vyber mezi penezma a vymenou. Tohle ti ale pri predani do reklamace nikdo nerekne, takze ty nemuzes vedet, jestli to treba neopravej. Navic nevis co ti eventuelne nabidnou jako vymenu.

IMHO spravnej podnikatel by ti nabidnul disk v priblizne stejny cene jako byl puvodi, protoze pro nej je fur vyhodnejsi ti "prodat" HW nez ti davat penize.

PR: pri dnesich 2 letech si treba dnes koupis disk za 10k Kc. Za dva roky by stejnej stal treba 2k Kc, ale paac vada je neostranitelna, tak by ti meli nabidnout disk za 10k Kc, protoze jinak muzes chtit penize.
    diky moc, to jsem potreboval vedet, muj disk nastesti 2 roky stary neni, mam BIV80GB, uz jsem ho jednou reklamoval a uz BIV proste neverim tak pujdu zrejme do WD i kdyz strasne rve, a jeste jednou dik.

Senior Member mince Avatar uživatele Pavlis
    Vliv
    291

Standardní

a jak ja teda poznam neodstranitelnou vadu?? kdyz mi napriklad zakl. desku vzali do reklamace a pak nasledne pridou s tim ze mi ji proste vymeni za novy kus(plyne z tohodle ze to byla neodstranitelna vada a ja mohu vymenu odmitnout a chtit penize) dik
    X2-4850e(2,5Ghz@1,0Ghz:1,15V@0,85V),GB 780G (HD 3200 IGP), 4GB DDR2 880, 500GB SATAII(AAKS), SH-S203D DVD-RW, Antec 3480....
    ------------------------------------------------------------------------------
    IBM T40

Senior Member VIP Avatar uživatele DeeKay
    Vliv
    315

Standardní

Citace Původně odeslal Pavlis
    a jak ja teda poznam neodstranitelnou vadu?? kdyz mi napriklad zakl. desku vzali do reklamace a pak nasledne pridou s tim ze mi ji proste vymeni za novy kus(plyne z tohodle ze to byla neodstranitelna vada a ja mohu vymenu odmitnout a chtit penize) dik
    presne tak, pokud ti nedaji funkcni(opravene) zbozi, presne ten kus cos jim reklamoval, tak vadu nebyli schopni odstranit
    wrxtation: Intel Q9550@3.6G, Noctua UH-12P, 4GB OCZ LV RAM, Gigabyte EP45-UD3P, Powercolor HD5850 PCS+ 1GB, 1TB WD BLACK, .64TB WD Blue, Lian-Li PC-P50B (silenced), Scythe ESI Juli@, Gilmore Headamp, Sennheiser HD580, NEC 2090UXi-BK, HP LP2065, Wacom Graphire4, Logitech G15, Logitech G5...etc, Win XP Pro
    mobile:
    Lenovo Thinkpad R61 14", C2D T7250, 2GB RAM, GMA X3100, .5TB WD Blue, Echo Indigo PCMCIA, Sennheiser PX100, Ubuntu 9.10

CUT ME AND I'D BLEED IMPERIAL BLUE...

Standardní

Jeste jedna doplnujici otazka. Moznost odstoupit od smlouvy v pripade neopravitelne vady plati pro zbozi koupene po 1.1.2003 tj kdy zacal platit novy zakon, nebo i pro starsi zbozi ? Dik.

Vliv
    315

Standardní

ta moznost je stale, akorat trva po dobu zakonne zarucni lhuty, tzn u starsich vyrobku nez 1.1.03 je to 6mesicu od zakoupeni a u novejsich 24mesicu...
    a jelikoz je 10.6. tak mas teda u vyrobku vyrobenych pred 1.1.03 uz smulu
    wrxtation: Intel Q9550@3.6G, Noctua UH-12P, 4GB OCZ LV RAM, Gigabyte EP45-UD3P, Powercolor HD5850 PCS+ 1GB, 1TB WD BLACK, .64TB WD Blue, Lian-Li PC-P50B (silenced), Scythe ESI Juli@, Gilmore Headamp, Sennheiser HD580, NEC 2090UXi-BK, HP LP2065, Wacom Graphire4, Logitech G15, Logitech G5...etc, Win XP Pro
    mobile:
    Lenovo Thinkpad R61 14", C2D T7250, 2GB RAM, GMA X3100, .5TB WD Blue, Echo Indigo PCMCIA, Sennheiser PX100, Ubuntu 9.10

Standardní

Citace Původně odeslal DeeKay
    ta moznost je stale, akorat trva po dobu zakonne zarucni lhuty, tzn u starsich vyrobku nez 1.1.03 je to 6mesicu od zakoupeni a u novejsich 24mesicu...
    njn tak mam smulu, kua drat, ja uz nechci seagate ani zadarmo...

Member mince Avatar uživatele abel
    Vliv
    276

Standardní

a jak je to, když mi dal loni prodejce 2 roky záruku
    C2D E6550, Gigabyte GA-P35-DS3R, 2 x 2048MB Kingston HyperX, 2x 640GB WD AAKS, 160GB Hitachi 7K250, Palit X1950GT, LG GSA-4167B, SoundBlaster X-Fi Platinum, Dell Ultrasharp 2209WA, WIN 7 x64

Vliv
    315

Standardní

stealth: Vidis, ja zase nechci nic jinyho nez Seagate

abel: To ze ti dal zaruku prodejce je nadstandardni zaruka, ne dana zakonem -> smula
    mobile:

Vliv
    300

Standardní

Mno ono je to jeste trochu jinak. Podle tech info co sem nabral ruzne kolem je to nejspis tak, ze pri prodluzeny zaruce si muze prodejce urcit dalsi podminky (napr. ze reseni bude oprava nebo vymena ale ne penize), ale rozhodne nemuze stanovit, ze bude vracet treba 10% ceny a pod. Pokud ty podminky nejsou = je to zaruka dle zakona vcetne moznosti odstoupeni od smlouvy. To je muj laicky nazor.

Edit: Jeste zajimavejsi je reseni situace, kdy dnes dostanu napr novy disk (vymenou za rok stary) = bezi na nej nova zaruka. Ted by me zajimalo jak je to v pripade dalsi reklamace (treba po 1/2 roce) kdy je ten novej disk stale v zakony zaruce, ale ten starej uz ne.

Standardní

Před měsícem jsem reklamoval v cc ramku a oni mě poslali jinou, ale stejně nefunkčí. Můžu teď po nich chtít, aby mi vrátili peníze? Ramku jsem kupoval někdy v listopadu 2002
    AMD Athlon XP 2.2 Ghz | Nexus AXP-3200 | Epox 8VTAI KT880 | 2x512mb A-Data Vitesta, dual-ch | Hercules 9100 64mb 265/265, pasiv | Seagate 7200.8+ 120gb | Lite-On 832S | LG-8163B | SB Live! 5.1, kx.drivers | Logitech MX 310 | Chill Innovation 400W | Samsung SyncMaster 795DF

Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal LipA
    Před měsícem jsem reklamoval v cc ramku a oni mě poslali jinou, ale stejně nefunkčí. Můžu teď po nich chtít, aby mi vrátili peníze? Ramku jsem kupoval někdy v listopadu 2002
    Ne, muzes po nich chtit uhradit naklady na reklamaci vcetne nahrady zpusobene skody. Jenze ty ses uz po zakony zaruce, tak to asi nic.

Standardní

Letos je ještě jedna výjimka, jelikož pro zboží, které bylo vyrobeno do data účinnosti zákona č. 136/2002 Sb. (novela občanského zákoníku č. 40/64 Sb.) tj. do 31.12.2002, se při prodeji zboží použijí ustanovení o záruční době podle právních předpisů účinných do 31.12.2002. Tedy, že záruční doba je pouze 6 měsíců. Tato skutečnost musí být výslovně uvedena na záručním listu nebo na dokladu o zakoupení věci a kupující na to musí být upozorněn.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. FAQ - Ctete prvni [UPDATE 25.11.2004]
    Založil wong v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 08.10.2006, 22:40
  2. A-BRED@T-BRED aneb jak udělat z noveho Durona Athlona XP
    Založil ZB v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 21.09.2003, 09:42

Pravidla přispívání