Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: GTS a zrizovani konektivity vs O2 a jejich DNS

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní GTS a zrizovani konektivity vs O2 a jejich DNS

Napisu to sem proto aby si mohli pocist potencialni zakaznici, kterych na 4u pocitam nebude malo .

Me zazitky s firmou GTS jsou asi takove, ze jejich obchodni zastupce (ktery podle domeny mailu pravdepodobne ani neni zamestnancem firmy) naslibuje kde co a to "kde co" se po objednani sluzby zmeni v "to jsem nikdy nerikal, to neznam, neumime ..."

Bod prvni, vlastni konektivita a jeji backup. Jednoho krasneho dne nam prisel clovicek nabidnou konektivitu. Jelikoz jsme resili neschopnost jine zname firmicky (ti kteri hadaji ze jde o O2 neboli Telecom se trefili) poskytnout vyssi rychlost v dane lolalite, byla nabidka vyhodnocena jako rozumna a zacaly se resit ceny vcetne pripadneho backupu.
    Full backup pozadovane kapacity linky samozrejme zvedne cenu min o 50%, ale nam stacil libovolny i negarantovany backup aby to v pripade vypadku linky, ktera je samozrejme pod SLA, tech par minut/hodin alespon nejak jelo.
    Inu obchodak nam nabidl, ze zadny problem, ze muzeme mit preci normalni ADSL (take od GTS). Nato jsem namitl, ze normalni ADSL je mi naprd, kdyz potrebuju aby mi fungoval email a dalsi sluzby svazane s dns/ip. Obchodni zastupce potvrdil, ze to samozrejme umi taky, ze se jen do cisca da DSL karta (ktera stoji "nejakou tu tisicovku") a navic (proti lince bez zalohy) budem platit prave jen to obycejne ADSL.

Sluzba byla tedy objednana a samoinstalacni sada ADSL dorazila driv, nez technici s antenou na strechu. Uz to se mi jevilo podezrele (proc posilaji modem, kdyz ho nanic nepotrebujem), ale rekl jsem si, ze to asi posilaj vsem, tak to asi bude OK. Cca 14 dnu po montazi spoje dorazil clovicek s routerem, ktery nebyl ani uchytitelny do racku a samozrejme zadny modem ani slot pro nej neobsahoval. Po dotazu z me strany znejistel a zacal zjistovat.
    Po nejakem tom dohadovani obchodnik prohlasil, ze mame to co sme si objednali (tady podotykam, ze s objednavkou jako takovu nemam nic spolecneho, takze vlastne ani nevim co "sme si objednali", ale to je ta mene podstatna cast), a ze pro backup je treba mit symetricke DSL (tedy to co jsme meli od O2) a snazil se mi namluvit ze na jine technologii to nejde, coz je samozrejme nesmysl, routovat, jak jiste ti znalejsi uznaji, se da na cemkoli . Ostatne ze by to slo potvrdil i technik ktery router instaloval (dokonce rikal ze i na tom zeleze co prines, ze staci kdyz si to GTSka nastavi z druhe strany).

Bod druhy, v ramci zminene nabidkove navstevy jsem vznesl dotaz, zda GTS umi IPv6, odpoved (cituji doslova) "zadny problem". Dnes (cca po dvou mesicich) jsem se dozvedel (v odpoved na zadost z minuleho tydne) ze dotycny o IPv6 vzivote nic neslysel a ze (po kunzultaci s techniky) "to nikdo nechce a je to knicemu" a ze to GTS neposkytuje.

Vyse zminete (ze obchodak vi kulovy) jsem ochoten +- pripustit pokud jde o sluzby pro BFU domu, kde stejne frma poskytuje 3 varianty a nic jineho, pricemz BFU vi stejne kulove co si kupuje, ale u firmy, ktera se chlubi na webu "resenim na miru" a nabizi sluzby, ktere mi rozhodne neprijdou jako "nadoma" mi to prijde jako vrchol drzosti a neschopnosti. Uz vubec nemluve o tom, kdyz obchodak primo lze a snazi se mi naluvit, ze nerikal co slyselo 5 lidi.

Edit: Pripisu pokracovani epopeje, tentokrat se tyka O2 a jejich uzasnych sluzeb. V ramci prevodu provozu na nove IP jsem zmenil DNS zaznam u O2. Udelal jsem to na webu. Nejen ze tam temer nic nastavit nelze, ono nelze nastavit ani to, co lze . Protimluv ? Ale nikoli. Na webu lze nastavit (respektive se tak tvari) A, AAAA, CNAME, MX a !!! TTL !!!. Kdyz se ani po 1/2 dni od zmeny zmena neprojevila na sekundaru (natoz nekde jinde) zacal jsem zkoumat co ze je spatne. A nasel jsem. Ono kdyz SOA zaznam vypada takto: 0 IN SOA dns.iol.cz. . 0 0 0 0 0, neni se co divit ze DNS nefunguje. Tak me napadlo zkusit zmenit TTL, s tim ze se SOA mozna prepocita a opravi. Inu zmenil sem TTL z 1 dne na 3 hodiny, pouzil link "zmenit" a TTL se vratilo zpet na 1 den. Bomba. V DNS se samozrejme nezmenilo nic.

No a ted si predstavte, ze firma, ktera neni schopna provozovat neco tak trivialniho jako je DNS provozuje datove schranky, do kterych vam budou padat exekuce, zaloby, upominky ... a podle vseho se budou taky ztracet, takze vesele propasnete lhuty, protoze vam nic nedoslo, ale z pohledu uradu doslo ...
    Naposledy upravil Jezevec; 23.07.2009 v 11:20.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Vliv
    300

Standardní Re: GTS a zrizovani konektivity vs O2 a jejich DNS

Tak jen pridavam, GTS je nejen neschopna, jsou to normalni podvodnici. Ono zminovane ADSL odmitaji zrusit s tim, ze smlouva je na 18 mesicu. Pritom je uplne nanic.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Na to se snad nedá ani nic odpovědět

Měli jste tam sice drobné záseky, např. já bych si nechal vypracovat nabídku na kompletní sestavu služeb včetně popisu technického řešení a tu pak akceptoval a na základě akceptované nabídky uzavřel smlouvu.

Nicméně řekl bych, že nejste dost lukrativní zákazník... přece jen, jestli máte linku třeba za 20K měsíčně, tak to (sorry) není nic moc. Ale to je každopádně neopravňuje k tomu na to takhle s*át.
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Vliv
    300

Mno tak zakaznik kterej je nasranej uz u "par"kKc/mesicne (jsou pres to i telefony, takze to bude nejspis "ofous" vic nez uvadis) si nejspis uz nic dalsiho neporidi a kdyz bude potrebovat neco dalsiho, pujde jinam. Min tak bude znit me doporuceni, pokud se neco dalsiho bude resit. A nemyslim ze by v CR bylo tolik "velkych" zakazniku, kteri by byli ochotni platit Gbitove pripojky.

Njn a neuděláme nic Naše zlaté datové schránky Pro soukromou osobu je taky bomba že nemusí mít přihlašení pomocí certifikátu nějakého Takže zabezpečení sux ... .Dal bych povinně token + certifikát .... žádná soukromá osoba bvy si to nepořídila a byl by klidek ... .

Hele s tím obchoďákem od GTSky ... . Můžeš říct o koho jde ?? Máme taky jednoho - zatím naprostá spokojenost ( zatím jsme u nich jen s telefonama ), ale uvažujeme o přechodu z wifi na adsl ... . Mužeš napsat jak se jmenuje ?? Náš obchoďák totiž taky má mail s jinou doménou než GTS .... ... Thx

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Bind & FORMERR resolving domain
    Založil NeMeM9aA v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 50
    Poslední příspěvek: 26.03.2008, 21:27

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání