Musím se trošku pochlubit a poprosit o názor zkušených očí kolegů grafikozpracovatelů.
Takže - vzhledem k tomu, že mi starý krumpl HP2200c fakt nestačil, chtěl jsem pořídit něco, na čem se bude dát skenovat aspoň barevně. Když už jsem vybíral, chtěl jsem skenovat i film a nechtěl jsem do toho cpát moc peněz. Vyhrál tedy Canon CanoScan 4400F, za necelé dva tisíce ze Softcomu.
A splnil očekávání? Vesměs ano. První testík jsem udělal ve srovnání se skeny z labu.
LAB:
CanoScan 4400F:
Výřezy jsou 1:1, z labu bez mých úprav, z Canonu urpaveny barvy a zmenšeno z 9600DPI (14000x8000px políčko, tj. cca 110MP)
Osobně mi přijde, že detailů je na obou stejně, když jsem doostřoval výstup z Canonu, tak to vypadalo prakticky stejně. Zajímalo by mě, jakým PP prošla fotka z labu, že tam je takové zrno. I v barvách mi přijde rozdíl, nicméně skenoval jsem zatím jen do JPG a nezkoušel 48bit barvu.
Musel jsem si dost pohrát s barvami, ty byly dost ujeté. Budu ještě testovat čb negativ a diák.
Jaké máte vy zkušenosti se skenováním? Čím skenujete fotky? Jak a v čem upravujete? Podělte se![]()