Už som vo vedlajšej téme spomínal, že plánujem kupovať web server. Z dôvodu, že som ešte nikdy nič také nekupoval (len predával :P), tak sa chcem poradiť o tom, či je moja volba správna. Prvá vec ktorá je dôležitá je to, že chcem kupovať značkový server a nechcem žiadnu "skladačku", lebo nerád by som riešiel nejaký problém s nekompatibilitou súčiastok, prípadne nerád by som o pár rokov v prípade potreby nejakého upgrade-u menil celý server alebo zháňal nejaké ďalšie už nedostupné súčiastky z PC. Morálna životnosť servra by mala byť minimálne 5 rokov, s tým že tam chcem kupovať maximálne súčiastky ako je RAM, HDD prípadne ďalší procesor. Najlepší prístup mám k značke HP, preto som zatial zvolil HP Proliant ML150 G2 (1-2 CPU) s jedným procesorom Intel Xeon 2.8GHz/2MB cache, pre začiatok s 2x512MB RAM (bude stačiť?). K tomuto by som rád pripojil 2-3 72GB 10.000 rpm disky prostredníctvom radiča HP PL100 SCSI RAID Controller (355671-B21) čo je vlastne Adaptec SCSI RAID 2120S karta s logom HP. To či budú 2 alebo 3 disky záleží od toho, akú RAID konfiguráciu použijem (RAID 1 alebo RAID5), resp. od toho, či budú bubáky na ten tretí disk, ktorý bude nad rámec rozpočtu. Tiež ešte nevylučujem použitie SATA diskov, ale tam treba prepočítať cenu, lebo aktuálne mám výrazne lepšiu cenu na Hot-Plug SCSI tower s 512MB RAM a 1x 72GB diskom, ako na prázdny SATA tower. Toto je asi hardware-u všetko, poďme sa pozrieť na to to, ču ten server musí zvládnuť.
Operačný systém bude nejaký Linux. Na servri bude bežať asi 50 webov, s tým že z toho asi 2/3 budú jednoduché a primitívne HTML prezentácie ktoré budú mať minimálnu návštevnosť. Veľkosť týchto webov bude cca. 100MB/doména. Ostatné stránky budú trocha náročnejšie, väčšinou tam budú nejaké phpBB-čka alebo nejaký CMS systém ako je napríklad PHP-Nuke, s tým že jedna zo stránok bude mať časom pomerne veľký traffic (dúfam). Aktuálne má tento web podľa NAJ.sk asi 200-250 tisíc zobrazení za mesiac, pričom najväčšia záťaž bude na väčšine stránok cez večerné hodiny. Táto najväčšia stránka bude potrebovať kľudne aj 5GB ďalšieho miesta za rok, plus 2-3 stránky ktoré budú potrebovať asi 1-3GB do roka. Skôr sa bojím toho, že každá doména bude mať asi 5 mailových schránok, takze cca. 250 userov bude mať mail na tejto mašine. Niekto ho nebude používať skoro vôbec, ale napr. bude tam asi 7 mail schránok ktoré budú obsahovať kompletne tie isté maily, resp. chcem to nakonfigurovať tak aby každý dostal kópiu prijatých mailov a všetci mali kópiu mailov každého užívatela zo skupiny, pričom tie schránky môžu mať časom cez 1-2GB. Podľa tohoto by 2 disky v RAID1 asi nestačia, že? Kebyže nebudú bubáky, je možné neskôr bezproblémovo zmeniť RAID1 na RAID5 bez toho aby som musel zálohovať dáta na ďalší disk? Jednoducho tak že zastrčím ďalší hot-plug disk a spustím nejaké preorganizovanie dát na RAID5 v BIOSe radiča prípadne cez príkazový riadok a napr. za pár hodín budem fičať už so zvýšenou diskovou kapacitou bez toho, aby som v erverovni musel robiť nejaké extra zásahy. Kebyže to je bezprolémovo možné tak by som zatial určite išiel do RAID1 z dvoch diskov a prípadne časom dokúpil ďalší disk a začal bežať na RAID5. Ďalšia vec je výkon takéhoto riešenia, či to vôbec bude vhodné pre webserver?
Čo vy na to? Aktuálne sa pohybujem niekde na cenovej úrovni 60, možno 70 tisíc SK, kebyže viete o nejakom lepšom riešení, tak napíšte. Toto je všetko ćo ma priebežne napadlo. Prosím skúste poradiť.

HP Proliant ML150 G2
Adaptec SCSI RAID 2120S