O svém kejsu pro NAS jsem tu už párkrát psal, ale dnes tu mám malý upgrade.
Řešil jsem otázku uchycení disků - zejména kvůli lepšímu chlazení, ale uvažoval jsem taky o tom, že by NAS mohl být mobilnější (ukázala to letošní LANka).
S nápadem umístit disky svisle přišel Fox (tímto mu děkuji), já jsem to jen rozpracoval a uvedl do praxe. Přidal jsem konečně lepší zadní stěnu a možnost montáže ventilátorů.
Disky jsou uchyceny na desce 165x165mm, která bude přišroubována k horní stěně casu zespoda čtyřmi šrouby. Protože jsem dnes doma nenašel správné matky a šrouby, je to zatím připevněné drátem. Na této desce je předvrtáno 15 otvorů se zapuštěním, do kterého se vejde celá hlava klasického šroubu na HDD. Umožňuje to tak desku přišroubovat natěsno k horní stěně kejsu. V praxi to natěsno nebude, ale budou tam pryžové distanční podložky cca. 3mm.
Rozměřil a předvrtal jsem to tak, že se tam vejde 5 disků vedle sebe. Mezera mezi nimi je vyměřena na 5mm, což by pro rychlejší proudění podpořené ventilátory mělo bohatě stačit. Zatím tam jsou disky tři a budoucímu upgradu se vůbec nebráním
A teď pár fotek pro jasnější představu
IMG_3091.jpgIMG_3092.jpgIMG_3095.jpg
V rámci odhlučňování zvažuji ještě pár upgradů, jedním z nich je postavit celý case na odhmotňovací nožky a pod case dát silnou mramorovou desku - tak, jak se to používá v hifi. Máte někdo s tímto zkušenosti v PC světě? Zcela by to mělo odstranit přenos vibrací do okolí.