Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Google DNS - používáte ?

Standardní Google DNS - používáte ?

V pátek 4.12. 2009 spustil Google novou službu - umožnil používání jejich DNS serverů pro veřejnost, viz:

http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/go...jny-dns-server

Proto bych se rád zeptal, zda někdo používá Google DNS, nebo třeba OpenDNS, nebo používá DNS od providera nebo zcela jiné.

Taktéž by mě zajímali vlastní zkušenosti ohledně používání Google DNS či OpenDNS a zda se vyplatí používat jiný DNS server než ten od providera.
    Oblíbil jsem si Dropbox - pokud chcete získat bonusových 250 MB k základním 2 GB, registrujte se zde (dozvím se Váš email a jméno, co zadáte při registraci).

Vyšla Mandriva Linux 2010 informace zde, download zde

AMD AthlonXP 2000+; 1,5 GB RAM;WD 250 GB + WD 60 GB; GF 4 MX 64MB VRAM.
    Mandriva Linux 2010 CZ FREE (výchozí), Windows XP Professional SP3 CZ(jen škola).
    Spokojený uživatel KDE 4.4.2
    Pokud máte zájem, mám svůj blog, který najdete zde.

Standardní Re: Google DNS - používáte ?

Docela dlouho jsme v práci používali openDNS. Mně se ta služba hodně nelíbí. Jednak odezva těch serverů není nic extra (25 ms ze serveru na páteři), zažil jsem několik výpadků (i když relativně krátkých), ale nejhorší je, že manipulují s výsledky dotazů. Ve standardním nastavení když zadáte adresu, která neexistuje, vrátí se vám stránka s výsledky vyhledávání dané domény, takže když jste se třeba sekli v jednom písmenu, musíte psát celou adresu znovu.
    Víceméně se z toho snaží udělat cool bezpečností službu, kdy na úrovni dns můžete blokovat vybrané kategorie webů, což považuju za blbost a obecně se mi nelíbí jakákoliv manipulace s výsledky dns dotazů, buď to má vrátit správnou ip adresu nebo nic.

Google public DNS jsem zkoušel teď v pátek a je to úplně jiné kafe, odezva je rychlejší (16 ms ze serveru na páteři), ale hlavně nijak s výsledky nemanipulují a jejich DNS server slouží tak, jak si představuju že má. Navíc přímo v základních informacích k této službě jednoznačně deklarují, že tak to bude i do budoucna, protože si stejně jako já myslí, že DNS nemá vracet žádné nesmysly. Dokážu si i představit, že dostupnost budou mít zvládnutou mnohem lépe než openDNS, ale to je otázka dlouhodobého pozorování. Druhá věc je, že je mi naprosto jasné, že výsledky dotazů zpracovávají a vytvářejí si z nich mraky statistik, kdo má strach o své soukromí, určitě to není správná cesta, ale pro chudáky, kteří používají třeba DNS servery O2 (které naprosto ignorují TTL a údajně i blokují některé domény) to může být dobrá náhrada minimálně v případě problémů.

EDIT: Jo a málem bych zapomněl, že ip adresy openDNS serverů nejsou nic moc, zatímco 8.8.8.8 v podání Google je jednoznačně bomba.
    Naposledy upravil frelichl; 06.12.2009 v 11:50.
    Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution

Aha, ono je prakticky jedno, jestli máte DNS takovou nebo makovou, stejně někdo ví, kde surfujete a raději jsem, když to ví Google (protože stejně už mám hodně služeb od něj...).

Tak jsem si ty DNS servery nastavil, zkusil jsem pomocí digu otestovat a vyšlo mi ~30 msec. Když jsem zkusil dig @původní_IP_DNS_od_poskytovatele a stejná adresa, tak vycházely čísla horší, jednou dokonce i přes 100, ale jinak tak průměrně o 10 více, jednou ale třeba i jen 19 msec...

je nějaký online nástroj, kterým by se to dalo lépe proměřit?
    Oblíbil jsem si Dropbox - pokud chcete získat bonusových 250 MB k základním 2 GB, registrujte se zde (dozvím se Váš email a jméno, co zadáte při registraci).

Vyšla Mandriva Linux 2010 informace zde, download zde

AMD AthlonXP 2000+; 1,5 GB RAM;WD 250 GB + WD 60 GB; GF 4 MX 64MB VRAM.
    Mandriva Linux 2010 CZ FREE (výchozí), Windows XP Professional SP3 CZ(jen škola).
    Spokojený uživatel KDE 4.4.2
    Pokud máte zájem, mám svůj blog, který najdete zde.

Taky nepatřím mezi paranoiky, kteří neradi používají Google služby, nicméně DNS servery UPC fungují dobře a mají přece jenom lepší odezvu, takže v Praze není důvod nic měnit a změnu v Přerově, kde mám O2 zvážím a dost možná Google public DNS zkusím.

S rychlostí dotazů je to dost obtížné, nevím přesně jak to dělá bind a podobné DNS servery, které asi používá většina ISP, ale u Googlu píšou, že používají aktivní caching, kdy si jejich servery samy od sebe udržují aktuální záznamy podle intervalu TTL a neptají se autoritativního DNS pro danou doménu až při dotazu od klienta, takže tady by jistý benefit mohl být.
    Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Jelikoz mam svuj DNS tak to neresim. Odezva samo odpovida LANce .
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Presne tak - len vlastny DNS, aj doma. V robote je to samozrejmost, na serveroch v housingu tiez.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Tez vlastni, bud v lan, nebo na housingu, v terenu (= v hospode) pres vpn. U toho googliho vidim vyhodu v ip adrese, kdyz budete nekde na cizim stroji potrebovat dignout
    Loading signature [ FAILED ]

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Bind & FORMERR resolving domain
    Založil NeMeM9aA v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 50
    Poslední příspěvek: 26.03.2008, 21:27
  2. Problem s DNS
    Založil MEluZíNa v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 13.06.2006, 10:08
  3. BIG PROBLEM S NETEM !!!! GOOGLE :-((
    Založil Luke_chiptuning v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 9