Výsledky 1 až 9 z 9

Téma: Poraďte s výběrem stativu k D70

Standardní Poraďte s výběrem stativu k D70

Přibyly mi nějaké finance, takže se konečně dostávám k upgradu Velbona cx444. Nejradši bych chtěl asi z bazaru Manfrotto 055proB + kulovou hlavu. Nějak jsem to ale nesledoval a trošku se v nabídce manfrotta ztrácím. Vím jen, že místo 055 se teď dělá snad 190 a že prý je snad trošku horší. Tak bych chtěl zdejší odborníky poprosit o nějakou radu, respektive nějaké osvědčené kombinace. 3D hlavu nechci, pohotovost je pro mě důležitější. Fotím tak nějak všechno, ze stativu by převažovalo focení osob a noční architektury (a nočních bouřek ). Makro nefotím a asi mě ani nechytne. Zatím je největší zátěží D70+70-300G, za nějakou dobu ho snad vystřídá 80-200 AF-D. Ale myslím, že 70-300G má na stativ a hlavu větší nároky díky absenci stativové objímky na samotném skle. Nejsem žádná sušenka a extra dlouhé tůry nedělám, takže na váhu taky nemám extrémní požadavky. Cena je naopak stále hlavním faktorem, nicméně jeden "prozatimní" stativ už mám, tak už bych chtěl konečné řešení.

Uvítám veškeré vaše nápady, nemusí to být samozřejmě jen manfrotto. Díky

Edit: Moje výška je 175cm
    Naposledy upravil brazilterrorist; 27.10.2006 v 10:29.
    Gigabyte 965P-S3 | C2D E4300 | 2x1GB RAM, 800 Mhz | Radeon x1950 PRO | Terratec Aureon Space@Audiotrak Prodigy | WD 5000AAKS SATA | Toshiba SD-M1612 | Lite-On LDW-811S | Chieftec BX | Chieftec 360W PSU | Nikon D70 + kupa skla

Standardní Re: Poraďte s výběrem stativu k D70

Manfrotto 055 je osvědčenou (a v našich krajích asi nejrozšířenější) a kvalitní volbou, existuje víc verzí, vyber si sám dle specifikací, ta volba je principiálně v pořádku (takový poctivý standard). Stativ je to kvalitní a pevný. Manfrotto 190 není v žádném případě nástupce 055, 190 je menší a lehčí stativ s nižší nosností.

Co se hlavy týče, tam existuje skutečně hodně alternativ, doporučuji předem určit požadované z vlastností:

- zvaž potřebu quick-release
    - celokov je nutnost (ok, zrovna Manfrotto používá nově i plasty, ale trvej na celokovu)
    - vodováhy jsou velmi vhodné
    - pokud fotíš makro, je makro-posuv destičky výhodou (ale zvyšuje to velikost i váhu destičky/hlavy)
    - zvaž, jestli potřebuješ tension-lock na regulaci tuhosti
    - zvaž, jestli potřebuješ pano-lock pro panoramata (oboje se prodraží, ale může se hodit)

Až si uděláš výběr požadovaných vlastností, tak zjisti maximální (i potenciální) váhu kompletu, který má hlava držet. Vynásob jí dvěma a hledej hlavy, které mají takovou nebo vyšší udávanou nosnost. (čím víc, tím líp - co nejvyšší pevnost se hodí už proto, že D70 nemá MLU)

Vybírej pouze mezi hlavami kvalitních výrobců jako je např. Benbo, Feisol, Giottos (nebo ekvivalenty Fomei), Manfrotto či Slik. Limit ceny je zásadní, takže výběr se zúží podle jeho výše ... Existují i lepší hlavy (předně Arcaswiss nebo Foba), ale tam se ani nedívej. Pokud vládneš ebayem, hledej tam, stativové hlavy je zrovna položka, na které se dá hodně ušetřit.

Až dostaneš do užšího výběru konkrétní modely, budu se snažit poradit, takhle je to vaření z vody, možností je moc. A jen pro jistotu - hlavy se montují na šroub a jediná nutnost je mít kompatibilní kombinaci, není v žádném případě potřeba mít stativ i hlavu od stejného výrobce, byť se tak někteří uživatelé tváří.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Thumbs up Re: Poraďte s výběrem stativu k D70

To: jan555.......BRAVO-SUPER ODPOVED.....
    Skrin-Sunbeam Acrylic AC-HUVB - Middletower; DFI Lanparty UT nF4 Ultra SLI-DR; CPU AMD Athlon A64 4000+ 64-bit HT SanDiego socket 939 - Zalman; 2 x 1024MB G.Skill Extreme Series F1-4000USU2-2GBHZ ; Sapphire Atlantis ATI Radeon X850XT 256 MB VIVO, PCI-E (540@1180) ; HDD 30GB, HDD Hitachi Deskstar 250GB SATA II, HDD Maxtor 300GB 16MB SATA , Bezdrátový set Logitech MX 700, Genius SW-5.1 Home Theater , DVD±R BenQ DW 1640 Dual Layer , DVD±R LG GSA-4163B Dual Layer, Zdroj napájecí Blue Hiper Type R580W

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Manfrotto 055 je osvědčenou....

Díky za vyčerpávající odpověď! Karmu bohužel udělit nemůžu, protože už jí máš odě mě moc )

Takže quick release bych na hlavě mít určitě chtěl, vodováhu možná taky ale zatím mi nikdy nechyběla. Ale na dobrý věci si člověk zvyká rychle. Panoramata téměř nefotím, makro vůbec, takže zbytek požadavků jsem schopen víceméně oželet. Ještě bych možná potřeboval poradit co je to přesně ten tension-lock. E-bayem bohužel nevládnu, ale občas se dá koupit slušně třeba na paladix bazaru. Extrémně na to nespěchám, takže si můžu dovalot chvilku počkat na vhodnou nabídku. Jo a s tí, spojením hlavy a stativu to vím. Šlo mi spíš o to aby nebyla hlava zbytečně dobrá na daný stativ nebo naopak. KDyž vezmeš v potaz můj nezájem o makro, tak v jakém cca poměru by se měla pohybovat cena hlavy a stativu...
    A na závěr se zeptám na konkrétní kombinaci:
    190PROB + 486 RC2
    Naposledy upravil brazilterrorist; 28.10.2006 v 09:42.
    Gigabyte 965P-S3 | C2D E4300 | 2x1GB RAM, 800 Mhz | Radeon x1950 PRO | Terratec Aureon Space@Audiotrak Prodigy | WD 5000AAKS SATA | Toshiba SD-M1612 | Lite-On LDW-811S | Chieftec BX | Chieftec 360W PSU | Nikon D70 + kupa skla

486RC2 je menší, ale slušná základní hlava. Nejsem si ale jistý, jestli má vodováhy (resp. myslím, že ne?) a ty se mohou hodit ... Sám jsem s ní nefotil, v ruce měl - na foto fórech je dost pozitivních zkušeností.

190tka je víc "trekový" lehký stativ, pokud chceš pevnost a nebudeš s ním někde běhat na delších štrekách, vezmi si raději 055, je větší a pevnější. (a těžší, ovšem) Stativ je vždycky kompromis a neexistuje jeden univerzální, který pokryje všechno, takže rozmysli, co skutečně potřebuješ (lehčím stativem omezíš pevnost/nosnost/výšku, těžším a větším svojí mobilitu, resp. síly ).

Co se týče tension-locku - základní ball-heady mají jen jeden zámek, který povolí kouli, případně i další (některé hlavy mají horizontální natáčení pouzdra, což je vhodné hlavně při poloze foťáku "na výšku"). Lepší vypadají např. takhle:

1. lock je ballu/kloubu (klasika)
    2. lock je pano, který umožňuje otáčet v horizontální rovině vrchní částí hlavy s aretovaným kloubem (+ stupnice)
    3. lock je tension - umožňuje custom nastavení "tuhosti" chodu ballu (kloubu), díky němu se dá nastavit podle váhy kompletu a např. zajistit to, že jde kloub těžko, ale nepadá pod zátěží a také při potřebě větších změn nastavení je povolený ball rychlejší, při potřebě precizního nastavení "na chlup" je lepší zase utažený. Celkem je to fajn věcička, ale vůbec ne nutnost.

Snad je to srozumitelné ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

AD tension lock: srozumitelné, perfektní, přesně takhle jsem si myslel že to bude fungovat.

Takže můj kanadidát je 055PROB + 486RC2 (vodováhu snad oželím).

Děkuju moc za pomoc s výběrem a osvětlením termínů! Pokud bys ještě věděl kde levně sehnat, tak uvítám jakoukoliv radu. Nemám bohužel paypal účet a přes zasilkovasluzba.com se mi to řešit nechce, takže připadá v úvahu asi jen tuzemsko. Projíždím bazar na paladix.cz a občas na digineffu (debilní systém!), tak když budete vědět o něčem dalším tak budu rád.

Ono když bude nejhůř, tak si můžeš koupit vodováhu-kostičku do sáněk blesku ...

Stativy jako takové se obvykle nevyplatí kupovat zvenku z důvodu vysokého dopravného (pokud nechceš model/značku, která se tu neprodává). A 486RC2 je příliš "levná" na to, aby se to nějak extra vyplatilo. 055tek se na inzerát imho moc nikdo nezbavuje, tahle kombinace vyjde nová na cca 5K, což je imho akorát cena za slušný stativ pro hobby fotografa.

Mrkni se ještě po forum.grafika.cz , Manfrotta se tam řeší tak často, že to až vypadá, že v ČR žádná jiná značka není

Ještě se můžeš cvičně mrknout třeba na Slik - jsou to kvalitní stativy za rozumnou cenu, ale standardně mívají 3D hlavy. V Praze je mívá k vidění Foto Škoda, jinak se dají koupit např. na www.nakupuj.com .

Ta vodováha do sáněk už by bylo dost nepohodlný řešení, každopádně ta možnost tu je...

Fórum na grafice navštěvuji, jenže jde dost do sra*ek a to nejen v nikoní sekci. Člověk aby vyfiltroval 10 nesmyslných příspěvků na jeden inteligentní a na úroveň tohoto fóra zdaleka nemá
    Do novýho stativu se mi moc nechce, platit 5k když s trochou snahy bych ho mohl mít za 3k...Ale uvidím, pokud nebude nabídka, holt to novej jistí...

055 mohu smele doporucit. staci i na stredoformat (psix), ale trochu tezkopadny na cokoliv akcnejsiho, tam ale asi poslouzi lip monopod
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. [OLD] Poraďte s výběrem LCD
    Založil madik v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 21.07.2004, 00:48
  2. P4 Willamette 1.6GHz - prosim, poradte mi s vyberem desky
    Založil Cybe v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 29.06.2004, 18:26
  3. [OLD] Prosim poradte s vyberem 17" monitoru
    Založil Zilla v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 15