Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: detekce HDD Seagate

Standardní detekce HDD Seagate

Dobrý den. Mám takový problém. Programy HD Tune, Drivesitter, HDD Inspector mi vubec nedetekuji muj hard disk( HD Tune jen napíše název a velikost, ale udaje SMART a HEALTH nejsou k dispozici). Ale programy Speedfan, HD Tach, hard disk bez problému detekují. Můj HDD je Seagate ST320082 6A SCSI Disk Device 200GB (Takto ho oznacuje Everest). V Biosu je disk označen jako RAID ST3200826A. Čili nemám nějaké zvlaštní zapojení, ze ho některé programy vůbec nedetekují? Dokážete mi prosím nějak poradit? Předem díky za pomoc!

Standardní Re: detekce HDD Seagate

Moc informací jsi nám nedal (alespoň motherboard a na který řadič máš ten disk připojen bys mohl uvést). Ani nevím, zda ten disk funguje bez problémů. Odhadnul bych, že je disk připojen na nějaký externí RAID IDE řadič (asi integrovaný na motherboardu). Proto se IDE disk hlásí jako SCSI. Pokud je disk funkční a výkon odpovídá očekávání, tak to neřeš. Já mám na motherboardu integrován řadič Promise Fasttrak 376 a ten informace o SMARTu neposkytuje vůbec.

Pokud disk není funkční, přeinstaluj ovladače pro ten řadič.
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

Díky za odpověd. Motherboard je MSI 915G Combo,Intel Chipset, ale na který řadič je připojen to netuším. Disk je snad v pořádku, rychlosti podle HD tachu jsou OK a podle Speedfanu je v dobré kondici. Ovšem nevím proč mám tak zvláštní připojení přes RAID, je to k nečemu teda dobrý? Ještě disk má skutečnou velikost 186.3 GB je to v pořádku? Vůbec se v tom nevyznám, tak prosím o pochopení Jinak moc díky za pomoc!

Jestli je to tahle deska ( http://www.msicomputer.com/product/p...=915G_Combo-FR ), pak to máš asi píchnuté do toho řadiče (VIA 6410 IDE RAID Controller). To, že se to hlásí jako SCSI je praktické (v BIOSu změníš pořadí bootování na SCSI a můžeš startovat z disku na tomto řadiči). Ovladače máš nainstalované a disk ti funguje, což je GOOD.

Velikost disku je v pořádku, výrobci označují kapacitu v desítkových mocninách, zatímco ve windows se počítá v mocninách 2 (200BG od výrobce je reálných 186GB ve windows). Co se týká RAID módů, přečti si o tom třeba zde ( http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=110138 ), doporučoval bych jedině RAID 1 (RAID 0 jen tehdy, pokud ti na datech nezáleží). Že se jeden disk hlásí jako RAID, to taky nevadí (pro jeden disk RAID stejně neexistuje), je to chování toho řadiče - úplně stejně mám SATA disky v RAIDu já na svém řadiči. Aby opravdu běželo více disků v RAIDu, tak bys to musel aktivně vytvořit (samo se to nenastaví).

Vše je to jen o tom, jak se zařízení hlásí operačnímu systému a co o tomto řadiči zjistí konkrétní programy, které jsi zkoušel. Alespoň jsi otestoval, které programy jsou na diagnostiku dobré a které ne.
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

Díky za vyčerpávající info! Je to ta deska. Mám tedy něco změnit v nastavení hdd a jeho zapojení, nebo to mám nechat být, když jiné problémy nejsou? Nebo aktualizovat ovladač řadiče a jak? Everest mi ještě vypisuje položku ATA a v ní můj harddisk a nevíš jak je to s režimem DMA v tomto zapojení? Díky moc za pomoc!

Pokud nemáš problémy, nech to tak. Jestliže disk funguje spolehlivě, není třeba vrtat do ovladačů (nikdo ti nezaručí, že ty novější jsou lepší a bezkonfliktní).

Co se týká DMA, je to záležitost řadiče IDE a základní desky. Výrobce motherboardu jistě vyhradil pro daný IDE řadič DMA kanál (kdyby to u IDE řadiče neudělal, byla by to asi docela rarita a ostuda). Pokud ti diagnostické programy o DMA na VIA řadiči nic neukážou (stejně jako mně), tak si to ověř. Zkus kopírovat nějaký velký soubor (u něj se neprojeví režie systému souborů) a sleduj vytížení CPU. Při DMA by mělo být zhruba do 10% (spíše kolem 5 %). V PIO módu by to mohlo lézt podle výkonu CPU o dost výš (klidně přes 30%).

Díky moc! Tak sem zkusil kopírovat pár .VOB souboru(1GB) z disku D na disk C a vytížení CPU je od cca 4% do těch 28%(přes těch 20% to vyskočí jen párkrát). Dále sem zkoušel test v HD Tachu a výsledek quick testu je AVERAGE READ 61.4 MB/s a CPU utilization cca 8%. Takže myslíš, že je to v pořádku?
    Ještě doplním, že mám P4 2.66ghz a 512MB RAM.
    Naposledy upravil Tomasson; 18.04.2006 v 14:58.

Test v HD Tachu je v pořádku, DMA funguje. Na řadiči integrovaném v chipsetu by to vytížení asi bylo nižší, ale s tím nic nenaděláš. Zkus si ještě kopírovat ten vob na tom Seagatu do jiného adresáře (nikoliv tedy z disku na disk, ale jen z adresáře do adresáře na tomtéž disku), myslím, že by tam ty výkyvy měly být menší.

Tak sem to zkusil. Asi o malinko je to lepší, ale řekl bych že když kopíruji soubory pres Total Commander je vytížení o malinko menší než pres průzkumníka, ale o to nejde. Celkově je vytížení tedy od 4% do těch 22%, ale k těm 20% to vyskočí jen opravdu parkrát během kopírování, nejčastěji se to pohybuje okolo cca 10%. Ovšem nevím jestli je teda to mé zapojení hdd k něčemu dobré(nemám 2 pevné disky), jestli to má nějakou výhodu? Jinak díky moc za info!

Vůbec se s tím nezatěžuj, pravděpodobně to na tom řadiči jinak nastavit nejde (u mne tedy určitě ne). Popravdě, já mám na tom Promise řadiči také vyšší zatížení CPU než na integrovaném IDE.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. HDD Regenerator a "vadny" Seagate
    Založil ms v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 09.04.2006, 23:02
  2. Oprava HDD Seagate 20GB
    Založil ALFik v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 09.04.2006, 10:38
  3. zamrzani pocitace na par vterin (novy Seagate 200GB HDD)
    Založil wdolek v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 22
    Poslední příspěvek: 03.11.2005, 22:42
  4. Přenos mezi HDD Seagate 80GB a 120GB? Pomalé!
    Založil Don Pablo v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 05.01.2005, 01:45
  5. PROBLEM DETEKCE HDD u SOLTEKu
    Založil Atila v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 30.07.2003, 08:47

Pravidla přispívání