Na grafiku Gigabyte GV-R9264DH (Radeon 9200) jsem zkusil nainstalovat pořádný ale pasivní chladič. Výběr padnul na Zalman VNF100, neb odvádí teplo na vrchní stranu grafické karty pomocí heatpipe, a tam je grafika navíc ochlazována proudem vzduchu z chladiče CPU. Tedy ačkoli je chladič až zbytečně dobrý pro tak starou kartu, která se navíc ani nijak moc nezahřívá, mám ve výsledku docela dost studenou kartu, jistotu že vznikající artefakty v 2D nejsou přehříváním či špatným kontaktem chladiče s GPU a ventilátorek už není slyšet :=)
Celkový pohled na instalaci:
Není tak úplně pravda, že se ten chladič dá dát na všechny R9xxx karty, jak Zalman tvrdí - Gigabyte jeden kondík vadí:
Rozhodl jsem se ho neohýbat a netlačit chladič do boku a raději jsem upiloval kousek ze dvou žeber:
Blok TEAPO a jednoho GSC kondíku jsou podle mně zodpovědné za minimální ale existující grafické bugy v 2D:
Vzadu na kartě je ještě jedno TEAPO:
Hlavní kondíky jsou ale naštěstí Nichicony HM :=)
A také Nichicony HC:
Z vrchu karty je pohled pěkný, sloupnul jsem ale Zalmanovi to jeho logo, aby nebránilo průtoku vzduchu:
Ještě jeden pohled na doslova blok TEAPO kondíků:
Celkový pohled na zadní stranu karty - v žebroví chladiče jsou sice tři plastové dilatační oporky, aby si chladič nesednul na kartu zezadu, leč pokud na paměti nalepíte ty chladičky, tak je pravděpodobné, že ten prostřední budete muset sundat:
Celkově ale pak už nic nezavazí nikde - jen heatpipes je třeba nezasunovat moc dovnitř, alespoň na Soltek KT600-R desce, neboť kolize poslední heatpipe s vrškem paměti v prvním DIMM banku Vám pak zabrání vsunout kartu na doraz AGP slotu. Celkově se tedy i pomněrně rozměrný chladič vešel do počítače bez nějakých problémů. Mimo tedy ty dvě žebra...
Gigabyte GV-R9264DH je osazena:
3x 1000uF 6.3V Nichicon HM d8
2x 470uF 10V Nichicon HC d10
1x 100uF 16V GSC d5
9x 100uF 10V TEAPO d5