Napisu to sem proto aby si mohli pocist potencialni zakaznici, kterych na 4u pocitam nebude malo.
Me zazitky s firmou GTS jsou asi takove, ze jejich obchodni zastupce (ktery podle domeny mailu pravdepodobne ani neni zamestnancem firmy) naslibuje kde co a to "kde co" se po objednani sluzby zmeni v "to jsem nikdy nerikal, to neznam, neumime ..."
Bod prvni, vlastni konektivita a jeji backup. Jednoho krasneho dne nam prisel clovicek nabidnou konektivitu. Jelikoz jsme resili neschopnost jine zname firmicky (ti kteri hadaji ze jde o O2 neboli Telecom se trefili) poskytnout vyssi rychlost v dane lolalite, byla nabidka vyhodnocena jako rozumna a zacaly se resit ceny vcetne pripadneho backupu.
Full backup pozadovane kapacity linky samozrejme zvedne cenu min o 50%, ale nam stacil libovolny i negarantovany backup aby to v pripade vypadku linky, ktera je samozrejme pod SLA, tech par minut/hodin alespon nejak jelo.
Inu obchodak nam nabidl, ze zadny problem, ze muzeme mit preci normalni ADSL (take od GTS). Nato jsem namitl, ze normalni ADSL je mi naprd, kdyz potrebuju aby mi fungoval email a dalsi sluzby svazane s dns/ip. Obchodni zastupce potvrdil, ze to samozrejme umi taky, ze se jen do cisca da DSL karta (ktera stoji "nejakou tu tisicovku") a navic (proti lince bez zalohy) budem platit prave jen to obycejne ADSL.
Sluzba byla tedy objednana a samoinstalacni sada ADSL dorazila driv, nez technici s antenou na strechu. Uz to se mi jevilo podezrele (proc posilaji modem, kdyz ho nanic nepotrebujem), ale rekl jsem si, ze to asi posilaj vsem, tak to asi bude OK. Cca 14 dnu po montazi spoje dorazil clovicek s routerem, ktery nebyl ani uchytitelny do racku a samozrejme zadny modem ani slot pro nej neobsahoval. Po dotazu z me strany znejistel a zacal zjistovat.
Po nejakem tom dohadovani obchodnik prohlasil, ze mame to co sme si objednali (tady podotykam, ze s objednavkou jako takovu nemam nic spolecneho, takze vlastne ani nevim co "sme si objednali", ale to je ta mene podstatna cast), a ze pro backup je treba mit symetricke DSL (tedy to co jsme meli od O2) a snazil se mi namluvit ze na jine technologii to nejde, coz je samozrejme nesmysl, routovat, jak jiste ti znalejsi uznaji, se da na cemkoli. Ostatne ze by to slo potvrdil i technik ktery router instaloval (dokonce rikal ze i na tom zeleze co prines, ze staci kdyz si to GTSka nastavi z druhe strany).
Bod druhy, v ramci zminene nabidkove navstevy jsem vznesl dotaz, zda GTS umi IPv6, odpoved (cituji doslova) "zadny problem". Dnes (cca po dvou mesicich) jsem se dozvedel (v odpoved na zadost z minuleho tydne) ze dotycny o IPv6 vzivote nic neslysel a ze (po kunzultaci s techniky) "to nikdo nechce a je to knicemu" a ze to GTS neposkytuje.
Vyse zminete (ze obchodak vi kulovy) jsem ochoten +- pripustit pokud jde o sluzby pro BFU domu, kde stejne frma poskytuje 3 varianty a nic jineho, pricemz BFU vi stejne kulove co si kupuje, ale u firmy, ktera se chlubi na webu "resenim na miru" a nabizi sluzby, ktere mi rozhodne neprijdou jako "nadoma" mi to prijde jako vrchol drzosti a neschopnosti. Uz vubec nemluve o tom, kdyz obchodak primo lze a snazi se mi naluvit, ze nerikal co slyselo 5 lidi.
Edit: Pripisu pokracovani epopeje, tentokrat se tyka O2 a jejich uzasnych sluzeb. V ramci prevodu provozu na nove IP jsem zmenil DNS zaznam u O2. Udelal jsem to na webu. Nejen ze tam temer nic nastavit nelze, ono nelze nastavit ani to, co lze. Protimluv ? Ale nikoli. Na webu lze nastavit (respektive se tak tvari) A, AAAA, CNAME, MX a !!! TTL !!!. Kdyz se ani po 1/2 dni od zmeny zmena neprojevila na sekundaru (natoz nekde jinde) zacal jsem zkoumat co ze je spatne. A nasel jsem. Ono kdyz SOA zaznam vypada takto: 0 IN SOA dns.iol.cz. . 0 0 0 0 0, neni se co divit ze DNS nefunguje. Tak me napadlo zkusit zmenit TTL, s tim ze se SOA mozna prepocita a opravi. Inu zmenil sem TTL z 1 dne na 3 hodiny, pouzil link "zmenit" a TTL se vratilo zpet na 1 den. Bomba. V DNS se samozrejme nezmenilo nic.
No a ted si predstavte, ze firma, ktera neni schopna provozovat neco tak trivialniho jako je DNS provozuje datove schranky, do kterych vam budou padat exekuce, zaloby, upominky ... a podle vseho se budou taky ztracet, takze vesele propasnete lhuty, protoze vam nic nedoslo, ale z pohledu uradu doslo ...