Výsledky 1 až 25 z 25

Téma: Ubuntu - rady pro začátečníka

Standardní Ubuntu - rady pro začátečníka

Zdravim tak se chystám nainstalovat ubuntu, momentálně jedu jen z cd a to je otrava ale mam problem s nastavením wifi, ovladače to všechny najde to je v pohodě, ale nemůžu zaživýho boha nastavit pevnou ip adresu, branu a dns. Kdyz to chci nastavit rucne stale mi to nabizi v syste - admin - network zalozeni novyho jako ze pripojeni a tam je na vyber zabezpeceni ale nejde dat zadny.

Ted to nainstaluju a pak napisu presne kde a co.

Jedna se o amd64 verzi na svuj ntb co mám v podpisu.
    Macbook Pro 2011 15" QuadCore = 2.0GHz; APLE Cinema 27" + 5x LED LCD LG 24" power by i-tec adapter

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    303

Standardní Re: Ubuntu - rady pro začátečníka

Mozna to pujde v nejakem klikatku nastavit, ale jisty uspech budes mit s rucni konfiguraci
    Pevne adresy se nastavuji v /etc/network/interfaces (byvaji tam uz zakomentovane vzorove priklady, takze to snadno pochopis). Jedna se o nastaveni jako treba tady http://www.root.cz/diskuse/114/53713/ (samozrejme tvuj wifi nebude eth0 ale bude mit nejake jine oznaceni - to zjistis prikazem iwconfig).
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Juknu nato napisu neco nastuduju, nemyslim si ze sem drevo tak to snad pude jinak system vypada hodne svizne uvidime co bude umet. Ale schazi mi nejaka zasobarna softwaru, jako treba stahuj.cz pro win tak neco podobneho pro Linux zadam kategorii a nabidne mi to seznam softu co lze pouzit urcite je pro linux toho spousty.
    Macbook Pro 2011 15" QuadCore = 2.0GHz; APLE Cinema 27" + 5x LED LCD LG 24" power by i-tec adapter

Senior Member Avatar uživatele MV
    Vliv
    303

Na takove veci staci pro zacatek jak ceska WiKi http://wiki.ubuntu.cz/ pripadne ubuntu forum (a samozrejme jejich anglicke protejsky)
    PC1: Core i5 750 2.66 GHz @ 3.4 - 4 GHz | Asus P7P55D PRO | Zalman Reserator1 @V2 Water | 8GB DDR3-1333 Kingston | Gigabyte GF GTX660oc 2GB | Seagate MomentusXT 750GB + Samsung F3 1TB | Pioneer DVR-111 | Audigy2zs + DTT2200 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | LIAN-LI case | Delta 700W PSU | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 768MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg (2hod/6.5hod) | Lenovo R61, C2D T8100, 2.5GB DDR2, 160GB, 15.4" WSXGA+ | Dell XPS M1330, T9300, 4GB DDR2, MomentusXT 500GB, GF 8400MGS /w Coppermod, 13.3 WXGA | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | Misc: Routerboard RB133, 2x WLAN | D-Link ShareCenter DNS-320 + 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1

Citace Původně odeslal MV Zobrazit příspěvek
    Na takove veci staci pro zacatek jak ceska WiKi http://wiki.ubuntu.cz/ pripadne ubuntu forum (a samozrejme jejich anglicke protejsky)
    Jo dík, juknu nato neska sem nějak ztratil nervi stim nastavovaním . Přeci jen to neni tak jednoduchy jako winy, no je to velka skoda, prostredi je super, rychlost super, programy super ale proste to nastavovani HW podle me brani Linuxu, aby se dal rozrustal mezi obycejny lidi, nevim pritom by to prece byl tak jednoduchy co je sloziteho na tom udelat jasny a jednoduchy nakonfigurovani IP adresy, brany a masky, nevim i kdyz sem mel uz x krat linux nainstalovan spis vzdy ze zvedavosti, co umej programy jak vypada kde a gnome atd... ale musim rict ted sem se hodne hodne zklamal, prijde mit to jak kdyz nekdo udela neco slozite kdyz to de jednoduse.

a ted me tu vsichni sezerou

Ne myslim to dobre, verim tomu ze ten system by byl 100% stabilni, rychlej a vsechno ale ty konfigurace uf uf .

Member
    Vliv
    279

Citace Původně odeslal MV Zobrazit příspěvek
    Potvrzuju a rozhodně prohledej (pomocí funkce "hledat") tamní fórum, ubuntu nyní nemám, ale když jsem ho měl tak to byl prakticky nevyčerpatelný zdroj informací, divil bych se kdybys tam nenašel co hledáš...
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

pokud ti to nejde v "klikatkach" pouzij terminal a prikaz ifconfig pripadne iwconfig: napr ifconfig eth0 x.x.x.x atd

pokud je pro tebe ubuntu slozite, zkus MINT.
    Hodne stesti
    Koupim Atari Jaguar Joypad, Atari Lynx II a Atari Falcon + prislusenstvi... plati stale!

Citace Původně odeslal Arg Zobrazit příspěvek
    pokud ti to nejde v "klikatkach" pouzij terminal a prikaz ifconfig pripadne iwconfig: napr ifconfig eth0 x.x.x.x atd

pokud je pro tebe ubuntu slozite, zkus MINT.
    Hodne stesti
    Ja si myslim, myslim, že to zvládnu ale nechám to bejt do pátku, jdu si snad pro novej ntb, tam hodim čistou instalaci Vist a ubuntu a pak budu na notu laborovat .

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

Hod tam zrovana Ubuntu, Visty pak ani nebudes potrebovat
    Koupim Atari Jaguar Joypad, Atari Lynx II a Atari Falcon + prislusenstvi... plati stale!

Senior Member
    Vliv
    271

Taky laboruju s Ubuntu.....souhlasím s autorem vlákna, že by to chtělo ještě lehce doladit (zjednodušit) pro obyčejný uživatele. Ale už i takle je to docela dobře použitelný.....chce se to jen naučit.....
    IBM ThinkPad T40

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

No jak sem psal, pokud chces jednodussi Ubuntu, zkus MINT.

Já sem si taky nedávno nainstaloval Linux, konkrétně Kubuntu 7.10. Moje předchozí zkušenosti s Linuxem by se daly shrnout jako "párkrát sem s ním pracoval ve škole".

Zatím můžu napsat toto: Vypadá to sice pěkně (možná až moc "omalovánkovitě" - ve Win používám klasický vzhled), ale že by to mohlo nahradit Windows zatím nehrozí. Největší problém je v tom, že nemůžu rozjet připojení k internetu. Mám USB ADSL modem a podle různých návodů se mi podařilo ho zprovoznit, ale vlastní připojení k netu prostě nefunguje a nevím co s tím.

Další zkušenosti: Chci pustit MP3 - nastartuje Amarok s tím že podpora MP3 není nainstalovaná a jestli ji chci nainstalovat - kliknu na Install, chvíli se něco instaluje, potom se objeví hláška že je potřeba přehrávač restartovat, což udělám. Jenže po restartu je to to samé - Chybí podpora MP3, chceš ji nainstalovat?

Podobná věc s přehráváním videa - zkoušel jsem různé formáty, ale výsledek stejný - přehrávač se ani neobjeví a rovnou vyskočí chyba (GNU crash handler, nebo tak nějak).

Stahoval jsem DVD instalačku s tím že když už to má skoro 5 GB tak by to už v základu něco mohlo umět. Kdybych nějak rozjel to připojení k netu tak by to možná bylo v pohodě, ale teď musím kvůli každé blbosti a balíčku do Windows (a když už jsem tam, tak tam většinou zůstanu, protože tam všechno funguje ).

Ale jednu pozitivní věc bych měl - rendering v Blenderu je o něco rychlejší než ve Windows.

Senior Member
    Vliv
    271

Taky bych chtěl časem přejít na Linux. Teď jsem zrovna zkoušel v Ubuntu nainstalovat Radeona a AverTV a jsem z toho akorát naštvanej. Zatím jsem nepochopil jak to tam dostat. Závěr: dokud bude istalace čehokoli takle "přehledná", tak si Linux neškrtne Na internet je to dobrý, ale pokud chce člověk třeba TV nebo dát pořádný ovladače na VGA tak je pro normálního uživatele konec.
    IBM ThinkPad T40

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

Musim s vama nesouhlasit.
    Mozna bych to rekl takto: Ubuntu neni stale vhodne pro zacatecniky a starsi lidi co neovladaj pc.
    Pro lidi zdejsi, by nemel byt problem nainstalovat cokoli.
    Me osobne jde vse a to na vice strojich. Compiz sem treba rozchodil i na starsich verzich Ubuntu a to jak na Nvidiich tak prevazne na Atinach ruzneho stari vcetne novych. Nyni v 7.10 je to brnkacka. Rozchodil sem i modem od Eurotelu Axestel pro ktery neni podpora atd atd.
    Jedine co sem nerozjel je noname kamera silvercrest.
    Chce to jen trochu pouzivat hlavu a hledat (bez urazky). Mame solidni CZ ubuntu forum, zahranicni komunitu, wiki atd atd atd.
    Takze zaver: ano mozna neni uplne "plug and play", ale neni problem si vse doinstalit, na druhou stranu v cistych win mas take prd. Musis instalovat kodeky, antivir, fw, spravce souboru, ovladace, office atd atd....

To vse mas v ciste instalaci Ubuntu.
    Ale jak uz sem psal, co vam brani pouziti MINTU?

btw. toto berte jako rady a nazory Linuxove pololamy

Senior Member Avatar uživatele Anduril
    Věk
    42
    Vliv
    322

Ja jsem linuxova lama, ale obcas si nejakou distribuci vyzkousim, jak pokrocil vyvoj a jako amatera me nejvice oslovilo SuSE, resp. OpenSuSE. Ubuntu mi prislo (jako windowsakovi) takove strohe. V SuSE jsem rozjel vsechen hw, co jsem zatim mel, vc. usb adsl modemu, fm karty i dalkoveho ovladace. Akorat mi ted dela problem dualni vystup na monitor (extended desktop rezim, ne clone), nemuzu to rozjet (GMA950 grafika) - tak kdyby nekdo vedel...
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
    work: HP Docking Station | HP L2445W
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Senior Member
    Vliv
    271

Mozna bych to rekl takto: Ubuntu neni stale vhodne pro zacatecniky a starsi lidi co neovladaj pc.
    Nejsem zrovna PC začátečník, jsem nestranej a tvrdím, že dokud Linux nebude jednodužší pro obyčejnýho uživatele, tak nemá šanci. Mám teda s Linuxem pramálo zkušeností, ale to nastavení je docela odrazující. Věřím ale, že se to časem vylepší a i já budu machrovat jak je Linux v pohodě
    IBM ThinkPad T40

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

Netvrdim, ze jsi zacatecnik, nemachruji, snazim se pomoci ---- > radim MINT

Tak na Radeona by měly být k dispozici binární ovladače, jen se musí potvrdit licenční ujednání, tudíž je instalace dost zjednodušená. A AverTV uznávám může být trošku oříšek, nicméně i mě se jej povedlo rozchodit (nejsem žádný guru...), chce to jen trošku odlišný postup - kouknul jsem na kartu, zjistil jsem, že na ní je čip saa7134, trošku pogooglil, zjistil jsem, že stačí načís do jádra pár modulů a bylo to . Je to jen jinak řešené, prostě nehledáš celé zařízení ale jen jeho stěžejní části, zjistíš pak že toho linux podporuje opravdu hodně...
    Nicméně souhlasím, že je to spíše pro šťouraly Ale zase se nestane to, že třeba výrobce napsal ovladače pro W98 a pak už na to kašlal, tak scanner prostě nerozchodíš...

Pokud to však dotyčnému někdo připraví, tak myslím, že běžný uživatel toho může poškodit mnohem méně než ve windows.

(Sám také nepatřím do žádného tábora, používám jak Linux tak Windows, podle toho, co potřebuji dělat, pro běžnou práci je mi lépe v Linuxu, ale je mi to celkem fuk...)

Senior Member
    Vliv
    271

Nemyslel jsem to tak, že machruješ...to bych si nedovolil Ale najdou se takový a tvrdí, že linux je nej.... Ano je, ale pro toho kdo to s ním umí Asi se mrknu na ten MINT
    IBM ThinkPad T40

Senior Member
    Vliv
    271

Tak mint je pěknej. Přijde mi, že je tam míň možností nastavení, ale pro začátečníka dobrý.....Jen ta TV mi nejde, ale to časem zvládnu. Dík za rady
    IBM ThinkPad T40

Senior Member mince
    Věk
    44
    Vliv
    294

No tak hlavne, ze sme se dopracovali zdarneho konce. At se dari

Jj Mint je super, právě dnes vyšla nová verze 6 "Felicia"

Linux Mint 6

Líbí se mi jak je to jednodušše "klikací", předtím jsem měl Ubuntu 8.10, ale tato verze linuxu mi příjde vždy o krok vpřed v ovládání před Ubuntu.
    Jinak rychlostně nevídím rozdíl, snad jen o pár % mi příjde Mint svižnější.

Doporučuji všem začátečníkům s linuxem!

Senior Member Avatar uživatele sasha
    Vliv
    294

Me osobne jde vse a to na vice strojich. Compiz sem treba rozchodil i na starsich verzich Ubuntu a to jak na Nvidiich tak prevazne na Atinach ruzneho stari vcetne novych. Nyni v 7.10 je to brnkacka. Rozchodil sem i modem od Eurotelu Axestel pro ktery neni podpora atd atd.
    tak ja jsem rodicum nainstaloval ubuntu a predtim se s pocitacem nesetkali, a funguji v pohode.
    nastavit sit bylo velice rychle, jen vybrat jestli to bude dhcp a nebo dat statickou adresu dns server a gateway, prakticky nemlich to samy jako ve widlich
    Naposledy upravil sasha; 17.12.2008 v 22:19.
    Q9450.R4850.SM215tw.P5Q-Deluxe.x500.NZC130.Pix-501.xen

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Já jsem taky nainstalil přítelkyni na Asus EEE Ubuntu (hned po koupi). Zvykla si a funguje s tím bez problémů.

Jinak srovnávat výkon Mintu a Ubuntu je IMHO jedno velké placebo, Mint je totiž jen lehce upravené Ubuntu...
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Member Avatar uživatele krabakor
    Vliv
    270

Nedalo mi to a taky napíšu pár rad pro začátečníky. Předně Ubuntu (a linux obecně) není Windows. Pokud se někdo opravdu rozhodne používat Linux musí počítat s tím že spousta věcí se prostě dělá jinak. Uživatel Windows je vždy po přechodu na Linux zmatený až znechucený viz .. "proč nemám inslalátor next-next-finish" atd. Ono to je hlavně o tom trošku si o tom systému něco nastudovat a ne hned znechuceně formátovat disk a instalovat zpět Windows, znám to z vlastní zkušenosti několikrát jsem se vracel k Win ale nakonec jsem je úplně odstranil a dnes už cca 3/4 roku používám Ubuntu a popravdě nemám problém.Základem jsou tyto dva odkazy :
    http://wiki.ubuntu.cz
    http://forum.ubuntu.cz
    Zde je podrobně popsáno většina věcí co může uživatel potřebovat aby rozchodil svůj systém. Pokud se i potom stane že něco nejde nastupuje pan Google který v 90% řešení najde.
    V případě problému s přídavnou kartou (TV tuner atd) je dobré skočit do konzole (příkazová řádka) a napsat "lspci" což vypíše seznam připojeného HW , najít to co dělá problém a šoupnout to do googlu. Větčinou to už někdo řešil takže odpověď by se měla dát najít pomněrně snadno.
    V případě problému s USB zařízením platí stejný postup jen příkaz je "lsusb".
    HOME:ASUS P5Q PRO, C2D E7200 @ 3,8GHz (9,5x400), 4x2GB CORSAIR CM2X2048-8500C5D, NV GTX285.
    WORK:DELL E6400, C2D P8700 @ 2,53GHz, 2x2GB

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. fixmbr and ubuntu 5.10
    Založil X2 v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 10.04.2006, 23:54
  2. EPOX 9NPA Series ... skusenosti a rady sem.
    Založil janko_hrasko v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 243
    Poslední příspěvek: 28.02.2006, 00:13
  3. Naj doska od Asusu rady P5xxx - poradte
    Založil hitman v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 26.01.2006, 13:04

Pravidla přispívání