Kdysi jsem plánoval nějáké pokusy s peltierem, a tak mě napadlo, co třeba použít nějáký slabý peltier na ochlazování vzduchu ve skříni? Asi to zní dost zajímavě, ale zajímalo by mě, co na to ostatní.
Představoval bych si to asi něják takto:
- Chladilo by se nějákým větším pasivem uvnitř skříně, a teplá strana peltieru by ohřívala druhý pasiv venku ze skříně. Tady ještě nemám jasno, jak přesně to udělat.
- a) Aby se ochlazoval vzduch v celé skříni, tak "studený" pasiv dát asi za vstupní In-take ventilátor dole pod mechanikama. Vetrák by nasával vzduch klasicky jen s tím rozdílem, že by se pak profoukl skrz ochlazovaný pasiv a vzduch by SE MĚL ochladit. Takže do celé skříně by šel ochlazovaný vzduch.
- b) Nebo mě dotatečně napadlo (někde jsem o takovém nápadu četl) dát pouze pasiv nahoru ke zdroji mezi zdroj a mechaniky. Teplý vzduch stoupá nahoru, tady by se ochladil a ochlazený by pak zase klesal dolu. Moc se mi to ale nezdá... Asi by to moc nefungovalo, protože proudění vlivem ochlazováním peltierem by bylo vážně malé, v poměru s prouděním, co vytváří intake/outtake ventilátory. To by se stihla ochladit jen hodně malá část vzduchu, ale hned by se to vyfouklo vlivem průvanu ven zdrojem, nebo horníma out-take ventilátorama. Tady toto by bylo asi fajn u vodníka, kde by byl průvan jen minimální...
...Myslím, že řešení a) bude lepší. Vzduch se ochladí hned při "vstupu" do skříně.
Pak je tady otázka, jestli to vůbec může fungovat?Dokáže se vzduch o pasiv ochladit? Respektive ochladit tak, aby to mělo nějáký efekt? Jak hodně velký příkon bude potřeba dávat do peltieru, aby to fungovalo? Typl bych, že velký výkon nebude opravdu potřeba, protože se ochlazuje pouze vzduch, takže by neměl být problém pasiv schladit. Kdyby to teoreticky fungovalo, problémy s kondenzací vody se asi tohoto případu netýkají, že? Když by se ochlazovala by se CELÁ skříň, nebyly by žádné teplotní rozdíly. Teoreticky: Jak výkonný peltier by bylo potřeba na to, aby se snížila teplota třeba o 10 stupňů?
Celkově v tom nemám ještě vůbec jasno, jen mě to napadlo, tak jestli někdo nad něčím podobným přemýšlel, tak sem se vším, co vás napadne
![]()