Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: Špatně řešené chlazení - prosím poraďte - všechno topí jak čert

Standardní Špatně řešené chlazení - prosím poraďte - všechno topí jak čert

Zdravím.

Pořídil jsem si case LIAN LI A10A a ode dne postavení mám bohužel problémy s celkovou teplotou systému.
    VGA 8800GTX má v idle 80C, nemohu se dotknout ani okraje chladiče, i samotný plastový střed ventilátoru je hodně teplý. Zadní hliník je horký a co mě nejvíc děsí, že TV karta a zvuk karta, která sousedí od VGA přes 3 sloty je dost horká, dokonce i anténí konektory jsou horké. Ze zadního 120mm ventilátoru jde docela teplý vzduch. Okolo procesoru jsou součástky vařicí, že na nich neudržím prst. Paměti jsou také dost horké. Zdroj, který je umístěn vespod nemá možnost nasávat čerstvý vzduch, od bočnice ke zdroji je cca. 1.5cm mezera, takže zdroj nasává pouze přes tuto mezeru, bočnice nemá žádné díry, aby zdroj nasával čerstvý vzduch.

V malování jsem narychlo udělal pro představu schématko, jak jsem to měl předtím a zda by pomohlo otočit 120mm na CPU, který by nasával teplo od spodu (VGA) (viz. druhé schématko).

Díky za jakoukoliv radu.
    http://www.lian-li.com/product/produ...index=4&type=a
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil Slimák; 16.07.2007 v 22:05.
    ASUS Blitz Formula P35 | C2Q 9550 @3.41GHz | TR Ultra120 Extreme | 4GB Corsair 6400C5 | 2x Samsung F1 320GB | Samsung F1 640GB | WD My Book Home 1TB | ASUS GTX295 1.8GB | SB X-Fi Titanium Fatal1ty Champion PCI-E | Leadtek DTV2000H | Asus 2014L1T SATA | Logitech G9 | Logitech Illuminated Keyb. US | 24" HP DreamColor LP2480zx + X-Rite | LIAN LI A7010 HotSwap | Corsair HX620 | Genius HT 5.1 Foto: Miláškové Nikon D200 & D300 | Nikkor AF-S VR 70-200/2.8 | Nikon TC-14E | Nikkor AF-S 14-24/2.8 | Nikkor AF-S 300/4 | Nikon SB-800 | 2xCF Extreme IV 8GB

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    272

Standardní Re: Špatně řešené chlazení - prosím poraďte

proc nefouka horni vetrak ven? To by bylo IMHO nejlepsi reseni.

Citace Původně odeslal NeMeM9aA Zobrazit příspěvek
    proc nefouka horni vetrak ven? To by bylo IMHO nejlepsi reseni.
    Já měl za to, že nasávání ze shora má tak být

EDIT: ty schémata jsem poletl, má to být opačně
    ASUS Blitz Formula P35 | C2Q 9550 @3.41GHz | TR Ultra120 Extreme | 4GB Corsair 6400C5 | 2x Samsung F1 320GB | Samsung F1 640GB | WD My Book Home 1TB | ASUS GTX295 1.8GB | SB X-Fi Titanium Fatal1ty Champion PCI-E | Leadtek DTV2000H | Asus 2014L1T SATA | Logitech G9 | Logitech Illuminated Keyb. US | 24" HP DreamColor LP2480zx + X-Rite | LIAN LI A7010 HotSwap | Corsair HX620 | Genius HT 5.1 Foto: Miláškové Nikon D200 & D300 | Nikkor AF-S VR 70-200/2.8 | Nikon TC-14E | Nikkor AF-S 14-24/2.8 | Nikkor AF-S 300/4 | Nikon SB-800 | 2xCF Extreme IV 8GB

Senior Member Avatar uživatele falcon
    Věk
    41
    Vliv
    263

Vzduch zezhora dolu se nasava dost blbe, kdyz ti teplej vzduch stoupa nahoru z bedny. Pokud by jeho otoceni nepomohlo, videl bych to jeste na jeden vstupni nejlip zepredu...
    COMP n.2.0 - CPU: Intel i7-4770K@3,7 (1,05V) + TR HR-01, RAM: G.SKILL RipjawsX DDR3 2x8GB 1600MHz CL9, MB: GB Z87X-D3H, VGA: ASUS GTX660Ti TOP 2GB, HDD: Samsung SSD 250GB Basic, WD 2TB AV-GP, CASE: miniRaven "prototype", PSU:Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum 660W, DVDRW: LG, MOUSE: Gigabyte M6880, SND: FiiO E10 OLYMPUS + Audio-Technica ATH-T500, LCD: 24" DELL U2412M, NET: Wi-Fi 16MBit Tlapnet (NEW)
    BACKUP - CPU: Intel C2Q Q9400@3,4 (8x425) + TRU120E, RAM: 6GB A-DATA EE 800, MB: GB EP45-DS3P (F8), VGA: Sapphire 5850 Extreme 1GB, HDD: WD 640GB AAKS, CASE: 3R System 101 Silver |falcon edition| PSU: Corsair HX520, DVDRW: Samsung SH-S182M, LCD: 20" LG L2000C-SF
    Casemod miniRaven - "forever" on progress.....Mazda 6 2.0 Combi TE (08´) consumption

Citace Původně odeslal falcon Zobrazit příspěvek
    Vzduch zezhora dolu se nasava dost blbe, kdyz ti teplej vzduch stoupa nahoru z bedny. Pokud by jeho otoceni nepomohlo, videl bych to jeste na jeden vstupni nejlip zepredu...
    Zkusím to otočit. Další úpravy si dovolit nemůžu, prostor pro nasávání ze předu je pouze pro 1 ventilátor.

Ještě mě napadlo nechat si někde vyříznout do bočnice otvor, aby mohl ventilátor ve zdroji nasávat čerstvý vzduch, ale pořeboval bych to precizně. Nevíte o nějaké firmě, kde by se to dalo za rozumný peníz udělat?

Díky

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    272

Citace Původně odeslal Slimák Zobrazit příspěvek
    Zkusím to otočit. Další úpravy si dovolit nemůžu, prostor pro nasávání ze předu je pouze pro 1 ventilátor.

Ještě mě napadlo nechat si někde vyříznout do bočnice otvor, aby mohl ventilátor ve zdroji nasávat čerstvý vzduch, ale pořeboval bych to precizně. Nevíte o nějaké firmě, kde by se to dalo za rozumný peníz udělat?

Díky
    Otoc ten horni ventilator a pripadne vyhod PCI zaslepky, pokud tam nejake mas. To by snad melo pomoct. Jinak case vypada velmi pekne, byla by skoda do toho rezat

Ale 80C v klidu je nějak moc, i když teď ty hice venku, běží ti vůbec větrák na grafice?
    ASUS Rampage II GENE + Intel i7-920 @ 3.8 GHz + Noctua NH-U12P SE1366
    6GB RAM OCZ Intel Extreme XMP 1600MHz / Gainward Geforce GTX470 SLI
    1x30GB SSD OCZ Vertex Turbo (system) / 2x30GB SSD OCZ Vertex RAID 0 (games)
    23.6" Acer GD245HQBID + 3D Vision / PSU Nexus RX-8500 850W / Asus OC STATION

Moderátor Avatar uživatele Masster
    Věk
    42
    Vliv
    357

Na kolik % ti bezi vetrak na te 8800?
    Mit to v tomhle vedru na default neni nejlepsi napad
    But of course, the unlimited evilness of the ultimate tool of mischief, the universal explanation for sucky performance from anything other than nVidia, TWIMTBP, strikes again. The shenanigans know no bounds....luckily, in this sea of pain and anguish,the shining beacon of light and righteousness, ATi, stand, with their Get in the Game program that they managed so badly(because they`re not evil like nV, see, so they couldn`t actually have a program where they worked really close with devs, pushing their tech into their stuff) that no game is part of it. - Morgoth the Dark Enemy

Mám to samo na default, karta si to řídí sama, do toho nezasahuju. Myslí, že běží v tom tišším režimu, než když pustím 3D.
    Nejvíc se bojím o TV kartu a zvukovku, ty jsou dost horké. Jednu volnou záslepku pod VGA mám vyndanou pořád.

Jinak už jsem poptával vyžezání a cena by byla zhruba 200 Kč bez DPH včetně práce za vyřezání vodním paprskem. Podle mě je to jediná vada na této case, když zdroj tahá vzduch pouze z 1cm mezery od bočnice, která nemá žádné otvory.

http://www.lian-li.com/product/20070315023233.jpg
    http://www.hardwarezone.com/img/data...55/SideFan.jpg
    Když si všimnete obrázku, tento chladič tam mám také nainstalovaný, 120mm cca. 800ot. Ten hlinikový box je strašně horký. Jednak mezi ventilátorem a horejškem boxu je necelý 1cm průduch, takže vzduch ze skříně odvádí tímto malým průduchem dost blbě. Nevím jestli jsem udělal dobře, ale tu stranu ventilátoru, která míří ven z case jsem prostě ty plasty uštípl, aby vzduch směřoval líp, ale stejně to nějak extra nepomohlo.

EDIT:
    V příloze je zhruba vidět, co jsem odštípl

jinak všude v review píšou, že ten horní FAN by měl být intake, takže nasávací, ale dám na Vaše rady a zkusím ho dát jako výfuk.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil Slimák; 16.07.2007 v 15:09.

hehe, Lian Li "rulez" ... ale k veci >
    - spodna cast kde mas disky a zdroj je prudenim a teplotne oddelena od zvysku skrine, takze netusim preco riesis nejaku dieru, stacilo by to proste otocit zdroj aby to tahal "zvnutra" a nie od bocnice a aj keby to neslo je to vlastne jedno, pretoze vzduch tlacis dovnutra spredu cez disky
    - idle teplota karty je hodne zavisla od toho kolko sa nej toci vetrak, je ticha == je horuca
    - vzduch by si mal v hornom priestore iba tlacit von, rozhodne nie nasavat, otocenie procesoroveho chladica by nemalo byt nejak zvlast dolezite, ale asi by som tlacil zospodu hore.
    - ta vec s 12cm fanom co ti akoze chladi grafiku asi nie je nejak bozsky dobre urobena, ale tym vylamanim si tomu vobec nepomohol
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    hehe, Lian Li "rulez" ... ale k veci >
    - spodna cast kde mas disky a zdroj je prudenim a teplotne oddelena od zvysku skrine, takze netusim preco riesis nejaku dieru, stacilo by to proste otocit zdroj aby to tahal "zvnutra" a nie od bocnice a aj keby to neslo je to vlastne jedno, pretoze vzduch tlacis dovnutra spredu cez disky
    - idle teplota karty je hodne zavisla od toho kolko sa nej toci vetrak, je ticha == je horuca
    - vzduch by si mal v hornom priestore iba tlacit von, rozhodne nie nasavat, otocenie procesoroveho chladica by nemalo byt nejak zvlast dolezite, ale asi by som tlacil zospodu hore.
    - ta vec s 12cm fanom co ti akoze chladi grafiku asi nie je nejak bozsky dobre urobena, ale tym vylamanim si tomu vobec nepomohol
    No ono se ti to hezky říká, ale ten zdroj nejde posadit tak, aby to tahal lépe než nyní. Buď to bude tahat od 1.5cm bočnice na levé straně, nebo 1.5cm na pravé straně. Kdybych si nechal udělat díru, tak umožním zdroji, aby si tahal čerstvý vzduch a zároveň ho hned vyfukoval, takže by byl s teplem na tom lépe. A přes disky toho dál moc neprojde. Vedle disků je další koš, kde sice nyní nemám disk, ale brzo přibude, takže vzduch ke zdroji bude ještě víc utemněnej,

8800GTX. tichá == horucá, jj to jsem měl i v Auroře, ale soudě podle omaku je to nyní mnohem horší a určitě jsem neměl v idle dobrých 85C

Ten FAN, kde jsem odštípnul plast směrem k výfuku, tak docela pomohl. Přes teploty to nepoznám, ale přes mřížku v zadní case je cítit větší průvan, než když to hnal přes 1cm průrvu.

Každopádně horní FAN hodím na odsávání. Díky

No takže mám bohužel takový vrtochy, že LIAN LI to nějak s tim chlazením nedotáhl, ale možná fakt něco dělám blbě. Vyzkoušel jsem různý způsoby, ale nic to neřeší.

Když jsem 120mm na CPU foukal odspodu od VGA přes CPU a další 2x 120mm vyfukovali ven (1x zadní, 1x horní), tak jsem na spodu heatpipe u CPU chladiče neudržel ruku, na vrchu byli chladiče horký.

Na PCB TV karty už neudržím ani ruku. To se prostě nedá. Je to vařicí jako sviňa a to je karta o tři sloty dál od VGA. Pod TV kartou mám zvukovku, která je to samé.

Jinak jsem zkusil dát teplotní čidlo mezi RAMky (paměťový čip - heatsink) a naměřilo mi to 63C. Na pasivech od pamětí neudržím taky ruku.
    Když dám čidlo k VGA do mezery mezi paměťmi pod chladič, tak tam mám 69C, takže jádro bude o mnoho víc.

Zdroj je po chvíli běhu horkej jak prase. Celej systém neskutečně topí.

Házím LIAN LI z okna a koupím si Eurocase.

S Aurorou za 3K jsem měl chlazení, teploty, prostě vše v pohodě. Tady jsem teď dostal záhul.
    Naposledy upravil Slimák; 16.07.2007 v 22:44.

Bulharský mafián mince Avatar uživatele Zilla
    Vliv
    303

Standardní Re: Špatně řešené chlazení - prosím poraďte - všechno topí jak čert

Pokud mas tu skrin vetsinu casu zavrenou, zkus jeste tohle:
    jak vrchni, tak zadni 120ku urcite na blowout, chladic dej tak, aby nenasaval od VGA, ale jakoby zepredu a ted ta nejdulezitejsi cast - proste vyndej nekolik zaslepek na 5,25" sachet, udelas si tim takovy tunylek.
    Ja to takhle mam na svem Antecu P-180 a funguje to naprosto spolehlive. Studeny vzduch si chladic CPU taha z sachet na mechaniky (mne konkretne tim jeste navic ochlazuje disky v silentmaxxech) a zaroven tim i dobre chladi desku a pameti. Horky vzduch pak odchazi zadnim a vrchnim vetrakem z casu pryc...
    Stipendium peccati mors est
    Si peccasse negamus, fallimur, et nulla est in nobis veritas

Přesto, že bouře nad jezerem věští blízkost konce, pohyb nebes je plný síly!

Myslim ze neni potreba rovnou na to jit s pilou, nebo vodnim paprskem
    Kolega si udelal desktop co vypada jako zesak a ma ho soucasti veze v obyvaku, ale moc mu to nechladilo ... potreboval taky diru pro zdroj z boku. Tak popad vrtacku, na bocnici si udelal dulcikem matici kde se bude vrtat, a pak tam proste vyvrtal dirky jednu vedle druhe, smerem k okrajum mensim vrtakem a este jakoby tvar galaxie nebo k cemu bych to prirovnal. Pak zacistil diry a prestrik to cernym sprejem, a nic neni na prvni pohled videt, a funguje to na vybornou! Kdyz si toho nahodou nekdo vsimne, tak je to docela i pekny, vypada to jakoby to tam patrilo. Naposled rikal se pres ty diry zevnitr este dal nejakej filtr ... a uz to prej neni videt vubec.
    Aneb - co muzes udelat doma, netahej k nikomu, nadavat budes moct maximalne sam sobe ))

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání