Vzhledem k tomu, že mi hledání řešení problémů s tímto jinak vynikajícím modulem a navigačními programy na PDA/smartphone zabralo dost času googlením i samotným experimentováním, tak jsem si řekl, že bych to mohl dát všechno dokupy do jednoho threadu.

Problémy:
1) TomTom Navigator 6 a zpožďování, případně žádná hlasová navigace
2) Garmin Mobile XT a zoufale pomalé překreslování na PDA/smartphonech se slabším CPU

Příčina:
Jádrem problému je paradoxně výborný chipset MTK. Jeho refresh je u Evolve GoTraxx nastaven na 5/s, což způsobuje 1) divné chování u aplikací, které s tak rychlým refreshem nepočítají, viz. TomTom a 2) zahlcení slabších CPU na PDA/smartphonech a ty pak nestíhají ostatní věci s navigací spojené, viz Garmin.

Řešení:
Pomocí aplikace MiniGPS nastavit refresh na pomalejší, nejlépe na 1/s, který mi testováním přišel jako více než dostatečný a ostatní GPS BT moduly i vestavěné GPS čipy jej používají standartně.

Upozornění: I když se jedna o operaci triviální, tak veškeré změny v GPS modulu v aplikaci MiniGPS provádíte na vlastní nebezpečí a nenesu za ni jakoukoliv odpovědnost.