Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: Zapojení VGA kabelu

Standardní Zapojení VGA kabelu

Prosím o radu. Chtěl jsem vyměnit poškozenou koncovku na kabelu od monitoru, ale nepodařilo se mi zjistit. která barva kam patří (viz. obrázek). Pokoušel jsem se najít něco na netu, ale nerozumím tomu, protože jsem nikde nenašel uvedené všechny barvy, které jsou v kabelu. Poradí mi někdo prosím s tím, že jsem naprostý laik a jen umím letovat, t.j. potřebuji po lopatě která barva přijde na který pin. Moc díky.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Member
    Vliv
    279

Standardní Re: Zapojení VGA kabelu

A co propískat si to multimetrem na původní koncovce kterou jsi ucvaknul? Jestli si měl nějaký drátek poškozený v koncovce tak ten ti zbude, ale neměl by být problém určit kam s ním podle toho co ti dělal obraz na monitoru a které piny ti ještě zůstanou volné.

Řešit to takhle podle barev je blbost, každý monitor to může mít jinak.
    Každopádně co si pamatuju tak právě ty tři piny RGB (co máš na obrázku tyto jednotlivé barvy), tak si pamatuju, že v prostřední řadě pinů maj každý samostatně pin s uzemněním. To, že sis to takhle oholil komplet a všechny země zašmodrchal dohromady není úplně nejlepší nápad. Každopádně je pro tebe stopa, že ti tři stíněné vodiče jsou RGB.

Jinak asi budeš muset dovnitř do monitoru a modlit se, aby byly jednotlivé piny popsané na plošňáku, jinak bys to musel vydedukovat podle zapojení a na to píšeš nemáš znalosti.

Edit: tak ty RGB jsou 1-3 a píslušná uzemnění k nim 6-8, ten zbytek bude vertikální a horizontální synchronizace a knim nějaká zem nebo dvě. Dále dva datový vodiče na komunikaci s grafárnou, ale ty jsou potřeba jenom k tomu, aby monitor řekl grafárně jaké podporuje rozlišení atd. jede to i bez nich.
    Naposledy upravil vendiik; 16.02.2009 v 23:01.
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

Díky za pomoc. Podíval jsem se do monitoru a jsem z toho ještě víc vedle. V monitoru vedou do kabelu 3 stíněné (bílý, růžový a světle modrý) a k nim vždycky stejně silný černý, t.j 3x silný černý, ale na tom ustřiženém výstupu je jen 1x černý a ještě k tomu slabší. Ten kabel jsem zase příliš neholil, takhle jsou tam všechny vodiče pohromadě. V nákresu, který jsem si stáhnul z netu je popis 1-Video rudá, 6-zem rudá, 2- video zelená, 7-zem zelená atd, ale kde mám vzít rudé kabely, když tam tyhle barvy prostě nejsou. Potom je tam popis 10 zem synchronizace, 11 Monitor ID..., jak ale můžu poznat který kabel patří např na monitor ID

Member
    Vliv
    279

Už jsem ti psal, že řešit to podle barev je blbost a nerad se opakuju.

Jediná indicie co jsi z toho vykoukal je, že ten bílý, růžový a světle modrý přijdou na piny 1 až 3 (na pořadí nezáleží když to bude špatně tak budou jenom divný barvy), uzemnění přijde na 6 až 8. Ty nemáš ani multimetr, aby sis proměřil který vodiče jdou kam?
    Ten monitor si měl rozebrat, aby ses podíval jestli tam není na plošňáku nějakej popis jednotlivých vodičů
    Jinak jedině hledat servisní manuál k monitoru na internetu.
    Na to abys správné zapojení vykoukal z plošňáku v monitoru evidentně nemáš znalosti - nic ve zlým.
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

VGA kabel jsem musel také jednou pájet, když se musel kabel protáhnout dírou ve zdi.
    Vyřešilo se to tak, že se konec uřízl a na konektoru a vyčouhaných vodičích jsem pomocí multimetru zjistil, co jaký pin je. Všechno jsem pak pájel na uplně novej konektor. A pokud si dobře pamatuju, tak každej vodič (barevnej) byl ještě obalenej dalším samostatným vodičem (pro ty je taky třeba zjistit kam přijdou ale zřejmě jsou to pro každou barvu země), no a několik barev bylo zkratovanejch, tak jsem musel vždycky vést drátky a spájet je dohromady. Pak to velký stínění jsem přípájel na kovovou část konektoru.
    No nakonec jsem byl rád, že to fungovalo!
    Rozhodně je dobré si to ozkoušet multimetrem a zapsat si to někam na papír a taky srovnat například s tímhle

EDIT: Prostě si vem papír, tužku a multimetr a testovaný ustřihlý konektor. Nakresli si konektor a očísluj si piny+to kovový kolem (na které pokud si pamatuju přijde to stínění). Pak jedním kablíkem multimetru vezmi vodič (či nějakej ten "obalovej" vodič) a otestuj všechny piny + ten kov kolem. Pokud ti multimetr pípne (jestli teda nemáš nějakej levnej šunt, ten co mám teď na stole bohužel zvukový zkoušení neumí, takže testuju jako odpor), tak si to zakresli na papír. Vodíče si samozřejmě nějak dobře pojmenuj (červená, červená obal) a pokud ti více pinů bude hlásit stejnej vodič, tak je bude třeba nějak zkratovat

EDIT2: Jinak jak vidím tvůj obrázek, tak budeš muset začít od začátku Kabel můžeš myslím bez problému zase říznout za feritem a doporučuju si vytáhnout z bíle izolace krapec delší vodiče, protože při připajování se ti budou pěkně plést a může dojít ke zkratu.
    Naposledy upravil Adolfik; 02.03.2009 v 18:14.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Zapojení kabelu k UPS Chloride Power Start 600?
    Založil HWTest v sekci fóra Ostatní hardware
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 17.07.2022, 16:49
  2. Bez pripojeni VGA kabelu se PC nevypne
    Založil Martin Šrámek v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 16.12.2006, 21:42
  3. ruzné druhy vga kabelů
    Založil sebad v sekci fóra Monitory
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 27.04.2006, 11:12
  4. Wifi plechovka a zapojení kabelu