Výsledky 1 až 13 z 13

Téma: regulátor fanu na 220V - bzučení vinutí

Standardní regulátor fanu na 220V - bzučení vinutí

ubastlil sem si regulátor na ventilátor 220V. byla to taková stavebnička "triakový regulátor". Vče funguje OK, až na to, že když snížím otáčky motoru, tak začne vinutí "bzučet" a otáčky podle sluchu kolísají, což je podle mě způsobený nepravidelností "sinusovky" napětí co tam posílám.

Co s tím dělat? A je to bzučení tím čím si myslím? Asi nejjednoduší mě přijde tento regulátor nechat na regulaci žárovek aj někde sehnat stavebničku kdde by otářky regulovala 555ka. Nevíte o nějaký? přecejen sem tišták neleptal už léta....nebo neválí se vám doma něco takovýho?

Standardní Re: regulátor fanu na 220V - bzučení vinutí

No jestli ti to neshori (indukcni zatez) ... tak by to mohlo jit odfiltrovat ... ale netusim, co z toho ve vysledku leze, takze tezko rict.
    Gigabyte MA78G-DS3H (rev. 2.0),AMD Phenom II X3 720 Black Edition, CoolerMaster Hyper 212, A-DATA 2x2GB DDR2 PC1066 Extreme Edition, WD Black 1TB, Maxtor DiamondMax 10 6L300S0, Toshiba DVD SD-M1612, NEC ND3500A DL, Enermax PRO82+ 425W, case CoolerMaster Sileo 500

osciloskop doma nemám, spíš bych ocenil nějakou stavebnici....už jsem něco našel, ale zatím se mnou nekomunikujou a web nevypadá moc akčně takže pátrání pokračuje.

Chybí mi tady základní údaj. Ten ventilátor má motor s uhlíky, nebo je to motor s nějakou pomocnou fází? Každý se totiž reguluje jinak. Jestli to nemá ulíky, tak na rozumnou regulaci potřebuješ frekvenční měnič.

vypadá +- podobně

Malý domovní axiální ventilátor o průměru 100mm a výkony 100m3/h.
    Kompaktní moderní konstrukce, vysoký výkon v krytí IPx4 (vhodný do koupelen, toalet atd..)

zkoušel sem ten regulátor i na ventilátor na léto (klasik cca 40 cm na noze 3 stupně foukání) a tam byl výsledek stejnej jako u toho na obrázku

Tak tohle je přesně ten případ, kdy pro rozumnou regulaci je potřeba frekvenční měnič. Jinak na tom jen srážíš napětí a reguluješ tím, že to má menší sílu. Ten frekvenčák je ale docela složitá záležitost, asi bych to nechal být. Nebo zkus k tomu zapojit do série žárovku o přibližně stejném příkonu jako má ten větrník. Uvidíš jak se to bude točit a jestli bude taky bručet. Jestli se bude točit málo zkus jinou s menším příkonem, aby zbylo víc na motor.

tenhle typ motoru se právě špatně reguluje i tím měničem...pod určitou mez stejně nemůžěš jít aby se vůbec sám uchladil

Citace Původně odeslal hafca
    Tak tohle je přesně ten případ, kdy pro rozumnou regulaci je potřeba frekvenční měnič. Jinak na tom jen srážíš napětí a reguluješ tím, že to má menší sílu. Ten frekvenčák je ale docela složitá záležitost, asi bych to nechal být. Nebo zkus k tomu zapojit do série žárovku o přibližně stejném příkonu jako má ten větrník. Uvidíš jak se to bude točit a jestli bude taky bručet. Jestli se bude točit málo zkus jinou s menším příkonem, aby zbylo víc na motor.
    hmm tak to vidím na ten měnič, žárovka řešení se mě nelíbí...

můžeš nahodit nějaký odkaz na schéma, či způsob regulace?

Jde o to, co vlastně chceš. Jestli to má regulovat, nebo nemá bručet. Při tý frekvenční regulaci posíláš do motoru menší frekvenci než na kterou je stavěnej a pak je otázkou jak moc to bude slyšet. V práci používáme měniče od různých firem, ale je to dost složitý a hlavně drahý. Stojí kolem 10tisíc, to se Ti asi líbit nebude. Je to vlastně generátor kmitočtu od téměř od 0 do cca 160Hz s výkonovým výstupem. Spíná to přes MosFety. Regulujem s tím motory na pasech na výroních linkách. Schema někde možná najdeš, ale pochybuju, že námaha a náklady budou úměrné tomu, na co to chceš. žárovka je sice blbá, ale levná.

tak to je dost drahý, já myslel že bude stačit nějaká laciná stavebnička +-300,- (regulace vrtačky, nebo něco takovýho )jako generátor kmitů tam byl použit 555...

Škoda, že to není tak jednoduchý.

Wink Re: regulátor fanu na 220V - bzučení vinutí

takže dneska jsem si donesl od kámika hotovou stavebničku od f. velleman. Je tam malej toroid cca 2cm půměru, a obvod tic225m. žádný další info o ní nevím. každopádně zkoušel jsem jí na starým mezaxu (kovový ventilátor z totalitní éry) a ok, stejně jako na tom soudobým větráku na WC, takže spokojenost...

Regulace asynchronního motoru s kotvou nakrátko jde pomocí zmiňovaného frekv.měniče.
    Jiná regulace je pomocí spínaní triaku. Ta je také učinná,ale motor je vystaven přetížení.Na motoru se sníží napětí,což vede k zvětšení proudu vinutím a může vést k ohřevu až spálení motoru,pokuď nemá tepelnou pojistku.
    Pěkné schéma frkv. měniče až do 250w je v Amaterském Radiu 2002/ 7/str.6 Schéma je autorem odzkoušené a funkční,mám pocit,že existuje aji stavebnice.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. základní použití filtrů pro DF
    Založil Jakubisko v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 215
    Poslední příspěvek: 28.02.2012, 19:12
  2. Nedoléhající zadní chladič na pamětech DDR na grafice MSI FX
    Založil Nvidia fanda v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 24.12.2004, 15:45
  3. 2xRaptor36 v RAID0 @ Silicon Image 3112
    Založil Dr4k3 v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 18