Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: BIOS prestal videt HD

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Standardní BIOS prestal videt HD

Problem, jak ho vidim:
    Podarilo se mi nejspis softwarove odpravit MBR u disku Samsung 160 GB -> BIOS disk od te doby nevidi a v tom to uvnitr po zapnuti cvaka.

Jak jsem na to dosel:
    Je to HD z vyrazeneho kompu a nez ho pouziju jinde, chtel jsem ho kompletne smazat, otestovat a cerstve zformatovat. Pouzivam na tohle RanishPartitionManager (RPM). Ten umi jednak s presnosti na sektor vytvaret segmenty, smaze disk tim, ze ho cely popise nulama, formatuje bud na rychlo (jen udela souborovou tabulku) nebo na dlouho, tzn. pred tim otestuje vsechny sektory na platnost obsahu nebo i tenhle test udela samostatne (a jeste par jinych veci, ktere ted nejsou dulezite). Normalne takovyhle disk nejdriv smazu, pak otestuju, udelam jediny segment pres cely disk, na rychlo zformatuju a kouknu, jestli se ve Windows ukaze, jak ma. Kdyz se vyskytne chyba (nekdy uz pri mazani, nekdy az pri testu sektoru), praxe ukazuje, ze caso je vadna jen mala oblast, nekdy i jen jeden jediny byte (a tudiz asi dokonce jediny bit, tak hluboko ale testovat nemuzu), udelam segment az do mista, kde bylo vse OK a dalsi s dostatecnou rezervou nad defektem a pokracuju v nem. Kdyz vse dal probehne bez problemu, vratim se k neosetrene oblasti, odhadem udelam segment, ktery si myslim, ze by mohl byt dobry, osterim ho a kdyz je, mam jiz zuzenou oblast, v niz se vyskytuje defekt - ten dobry segment pripojim k tomu, co jsem udelal uz driv, udelam dalsi maly, co by mohl byt dobry a takhle utahuju smycku okolo vadne oblasti, az ji muzu s jistotou urcit a nechat ji neosetrenou. Disk ma potom 2 segmenty, jeden pod a jeden nad vadou; bud se pozdeji pouzije takhle nebo az se jednou dokopu k tomu, abych si poridil SW na LL-formatovani, bych ten defekt vyloucil definitivne a ten zbytek by moh bezet jako jiny bezvadny disk.

Ted ale, kdyz vytvarim segmenty, musim mu rucne rict, ze je ma ulozit do MBR, jinak jsou po vystupu z RPM pryc. Behem takovehodle "obklicovani" chyby to delam pravidelne, jinak bych si ty cisla musel pamatovat nebo zapisovat.

Tenhle disk zacal pri mazani asi pri 3,5 GB cvakat, pak hlasil "Disk Write Error". Po novem odstartovani a dukladnem prezkouseni jsem si overil, ze do tech 3,5 GB je v poradku, pak je skutecne na nem defekt (teoreticky to mohla byt i chyba v chodu kompu) a kdyz jsem pres nej hodil mezeru asi 4 GB, dojel pak do konce taky bez problemu. Tak jsem zacal mezeru nejdriv shora zmensovat a dospel jsem tesne k horni hranici defektu, bylo zrejme, ze ztracenych je maximalne 0,5 GB, po presnem urceni dolni hranice by se asi ukazalo, ze jeste mnohem min. Byl jsem uz v oblasti, ze zkusebni segment obsahoval cast toho defektu; to se projevilo tim, ze to v disku zaclo cvakat, mazani se zastavilo a byla extremne pomala reakce na zadani z klavesnice. Tesne pred cilem jsem - uz nevim proc - chtel z RPM ven a odstartovat ho znova, tak jsem to rozdeleni na segmenty (jeden mensi pod defektem, jeden velky nad nim, pod nim jeden malicky s malou casti defektu a pod tim neosetrena oblast s hlavni casti defektu) ulozil do MBR a to sem zrejme nemel delat. Domnivam se, ze jak ten jeden segment obsahoval buh vi co, napsal taky naprosto nesmysl na data do MBR, takze BIOS ted neni schopen disk rozpoznat. Zaclo to v nem nekonecna cvakt hned po tom ulozeni na MBR, nereagovalo to na klavesnici, nezbylo nez PC vypnout a znova zapnout (ten RPM bezi zasadne v DOSu, da se ale spustit i z Windows, v tomhle pripade jsem byl v DOSu, bootoval jsem z diskety).

Moje otazka ted zni, jestli nekdo zna nejakou metodu, jak bych ten kus jeste moh probudit k zivotu, paklize jenom MBR obsahuje necitelna data, hardwarove je ale v poradku?
    Naposledy upravil Mikus; 11.08.2010 v 16:53.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Standardní Re: BIOS prestal videt HD

Vzhledem k symptomům disk asi fyzicky v pořádku nebude (cvakatůra nikdy nevěští nic dobrého) a se 160GB diskem se už bohužel nemá cenu patlat (pokud není ultratichý a ultrarychlý). Na skladování dat je malý a pro účely na které postačuje takový disk většinou postačuje i menší. Být to WD, Seagate nebo Hitachi, doporučil bych před vyhozením diagnostiku výrobce.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

No ono to je relativni, jestli ma cenu se patlat nebo ne, jestli je na skladovani dat maly ci nikoliv. Kdyznekdo potrebuje na co nejmensim prostoru archivovat co nejvic ceovecernich filmu nebo hudebni archiv hodny velkych rozhlasovych stanic, pak je to kapacita vskutku skrovna. Na druhou stranu ja sice filmy nesbiram, takze opravdu je v soucasnosti tech 160 G velky kus nad moji nutnou potrebou, dostatek volneho vzduchu k dychani ale neskodi nikdy. A kdyz povazim, ze delam s W98(SE), tak je to prece jen 30G nad tim, co tenhle system bez pridavnych opatreni umi. Navic myslim, ze kdybys potrebohal uskladnit dejme tomu 10G a nekdoti na to nabid za stejnou cenu 40-ku nebo 160ku, myslim ze by ti cislo 160 taky bylo sympatictejsi .

Navic, dnes pro me disky tehle dimenzi (obzvlast do 80G) diky bohu nejsou problem, ale jeste v tomhle stoleti jsem se nekolik let musel krcit na 2 HDckach à 2,5 GB (jak jsem byl tenkrat zoufalej, kdyz jsem se dovedel, ze kamarad vyhodil 486-kovej komp, v kterym byl ale disk 8G), takze o to vic si dnes takovyhle veci vazim; jak se rika, kdo si neceni koruny, nema hodnotu halere .

Ale fakt je, ze se mi s ni uz skutecne nechtelo patlat, obzvlast kdyz bylo bez pochyb, ze nani urcity defekt je, ktery bych moh definitivne vyeliminovat jedine LL-formatem, na ktery momentalne nejsem zarizen. Ten disk sice ultratichy byl, ultrarychly v ramci moznosti PATA-napojeni, ale uz tu z nej mam 2 kulata zrcatka:, takze prinejmensim v tomhle pripade uz neni co resit. Kazdopadne diky.
    Naposledy upravil Mikus; 11.08.2010 v 17:27.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

v MBR prece muze byt cokoliv, ale na to jestli BIOS vidi disk nebo ne to nemuze mit vliv. MBR se nacita az PO BIOSu

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Mikus - jinak to není o tom, že bych si nevážil starších disků (samotnému mi routery jedou na starých WDčkách, v jednom je 850 MB z ledna 1996 - můj vůbec první vlastní disk, v druhém 6,4 GB; v záloze mám 2,5 a 8GB WDčka s identickou kopií pro případ jejich smrti, to už ale nejspíš budu měnit za 2GB CF karty z fotoaparátu, pokud klesne jejich spolehlivost na fotografie.

Disk, který nedokáže ani naběhnout a jen cvaká až na vzácné výjimky (špatný kontakt konektorů nebo propojení elektroniky a hlav) je neopravitelný (firmy na záchranu dat v těchto případech mění hlavy a elektroniku za jiné ze stejného typu -> obětují dva disky a zálohu udělají jinam.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. R9800Pro Plus / Prestal chodit TV out
    Založil pulec7 v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 26.10.2005, 10:13
  2. windows prestal nachazet kameru
    Založil kabakov v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 05.08.2005, 21:01
  3. pri zapinani kompu prestal nabihat obraz
    Založil matej!MASSER!kotel v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 4