Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: 2 routery v domácí síti

Standardní 2 routery v domácí síti

Dobrý den, rád bych se poradil se zapojením dvou routerů za sebe.

1) ASUS WL-500gP V2: tento router potřebuji pouze na to, abych byl připojen k Internetu - nemám tady jinou možnost, než používat USB 3G modem od T-mobile a tento router umí přes svůj USB port s ním zacházet (upravené firmware od T-mobile)

2) Edimax BR-6574n

Druhý router mám kvůli rychlosti (Gbit lan, N WiFi). Jsou k němu připojené 2 nb (WiFi), 1 PC a NAS (občas točím a stříhám video a ty velké soubory přes 100 Mbit síť jsou k uzoufání). Síť mi už šlape, ale nevím, jak zapojit a nakonfigurovat to spojení mezi dvěmi routery, abych se mohl připojit k netu. Správu a bezpečnost intranetu bych raději nechal komplet na routru 2 (je novější, modernější) - souhlasíte? Tedy jde o to (pokud to jde a je to tak lepší), kde nechat zapnutý DHCP server a kde ho vypnout, jak na nich nastavit IP (adresy, brány...), kam zapojit kabel z routeru 1 (WAN/LAN v routeru 2), jak nastavit router 1 ...

Zkouším a laboruji, ale stále se mi nedaří připojit k netu. Moc děkuji za pomoc.

Standardní Re: 2 routery v domácí síti

Pokud je to mozny, tak ten ASUS nastav jako bridge, aby delal jen "modem" a sypal data z USB modemu do Edimaxu, na Edimaxu pak nastav zbytek sluzeb (DHCP etc.). V podstate bys pak mel na Edimaxu dostat od ASUSu verejnou IP.
    Loading signature [ FAILED ]

ja bych zkusil navrhnout jednodussi reseni. nakonfigurovat asus tak, jako by byl v siti jedinej a vypnout na nem wifi. do jednoho z LAN portu pripojit LAN port edimaxe a povypinat vse krom wifi
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Díky moc za rady.
    Nejdřív, v čem jsem dělal chybu: jsa neznalý v sítích nechal jsem tovární nastavení IP routrů v DHCP, takže R1 měl 192.168.1.1/255.255.255.0 a R2 192.168.2.1/255.255.255.0. V různých fórech jsem si z diskuzí vydedukoval, že zřejmě první 3 čísla musí být u obou stejná, nebo jiná maska, zkusil jsem to a už to jede. Asi je to taková trivialita, že to nikde nepsali

Takže teď to mám takhle: internet == r1 (ASUS s DHCP, FW, NAT bez WiFi) == r2 (Edimax s DHCP, FW, NAT a WiFi) == intranet
    LAN z r1 mám propojený s WAN r2 a každému z routerů jsem přidělil jiný rozsah adres. Síť chci mít kompletně připojenou k r2 (Edimax) kvůli GLAN a 802.11n. Taky se mi hodí 2 oddělené sítě - občas u nás přespávají známí, tak jim mohu zapnout Wifi na r1, aniž by mi lezli na počítače.
    Otázka zní: je to takhle v pořádku? Nezpomalují příliš internet ty dva překlady a FW? Pocitově mi teď internet na všech počítačích šlape o trochu rychleji, ale změřené to nemám. Nebo byste navrhovali lepší řešení při splnění požadavků (viz výše)? Díky.

Ještě k vašim radám:
    admix: u Asusu nevím jak ho nastavit jako bridge, umím to jen u WiFi, ale ta je vypnutá.

Fox!MURDER: Edimax je novější, takže předpokládám, že bude mít i vychytanější funkce (FW...). Tak se mi zdá lepší pro řízení sítě.

Nejsou dva FW bezpečnější než jeden? A vůbec, jak je to s bezpečností - je potřeba mít zapnutý FW na počítačích? (tím FW mám na mysli firewall nikoliv firmware )
    Naposledy upravil ivo_m; 12.03.2011 v 01:28.

Muzes zkusit vypnout FW na Edimaxu, pokud by to bylo pomaly, ale asi to nebude poznat. Jinak takhle je to vcelku korektne, pokud vyuzijes oddeleny site, tak proc ne. Ovsem pokud bys chtel pouzivat treba vzdalenou spravu z venku nebo neco takovyho, tak bude asi trosku problem s forwardovanim portu, uz takhle ten asus stoji zaprd.
    IBM FrankenPad X200 s deskou X201
    i5 2.66GHz |8GB DDR3|180GB Intel 330 SSD|12.1" 1280x800|2x 9cell|[/B]Intel UltimateN 6300
    LiNe6 Spider II + Sony MDR-CD750 + Ibanez RG321MH

http://dixxblog.net84.net/

Všem děkuji ze srdce za rady a odpovědi.

Měl jsem to doma stejně (ale z důvodu nedostatku portů). První router (tedy u tebe Asus) měl všechny služby dle potřeby, druhý měl vše vyplé (krom wifi) a fungoval prakticky jenom jako switch. V tomto případě byl LAN1 z R1 zapojený do LAN1 v R2 (nebo jakýkoliv jiný port, ne WAN). Osobně si nemyslím, že by byl nějaký velký rozdíl pro domácí potřeby v SW routerů. Jinak dvě sítě kvůli známým mi osobně přijdou jako zbytečné komplikace, stejně máš vše pod hesly a pokud je u sebe necháš spát tak snad se ti to nebudou snažit penetrovat...
    Lenovo W520 | 15.6" HD+ | Intel i7 2720QM | 16 GB DDR3 | nVidia Quadro 1000M | Intel 510 SSD | Hitachi 7200rpm HDD | Lenovo Mini Dock 3 Plus | Eizo L997-K | E-MU Tracker Pre | Adam Audio A7

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Problém s domácí sítí
    Založil Alzo v sekci fóra Windows Vista
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 18.12.2008, 23:01
  2. Problém s domácí sítí (jednostranné sdílení)
    Založil Triss v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 20.08.2005, 02:05
  3. help s domaci siti + jaky router s printserverem?
    Založil Commander v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 19.01.2005, 21:09
  4. Jaký HW na PC routery?
    Založil KUBA v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 19
    Poslední příspěvek: 27.11.2004, 14:11
  5. Sdílení vypalovačky v domácí síti
    Založil DoubleThink v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 04.07.2004, 17:16

Pravidla přispívání