Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 30

Téma: chci zvetsit parttition pro linuch..

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member mince Avatar uživatele KtK
    Behind fuc*ing WorkTable Device (Praha zapad)
    Vliv
    298

Standardní chci zvetsit parttition pro linuch..

Snad je to ve spravny sekci..
    Kód:
    [ktk@kktnk ktk]$ df
    Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/hde6             2.5G  2.0G  437M  82% /
    /dev/hde1              19G   18G  1.3G  94% /mnt/win_c
    /dev/hde5              17G   14G  2.8G  83% /mnt/win_d
    vzniklo to tak, ze jsem prvne rozdelil 40GB na 2 pulky fdiskem, obe fat32, pak jsem z woken PQmagicem ukrojil kus disku D, a na nem vytvoril ext. chtel bych tu linuxi part. zvetsit aspon o giga, samo na ukor windowsiho Dcka, to uz asi jinak nepujde, a vyhovuje mi to. Otazka: riskuju tim hodne, ze ztratim data, kdyz to budu delat z PQmagicu? Rozjede se vubec pak linux? Kdyz bude mit zacatek partition uplne jinde?
    Parasite lost, AKA the Girlfriend Mission:The Socka Project sleeps, lets use (her :) Durex! 1GHz in some soltek stuff, Ati rage 128, etc.. (it\'s noisy)
    IMB Thinkpad R31: celer 1.2GHz, 384M RAM, 60GB 5400rpm hitachi, i810 8MB onboard (na praci to staci ;)
    [pro archivni ucely] janina overclockerska poradna (.tar.gz, 1.1MB, otevrete si index.html v browseru podporujicim javascript a frames)

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

co ja vim, tak partition linuxova jde zvetsovat/zmensovat jenom jako ext2 - tzn. kdyz z ext3 zrusis journal a pak ho zase vytvoris znovu (po zmene)

a rozhodne musi zustat zachovanej zacatek

neni lepsi proste vytvorit dalsi partiton a tu si pripojit treba jako /home a prehrat si tam puvodni data

Standardní

jj /home na jinym disku ma svy vyhody, napr. nikdy se ti nestane ze mas plnej systemovej disk... a reknu vam ze se mi to parkrat stalo a neni to nic prijemnyho plna pamet, plnej swapak, plnej disk, chudak tucnak nevi kam ty data davat (holt tahani je vec krajne nebezpecna
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Vliv
    298

Standardní

Citace Původně odeslal ^Tomahawk^
    jj /home na jinym disku ma svy vyhody, napr. nikdy se ti nestane ze mas plnej systemovej disk... a reknu vam ze se mi to parkrat stalo a neni to nic prijemnyho plna pamet, plnej swapak, plnej disk, chudak tucnak nevi kam ty data davat (holt tahani je vec krajne nebezpecna
    Netreba nic tahat, staci blbej preklep: misto yes | rm directory sem jednou napsal yes > rm directory. To byste koukali, jak rychle se da zas.. disk

No, zpet k tematu.
    1) Ted se trochu stydim, ale: jak poznam, jestli jsem onehda vytvoril ext2 nebo ext3?
    2) Kdyz vytvorim dalsi partition, jak konkretne se tam presunout /home/?
    3) Co je to journal? Vsichni tu o tom mluvi, ale nemam tucha, co to je?
    Parasite lost, AKA the Girlfriend Mission:The Socka Project sleeps, lets use (her :) Durex! 1GHz in some soltek stuff, Ati rage 128, etc.. (it\'s noisy)
    IMB Thinkpad R31: celer 1.2GHz, 384M RAM, 60GB 5400rpm hitachi, i810 8MB onboard (na praci to staci ;)
    [pro archivni ucely] janina overclockerska poradna (.tar.gz, 1.1MB, otevrete si index.html v browseru podporujicim javascript a frames)

Standardní

Citace Původně odeslal KtK
    1) Ted se trochu stydim, ale: jak poznam, jestli jsem onehda vytvoril ext2 nebo ext3?
    Kód:
     [tom@gama tom]$ mount
    /dev/hda1 on / type ext3 (rw)
    nebo se staci podivat treba do dmesg jestli vypisuje
    Kód:
    EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,1), internal journal
    2) Kdyz vytvorim dalsi partition, jak konkretne se tam presunout /home/?
    jednoduse, do fstabu das dalsi radek, mount point bude /home... samozrejme musis vychytat prava a nesmis zapomenout do optionu dat exec, jinak by ses pak pekne divil proc ti to furt pise sh: permission denied
    3) Co je to journal? Vsichni tu o tom mluvi, ale nemam tucha, co to je?
    tak na tohle ti asi nejpodrobneji odpovi gargamel... v podstate zaznam o tom kde sou jaky data[/code]
    Photoblog | Kapela

Vliv
    298

Standardní

tak je to ext2.

a kdyz namntuju do home novou partition, jak se na ni dotanou data ze stary partition?? -stavajici ze stavajiciho home?

Standardní

no tak treba napred mountnes do nake provizorni slozky treba /move
    Kód:
    cp /home/user/* /move
    pak rm -rf /home/user
    a mountnes novej disk a valis
    Photoblog | Kapela

Standardní Re: chci zvetsit parttition pro linuch..

Snad je to ve spravny sekci..
    Kód:
    [ktk@kktnk ktk]$ df
    Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/hde6             2.5G  2.0G  437M  82% /
    /dev/hde1              19G   18G  1.3G  94% /mnt/win_c
    /dev/hde5              17G   14G  2.8G  83% /mnt/win_d
    vzniklo to tak, ze jsem prvne rozdelil 40GB na 2 pulky fdiskem, obe fat32, pak jsem z woken PQmagicem ukrojil kus disku D, a na nem vytvoril ext. chtel bych tu linuxi part. zvetsit aspon o giga, samo na ukor windowsiho Dcka, to uz asi jinak nepujde, a vyhovuje mi to. Otazka: riskuju tim hodne, ze ztratim data, kdyz to budu delat z PQmagicu? Rozjede se vubec pak linux? Kdyz bude mit zacatek partition uplne jinde?
    Vzpomel sem si, ze na ROOTu sem videl v SOFTWAROVE SKLIZNI program pro tucnaka na zvetsovani a spravu oddilu - neco jako partition magic pro winka, dokonce v grafickym rozhrani. Jen si nepamatuju nazev. Staci projit soft. sklizen zhurba pred pul rokem (rad bych dal link, ale muj modem nema rad dlouhe hledani
    SLACKRulezzzz.....

Vliv
    298

Standardní

to bude ono, ze, diky.. http://qtparted.sourceforge.net/

Standardní

to bude ono, ze, diky.. http://qtparted.sourceforge.net/
    Jojo, a díky za odkaz, aspon to nemusim hledat
    SLACKRulezzzz.....

Vliv
    298

Standardní

takze jsem to nakonec zkusil s PQmagicem. (nechtelo se mi kompilovat a instalovat ten linuxovej nastroj).

nuze, jak to dopadlo:
    udelal jsem to obrazkove, omlouvam se modemistum, je to dohromady par (4.5) kilo, to snad prekousnete..
    takze jak to bylo pred: (obr1)

udelal jsem to, ze jsem konec windowsiho decka usekl, a vytvoril na nem ext2 (obr2)

jenze jakmile jsem pak chtel skocit do linuch, bum bac, kernel panic.
    Kód:
    pivotroot: pivot_root (/sysroot, /sysroot/initrd) failed :2
    Kernel panic: no init found Try passing init= option to kernel
    Evidentne se snazil bootovat z novyho (prazdnyho) oddilu. Asi ze byl prvni ext, coz byl pred tim ten starej. Takze jsem novej ext2 oddil zrusil, Dcko opet roztahl, a linux zpalatpanbuh jede ok. Jsem teda zpatky ve stavu obr 1. Takze me napada, totoobr 3)

useknout konec windowsiho Dcka, posunout na uvolnene misto soucasny linuxovy oddil, a na konci vytvorit novej.
    Uz ste to nekdo delal? Prezijou to ty data na "starym" (zelenym) ext2? Nemam kam zalohovat, a nerad bych o ty data co mam na linuchu prisel.. Je to hodne riskantni? PQ magic (mam 7kovej) tu moznost presouvani oddilu myslim ma.

Standardní

Mal si to nechat tak a ako parameter jadru dat root=/dev/hda7 (alebo ako sa to cisluje ).
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Vliv
    298

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    Mal si to nechat tak a ako parameter jadru dat root=/dev/hda7 (alebo ako sa to cisluje ).
    1) Jak se da jadru parametr?
    2) jak ze se to cisluje?

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    1) Jak se da jadru parametr?
    2) jak ze se to cisluje?
    1) kdyz ses v grafickym lilu, ds escape a hodi ti to commandlinu, tabem vypises kernely na bootovani a pak jen zadas
    <jmeno kernelu> root=/dev/hda7
    takze treba
    linux root=/dev/hda7
    2) prvni jsou vyhrazeny pro primary partitiony, od 5 jsou extended

edit: jinak jak tak koukam tak ma Rainbow naprostou pravdu, pred tu svou hlavni linuxi partition si nastrcil jeste jednu, takze ta tvoje hlavni systemova ma ted o 1 vyssi cislo... teda mela kdyz si mel ten disk rozdeleny podle obr.2
    Photoblog | Kapela

Vliv
    298

Standardní

No to s tim precislovanim mi doslo.
    to cislovani - ted je muj jedinej ext2 oddil hde6 (nikoliv hda). Takze se da cekat, ze kdyz to udela mznovu do stavu 2, tak bude hde7?

A jak ten parametr vnutim jadru natrvalo? lilo.conf? A nestacilo by ho upravit z
    Kód:
    image=/boot/vmlinuz
    label=linux
    root=/dev/hde6
    initrd=/boot/initrd.img
    append="devfs=mount hda=ide-scsi quiet"
    vga=788
    read-only
    na
    Kód:
    image=/boot/vmlinuz
    label=linux
    root=/dev/hde7
    .
    .
    .
    Co kdyz to bude spatne, pujde to vratit?

Standardní

Malo by to byt hde7. Pri bootovani by to malo vypisat "partition check" a podtym vsetky particie na vsetkych diskoch.
    Daj si tam riadok "prompt". Potom mu mozes zadaj ten parameter pri boote. Takto by si to mohol po...
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

No to s tim precislovanim mi doslo.
    to cislovani - ted je muj jedinej ext2 oddil hde6 (nikoliv hda). Takze se da cekat, ze kdyz to udela mznovu do stavu 2, tak bude hde7?

A jak ten parametr vnutim jadru natrvalo? lilo.conf? A nestacilo by ho upravit z
    Kód:
    image=/boot/vmlinuz
    label=linux
    root=/dev/hde6
    initrd=/boot/initrd.img
    append="devfs=mount hda=ide-scsi quiet"
    vga=788
    read-only
    na
    Kód:
    image=/boot/vmlinuz
    label=linux
    root=/dev/hde7
    .
    .
    .
    Co kdyz to bude spatne, pujde to vratit?
    jo tak to je spravne, v nejhorsim muzes vzdycky nabootovat z CD, mountnout tu partition a upravit lilo.conf

jo a obr.3 je podle me blbost, protoze pak ti ten linux nepojede vubec, kdyz pohnes zacatkem...

Vliv
    298

Standardní

Tak ja si jdu hrat, kdybych se neukazal do vecera, vite co delat - poslat sem nakyho guru pres zachranu dat silicon hill, 2/38.

Vliv
    298

Standardní

Tak je to doma.. ze zacatku me zarazilo, ze jsem musel v lilu jeste davat linux root=/dev/hde7, ale pak mi doslo, ze jsem zapomnel dat prikaz lilo, po tom co jsem zaeditoval ten conf.

Takze mi pls poradte - da se jeste neco krome /home/ presunout na ten druhy oddil? Jde mi o misto..

konkretne home ma nakych 170 MB.. Coz neni moc, zvlast kdyz se podivate ba ten vypis df uplne v prvnim prispevku..
    PS: V moji knizce o linuxu (Linux a KDE, napsala to naka nemka)jsem v casti o montovani a lilu narazil na vetu:
    Pokud ovsem vytvorite novy zavadeci oddil nebo presunete korenovy oddil Linuxu, muze se stat, ze budete muset editovat /etc/lilo.conf.
    Z toho bych usuzoval, ze s tim muzu soupat jak je libo, teda ze bych mohl i ty 2 ext2 oddily sloucit! To by bylo vubec nejelegantnejsi.. Wongu, to jak jsi rikal, ze by to pak linux nerozchodil, tim ses si jistej?

Standardní

pokud nemenis zacatek te partition tak nic nemusis prepisovat v lilu, ani kdyz mountujes nakou jinou partition... k tomu, abys nabootoval az do userlandu vubec nepotrebujes slozku /home
    takze klidne to spoj (tedy viz. obr.2 spojit posledni dve partition, pokud mas system na te prvni nebudes mit problem)
    ale stejne bych si /home nechal na jinym disku
    Photoblog | Kapela

Vliv
    298

Standardní

no kdybych to sloucil, tak by /dev/hde6 zacinalo tam, kde ted hde7. Takze by se to pohnulo. Jenze ta zenska tam pise, ze korenovy oddil se presunout da, takze kdyz nevadi,ze se presune na jinej oddil, proc by vadilo, ze se posune v ramci oddilu? Zase kdyz se posune v na jinej oddil, tak se upravi lilo.conf a jeto. Tak nevim, je naka cesta, jak ten ext2 oddil na obrazku 1 rozsirit, aby to linux prezil?

Standardní

no teoreticky to urcite jde, spis by me zajimalo jak to je se ztratou dat apod.
    Photoblog | Kapela

Vliv
    298

Standardní

PQ magic umi hybat celum oddilem.. Ja mam napad, zatim jsem na ten novej oddil jeste nic nedal, tak ja ho zkusim trochu zmensit, dat na nej data, a pak s nim zahybat, co to udela

Vliv
    298

Standardní

Takze jsem provedl vsemozne pokusy, ktere me asi potesily, jsem zvedav, co na to reknete vy. Pls mejte trpelivost ot precist cele.

1) zjistil jsem, ze PQ magic neumi slepit ext2 oddily. Ale nezoufal jsem.
    2) ten 1.5 G oddil jsem zrusil, na jeho konci jsem vytvoril 0.5 G velky oddil. Ten jsem namontoval, vytvoril na nem soubor, ktery zabiral skoro cely oddil. (yes > file & kill rulez )
    3) V PQ magicu jsem cely ten oddil posunul na zacatek volneho mista, co bylo pred nim, tj asi o giga k zacatku disku - data se evidnetne presouvala.
    4) Opet jsem namontoval, soubor sel v pohode cist.
    5)Oddil jsem presunul z5 na konec volneho mista, tj asi o 1G ke konci disku. Opet sel bez problemu namontovat a soubor cist.
    6) -ted prijde to dulezite. Oddil jsem roztahl pres cele volne misto. Data -tedy ten 1 soubor, se opet presouvala, bylo to jasne poznat. Takze soubor ktery byl na zacatku oddilu zustal na zacatku, i kdyz se zacatek pohnul. -Otazka pro vas, guruz: Je to dostacujici predpoklad, aby linux nabootoval, kdyz mu takhle presunu zacatek oddilu, ve ktery se nachazi?

EDIT: Zapomnel jsem dodat, ze ani prava tema presunama neutrpely, nastavil jsem je u toho souboru dost exoticky a zustaly stejny (---x-wx-wx)

Standardní

to by clovek musel presne znat jak funguji ty bootloadery anebo to mit z vlastni zkusenosti jenom vim ze kdyz otec sachoval se SuSE a partitionama tak se tomu nejak nechtelo... ale myslim ze kdyz cislovani zustane stejny tak to pojede nebo staci znovu pustit lilo...
    Photoblog | Kapela

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Velký disk pro "starý" počítač - DOPLNĚNÍ
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 17.08.2007, 19:38
  2. Jaký chladič pro P4 2,4 (800) kterou chci dat tak na 3,2 ?
    Založil IntelCrasher v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 44
    Poslední příspěvek: 28.08.2003, 20:43
  3. 7x Radeon 9800 Pro
    Založil Mymak v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 07.06.2003, 21:11
  4. Jaky FTP server pro linuch?
    Založil KtK v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 13.05.2003, 08:17
  5. ASUS A7N8X - tipy, problémy