Výsledky 1 až 6 z 6

Téma: Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Standardní Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

Zdravím,

mám následující problém: koupil jsem 4TB HDD (WD RED - NAS edition) a chtěl ho na počítači s Windows XP zformátovat. Disk jsem připojil, zapnul počítač a ve "Správě systému" si v "Diskových uložištích" (nebo jak se to kua jmenuje ) našel nově přidaný disk. První, co se mi nezdálo, byla jeho kapacita 1,7TB... následně chtěl disk inicializovat s vytvořením oddílu (max. opět oněch 1,7TB). Inicializoval jsem ho a rychle zformátoval, ale víc než těch 1,7TB z něho nedostal A co víc, disk se automaticky změnil na "dynamický" (což nechci). Díval jsem se na stránky výrobce (kvůli případnému ovladači), nenašel jsem nic. Zkoušel jsem googlit a jediné, co jsem našel, bylo info o tom, že systém Windows má problémy s HDDs nad 2TB a že řešením je vytvořit si 2 oddíly (v případě 4TB HDD). Nicméně já bych v ideálním případě chtěl jeden 4TB oddíl a disk "místní".
    Předpokládám, že chyba není na straně HDD, alebrž na straně Windows...

Nějaké nápady?? Předem díky
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Standardní Re: Problém s formátováním 4TB HDD ve Windows XP

Nepodporuji XP jen disky do 2TB?
    Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Citace Původně odeslal zivan Zobrazit příspěvek
    Nepodporuji XP jen disky do 2TB?
    Jop, to je ono. Tahle varianta mě vůbec nenapadla Díky + karmu dám jindy (musím nejdřív rozdat jiným). Prosím o LOCK.
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Bych jen upresnil ze tento problem se tyka jen XP 32bit. XP 64 jsou v pohode.
    | P67 + 2500K@silent |

A ja bych to doplnil jeste technicky:

Tabulka oddilu na disku muze byt bud MBR (Master Boot Record), nebo GPT (GUID Partition Table).

MBR je historicke, co pouzivame odjakziva - nejvyse ctyri oddily, kazdy oddil maximalne velikost 2 TB a zacatek oddilu muze byt maximalne na pozici 2 TB.
    GPT je moderni a prakticke limity na pocet oddilu, jejich velikost a umisteni tam nejsou.

Pro prakticke naformatovani 4 TB disku tedy potrebujes GPT, abys mohl mit oddil vetsi nez 2 TB. S GPT bohuzel 32b Windows XP neumeji poradne pracovat (zdroj).

V tomhle pripade technicky omezeni podle me pricetne obejit nejde a je na zvazeni upgrade systemu nebo umisteni disku do NAS a exponovani oddilu pres Sambu (protokol SMB).

A na zaver dodam, ze WD Red teoreticky neni vhodny na standalone (non-RAID) pouziti. (zdroj)

Dalsi zdroje:
    Wikipedia - Master Boot Record (informace v perexu staci)
    Naposledy upravil WereWiking; 11.12.2015 v 09:39. Důvod: Oprava
    War. War never changes.

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Zajímavý. Uz jsem dlouho nepotreboval, ale jiste zas budu - dost casto jsem cistil a porcoval disky pomocí RanishPartitionManageru, co ve své poslední hotové verzi umoznuje 4 oddíly a nekdy by se mi jich dobre hodilo víc. RPM má jeste novejsí beta-verzi, co má umoznovat víc (snad tedy neomezene); váhal jsem s najetím na ni hlavne ze jsem se obával problémú daných z toho, ze to je jenom beta a byl jsem rád ze mi to bezí aspon jak to bezí a mel jsem moc málo casu, abych se bokem poustel do experimentú. Jak ted ale vidim, tak by mi to uz z tohodle dúvodu na W98 nebylo nic platné...
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problem s Windows XP pro? pri spusteni windows zhasne obrazovka
    Založil skorec1 v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 24.02.2007, 14:38
  2. Problém s Windows XP CZ
    Založil Cila v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 22.04.2004, 14:36
  3. Veliký problém s Windows 98 a Windows 98SE. PRO EXPERTY
    Založil Jan Hanz v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 25.06.2003, 12:47
  4. WD 80GB JB problém s nalezením a formátováním...
    Založil Cushdie v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 12.03.2003, 13:33

Pravidla přispívání