Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: ASUS M2A-MVP - prosím o radu a pomoc!!!

Standardní ASUS M2A-MVP - prosím o radu a pomoc!!!

Dobrý den,
    mám problém s touto deskou a SATA2 diskem WD 320GB.
    Deska: http://www.asus.cz/products.aspx?l1=...19&modelmenu=1

Jako pozustalost po predchozim systemu jsem mel IDE disk Seagate 160GB jako systemovy a disk SATA2 WD 320GB na data. V BIOSu byl disk nastaven jako Native IDE a vse nejakou chvili fungovalo OK. Pak zacalo dochazet ke spomalovani disku SATA z UDMA6 až na režim PIO coz melo za nasledek vyrazne zpomaleni HDD a vytizeni procesoru na 100%.

Po chvili jsem zjistil ze by bylo dobre prepnout disk do rezimu SATA1 - 150MB/s a tak jsem jej jumprem prepnul. Opet vse fungovalo OK az ted nedavno se veci zacli opet opakovat. Dokonce se disk za chodu Win XP sam odpojil a zmizel ze systemu.

Po restartu opet vse OK.
    Nechapu co to dela a proc to dela

Rekl jsem si, ze nastal cas na kompletni reinstalaci systemu a ze rovnou disk zapnu do rezimu AHCI a SATA2 - 300MB/s.
    V biosu jsem nastavil rezim na AHCI, pri instalaci XP jsem zmacknul F6 a pres disketu podsunul ovladac "ATI RAID/AHCI Driver V2.5.1540.32" a nainstaloval system.

Vse by melo byt OK, nicmene neni.
    System je nejaky nestabilni. Nekdy nenabehne, jindy jo, nekdy pri nabihani napise ze se vyskytla chyba ve WINDOWS/system32/drivers/system ale uz chybi nazev souboru ve kterem je chyba, atd.
    Pak to resetnu a vse nabehne OK.

Dale mne udivuje, proc v HDtune nebo v Sandra Lite XII mi ani jeden z programu nevypise zadne informace o disku. Napr. HD tune je v tomto moc super programek, ale ted mi nevypise vubec nic.

Taky jsem cetl nejakou diskuzi na tema Intel ICH8 nebo ICH9 ale nerozumim tomu.
    Na me desce je cipova sada AMD 480X CrossFire + ATI SB600, predpokladam tedy ze intelovske ovladace SATA stejne nemuzu pouzit. Je to tak??

Bohuzel desku i disk jsem kupoval z druhe ruky takze nemuzu tvrdit ze byly zcela v poradku.
    Sam to nejsem schopen zjistit.
    Prosim poradte jak dal postupovat?
    Mam koupit novou desku?
    Nebo jakym zpusobem mam zjistit zda-li disk je OK?
    Dekuji vsem za rady.
    bluegoof

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Standardní Re: ASUS M2A-MVP - prosím o radu a pomoc!!!

Pro začátek bych zkusil jiný kabely k těm diskům.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Myslel jsem že ta deska již není v záruce, ale je - 36 měsíců.
    Je koupena v alze - snad to půjde vyreklamovat.
    Zda je chyba v desce nebo v disku - to bohužel nevim.

Nicméně abych ověřil a zkontroloval ten disk, našla by se nějaká dobrá duše v Praze u které bych si mohl ten disk připojit do SATA II rozhraní a otestovat?
    Vím že to je neobvyklá prosba, ale budu rád když někdo pomůže.
    Moc děkuji.

bluegoof

to by sis mohl vyplnit aspoň přibližně bydliště a třeba se pár lidí na otestování najde ale když v Praze teoreticky místo v bedně mam na další disk, konektory taky
    Naposledy upravil Jerrome; 01.11.2008 v 19:00.

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Ahoj všem,
    nakonec se mi to povedlo nějak plus mínus rozchodit. Začal jsem výměnou SATA kablíku, pak jsem podruhé nově přeinstaloval XPéčka, F6-kou jsem jim podsunul ovladače SATA, pak po nainstalování systému jsem opět naistaloval všechny drivery z dodaného CDéčka - znovu ovladače pro SATA no a nakonec to nějak funguje. Ještě dnes mně fascinovala deska že hledá systém na IDE disku jako prvním i poté co to v biosu nastavím že má hledat na "HDD Ary1" takto BIOS označuje můj disk SATA. Nevim proč.
    Nicméně po dalším resetu chce opět deska bootovat ze starého IDE kde je pořád funkční systém. Tak jsem to dnes přehodil s DVD vypalovačkou - tu sem nastavil jako master a IDE disk jako slave.
    Konečně BIOS nechtěl bootovat z IDE disku, ale napsal chybovou hlášku že nelze bootovat z master IDE a "Press F1 to resume"... tak jsem ještě v BIOSu vypnul čekání na F1 při nějaké chybě a konečně to bootuje zcela samo a OK.

No nečekal bych že s AHCI režimem to bude takovýto vopruz!!!!!!!!!!

Mám ještě jeden dotaz - proč nefunguje program HDtune se SATA diskem?
    Jo a taky je zvláštní že se můj SATA disk v systému jeví jako "ATI 1+0 JBOD SCSI Disk Device"
    Proč ne jako Western Digital WD3200YS?
    No a HDtune z něj nedokáže načíst vůbec žádné data.
    Moc dík za vaše rady a JERROME-ovi za jeho ochotu pomoci.
    Dík.
    Martin

taky to řešim, už vim byla moje blbost nastavit emulaci ide a pak koukat proč nejede sata nicméně, ovladač, už po instalu systému musim dát z diskety, nebo jak na to, hraju si s ovládacim panelem a právě koukám trochu moc zařizení, hlavni je asi ati ide controler v mem připadě...

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Dobry den vsem,
    jeste bych se zeptal na jednu vec.
    Kdyz mam SATA HDD zapojen v rezimu AHCI, proc v HDtune, nebo v SiSoft Sandre nevidim parametry a vlastnosti tohoto harddisku?

Je nejaky jiny program ve kterem je diagnostika a info o SATA HDD videt?
    Dekuji za odpoved.
    Martin

taky to řešim a zatim zjišťuju že asi nic měl jsem dobré zkušenosti se: speedfan, everest v ničem to nejde obávám se že ne, ještě pár programu zkusim
    Naposledy upravil Jerrome; 18.11.2008 v 17:42.

Citace Původně odeslal bluegoof Zobrazit příspěvek
    Kdyz mam SATA HDD zapojen v rezimu AHCI, proc v HDtune, nebo v SiSoft Sandre nevidim parametry a vlastnosti tohoto harddisku?

Je nejaky jiny program ve kterem je diagnostika a info o SATA HDD videt?
    Everest mě nikdy nezklamal, to samy utilitka od výrobce disku. HD Tune to snad ani neumí, ten si s tim nerozumí vůbec
    "Internet je místo, kde většina žen jsou ve skutečnosti chlapi, chlapi jsou chlapi a většina dětí jsou agenti FBI." | "Kdo chce kam, pomozme mu tam." | "Neexistují velké problémy, ale malá kladiva."

Použil jsi někdy vubec ten program? jinak bys to nepsal everest neni sice všeuměl umí toho kupu změřit to jo, ale v režimu ahci disk nevidí, respektive smart v něm neexistuje
    edit:já na asus M3A wd3200AAKS s smart pouze prázdné okno je to asi deska od desky různé
    Naposledy upravil Jerrome; 18.11.2008 v 23:03.

mám ICH9R, na tom pověšenej WD5000AAKS v AHCI a SMART to vidí, proto to píšu.
    "Internet je místo, kde většina žen jsou ve skutečnosti chlapi, chlapi jsou chlapi a většina dětí jsou agenti FBI." | "Kdo chce kam, pomozme mu tam." | "Neexistují velké problémy, ale malá kladiva."

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Prosím o radu. Jaká deska se socketem 370?
    Založil Krivas v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 42
    Poslední příspěvek: 09.07.2006, 11:55
  2. prosím poraďte: ASUS A7V880 nebo MSI KT880 Delta-FSR
    Založil bluegoof v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 02.02.2005, 10:41
  3. Prosím o pomoc s ATI 9800XT
    Založil Jak v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 08.12.2004, 14:25
  4. Prosim o radu jake pameti pro P4????Diki diki diki.
    Založil Dorka v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 20.12.2002, 18:06
  5. Prosím o radu
    Založil Brum v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 30.10.2002, 21:13

Pravidla přispívání