Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Výkonnější chladič - dát ho dopředu anebo dozadu?

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    272

Standardní Výkonnější chladič - dát ho dopředu anebo dozadu?

Zdravím, předem zmíním svou vírou, že píšu kam mám i co mám a teď už k dotazu: na desce MSI K8N SLI Diamond měním chladič na čipsetu za pasív Thermalright HR-05 SLI (jen tak bokem: nikde nejsou k mání, já ho sehnat na casemodding.cz). Jelikož mám v bedně větrák jenom vzadu (Xilence 120mm xpf120.r), dokoupil jsem i větrák dopředu (Noctua SF-S12-1200) pro zlepšení cirkulace vzduchu. Podle údajů by měla být Noctua výkonnější nežli Xilence, proto se ptám: Je lepší mít výkonnější chladič vepředu bedny, vzadu anebo je to jedno? Thanx for your answers.
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Standardní Re: Výkonnější chladič - dát ho dopředu anebo dozadu?

Citace Původně odeslal meteor Zobrazit příspěvek
    Zdravím, předem zmíním svou vírou, že píšu kam mám i co mám a teď už k dotazu: na desce MSI K8N SLI Diamond měním chladič na čipsetu za pasív Thermalright HR-05 SLI (jen tak bokem: nikde nejsou k mání, já ho sehnat na casemodding.cz). Jelikož mám v bedně větrák jenom vzadu (Xilence 120mm xpf120.r), dokoupil jsem i větrák dopředu (Noctua SF-S12-1200) pro zlepšení cirkulace vzduchu. Podle údajů by měla být Noctua výkonnější nežli Xilence, proto se ptám: Je lepší mít výkonnější chladič vepředu bedny, vzadu anebo je to jedno? Thanx for your answers.
    Dulezitejsi je jednoznacne ten zadni vetrak, ktery by mel odvadet ohraty vzduch ven z casu. Cili dozadu bych dal ten vykonejsi a dopredu pro usmerneni toku vzduchu ten slabsi.
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Vliv
    272

Hmm, mě ještě napadlo, že když mám vzadu jednak 120mm větrák a ještě k tomu zdroj, tak že by to mohlo být naopak, páč ten větrák ve zdroji v podstatě taky "tahá" horký vzduch z bedny...
    No uvidím co mi kdo do zítra napíše a přes víkend to všechno pěkně nakostím. Ještě X1950Pro Ultimate se Zalmanem Vf900 a bude zase na čas klid...
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Odsávací daj výkonnejší, čiže ten Xilence!
    Zrejme si porovnával rozdielne údaje pri oboch, pretože Xilence má udávaný prietok v CFM a Noctua v m³/h . Po prepočte na rovnakú mieru má Noctua len 47,7CFM a Xilence 68CFM.

Ako nasávací teda Noctuu, čo bude rozhodne výhodné i z hľadiska hluku, fan je tichší.

I tak však predpokladám, že oba budeš regulovať, čiže maximálny výkon využívať nebudeš. Pomer výkonnosti by ale mal zostať (+-) totožný.

Senior Member Avatar uživatele Anduril
    Věk
    42
    Vliv
    322

Podle mych osobnich zkusenosti vetrak v predni casti nema takovy vliv jako ten zadni. Takze taky bych rekl, ze dozadu ten lepsi...
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
    work: HP Docking Station | HP L2445W
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Vliv
    272

Citace Původně odeslal Bikermotyl Zobrazit příspěvek
    Odsávací daj výkonnejší, čiže ten Xilence!
    Zrejme si porovnával rozdielne údaje pri oboch, pretože Xilence má udávaný prietok v CFM a Noctua v m³/h . Po prepočte na rovnakú mieru má Noctua len 47,7CFM a Xilence 68CFM.

Ako nasávací teda Noctuu, čo bude rozhodne výhodné i z hľadiska hluku, fan je tichší.

I tak však predpokladám, že oba budeš regulovať, čiže maximálny výkon využívať nebudeš. Pomer výkonnosti by ale mal zostať (+-) totožný.
    Díky za upozornění, skutečně jsem si to popletl Jinak všem děkuju za reakce.

Vliv
    272

Takže jsem vše nainstaloval jak má být a mám 2 postřehy:
    1) ta Noctua se mi zdá subjektivně výkonnější nežli Xilence (i když by neměla, ale čert tomu věř...)
    2) Noctua je bezhlučná, ale když ji nainstaluju dopředu bedny, slyším jak tam rachotí rotorek a navíc náhodně "šustí". Když ji vymontuju a zapnu jen tak v ruce, tak toto nedělá. Podložil jsem ji gumou (namontovanou), ale nepomáhá to. Nějaký nápad?

Citace Původně odeslal meteor Zobrazit příspěvek
    2) Noctua je bezhlučná, ale když ji nainstaluju dopředu bedny, slyším jak tam rachotí rotorek a navíc náhodně "šustí". Když ji vymontuju a zapnu jen tak v ruce, tak toto nedělá. Podložil jsem ji gumou (namontovanou), ale nepomáhá to. Nějaký nápad?
    Podle mne tyhle gumovy podlozky maji minimalni ucinek. Nejlepe by bylo ventilator co nejvic izolovat od skrine. Videl jsem to celkem hezky udelany tak, ze ventilator byl zaveseny na 4 pruzinkach a jiny kontakt s case nemel + navic byl oblozeny molitanem. Protoze je vepredu skrine bude slyset porad, s tim by mohl take pomoci prachovy filtr pred nej, sice snizi jeho ucinnost ale ne o moc.
    Love 'murican gas-guzzlers...
    Chevrolet Camaro '79, 5L V8
    Chevrolet Tahoe '01, 5.3L V8
    Chevrolet Camaro '01, 3.8L V6
    chevroletcamaro.cz - Unleashed Fuel Only

Junior Member Avatar uživatele Hard Atack
    Vliv
    245

huci asi kvuli tem prenosum vybraci do case, mas tam vyrizly ve skrini tu perforaci? nebo ten vzduch saje zkrz nejakej bastl?

Vliv
    272

Citace Původně odeslal Hard Atack Zobrazit příspěvek
    huci asi kvuli tem prenosum vybraci do case, mas tam vyrizly ve skrini tu perforaci? nebo ten vzduch saje zkrz nejakej bastl?
    Tak mám skříň TT Matrix VX a ta je celohliníková s váhou do 3 kg, tzn. že ty plechy jsou jak papír, to na úvod. Perforace je originál, není to ale klasická plástev medu, ale taková "kolečka v kolečku" rozdělená na čtvrtiny. Navíc je před touto perforací takový zásuvný prachový filtr, ale ten na zmiňovaný hluk (myslím) vliv nemá.
    U té Noctuy jsou krom šroubků přiloženy ještě takové gumové kolíky (píšou že kvůli snížení vibrací ), ale přijdou mi nadmíru širší nežli dírky, takže jsem je těmi dírkami neprocpal. Ještě zkusím tu Noctuu dát dozadu (tam mám nehlučný 120mm Xilence), třeba to nebude tak hlučet.
    Kua tu Noctuu jsem koupil kvůli výměně chladiče na čipsetu za pasiv (Thermalright HR-05 SLI), abych zlepšil tah. No a ta Noctua (když jsem ji zapnul) ten original vysavač na čipsetu docela s klidem překoná...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Přestal fungovat chladič chipsetu na VIA KT133A-čím ho nahradit?
    Založil Luk(y)isek v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 12.01.2006, 18:59
  2. Nedoléhající zadní chladič na pamětech DDR na grafice MSI FX
    Založil Nvidia fanda v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 24.12.2004, 15:45
  3. Návod na podobný chladič VGA - kde ho najít ??
    Založil Dudu v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 30.04.2004, 14:02
  4. Má cenu dát Cu planžetu mezi CPU a Al chladič?
    Založil Holmes v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 06.02.2003, 12:18

Pravidla přispívání