Vzhledem k tomu, že jsem měl problémy s chlazením svého HTPC systému v case CoolerMaster Media 260, rozhodl jsem se pro drobnou úpravu.
Primární požadavky byly následující:
- zajistit lepší proudění vzduchu, rozložení proudění a chlazení
- umožnit umístění case do skříňky pod televizi
Prioritou bylo tedy vylepšit chlazení při zachování maximální tichosti tak, aby z gauče vzdáleného cca. 2 metry od HTPC nebylo nic slyšet, pokud bude vše ostatní ztišeno.
Už teď se trochu chlubím, že se to zdařilo, ale nepředbíhat.
Popis sestavy:
ASUS M2A-VM HDMI
2GB A-DATA DDR2
AMD Athlon X2 BE-2300 (1900MHz)
80GB Seagate PATA lowprofile
320GB Hitachi SATA
DVD-RW NEC
Nultý krok byla totální rozborka case včetně demontáže předního panelu, který šel na černý elox. Holt jsem neodhadl vkusnost při koupi (ale v reálu jen černý nebyl dlouhodobě k sehnání...)
Prvním krokem byla výměna zdroje. Původně použitý EuroCase 500W šel i přes nízké tepelné vyzařování díky výkonové rezervě pryč a nahradil ho Fortron 250W. Umístil jsem ho do case bez použití původní konstrukce a bez krytu. Je připevněn na cca. 8 plastových distančních nožičkách.
Chlazení zdroje jsem vyřešil větrákem původně z "příčky" nad RAM, 70x10mm CoolerMaster, který jsem napojil na regulátor z fortron zdroje. Saje zvenku a fouká skrz pasivy ve zdroji dovnitř.
A to hlavní, co umožnilo odvětrání skříně při umístění do skříňky pod televizi je větrák -opět původní- 60x10mm Coolermaster na 5V v prostoru pro umístění displeje. Saje zevnitř a fouká ven - dopředu před case.
A tad detail, kde je patrné použití bužírky pro organizaci kabelů a otevření prostoru uprostřed přední části case, kde se hromadí teplý vzduch ze zdroje a je vysáván ven; pokud bude problém s chlazením disků, je v plánu vlevo dozadu za šuplík na 2 3.5 disky vyříznout díru a umístit pomaloběžný 80x25mm fan, který bude nasávat a foukat přes disky dovnitř.
Celkové foto
Jakmile bude hotový elox předního panelu, postnu další info.
Zatím to vypadá fakt hrozně
![]()