Zdravim,
dostal jsem se do rozpacite situace, koupil jsem v USA nejake foto veci a znami mi je jako GIFT (dar) poslal do CR, celnici mi to tady zachytili, poslal jsem prohlaseni a cenu, a oni mi z toho nauctovali DPH, to je vsechno ok.
Ale na tom lejstru je upozorneni:
Pri dovozu zbozi, kdy vznika deklarantovi danova povinnost ve smyslu ustanoveni zakona CNR c. 357/1992 Sb., o dani dedicke, dani darovaci a dani z prevodu nemovitosti v platnem zneni, je deklarant povinnen ve lhute stanovene timto zakonem podat priznani k dani mistne prislusnemu spravci dane, t.j. financnimu uradu
- Tedy, to mi chcete rict, ze jsem jako zaplatit DPH a ted mam na to nove zbozi jeste platit darovaci dan, ackoliv je to vlastne normalne z obchodu
![]()
Fakturu na to nemam, ale je to celkem hodnotne tedy deklarace na 30k, celnici mi z toho vypocetli DPH, tedy to mam zase cestne nekde rikat, ze to bylo za 30k a oni mi to budou muset verit a jeste jim za to zaplatit?
A pak mi to trochu neni jasne, na Mesec.cz jsem cetl:
Daň darovací platí nabyvatel, při darování do ciziny daň platí dárce. V případě daru do ciziny daň platí dárce v ČR, protože nabyvatel majetku je pro tuzemskou správu daní obtížně dosažitelný.
- Pokud to z tohodle chapu, tak kdyz ja posilam do USA, tak platim darovaci dan. Kdyz ja prijimam tak taky. To se mi zda, ze si odporuje, prece kdyz mi nekdo posle z USA a platilo by tam to same, tak by to dopadlo tak, ze on bude platit darovaci dan a ja taky, tedy kazdy svemu statu, to snad takhle proboha, neni ne?
- dale jsem se vubec nedocetl jak vlastne velka ta dan muze byt??
- tak ciste teoreticky, celnice si dava s bernakem nejake echo o tom, ze bych mel zaplatit, ci je to na moji ctnosti?
Predem diky za rady a ujasneni jak to vlastne mam a samozrejme i za vase zkusenosti!! Skodik
edit:
ted jsem jeste nasel:
Tedy platil bych dan asi z tech 30-20=10k, ze? Ovsem docela me zajima, zda nekdo zjistuje zda ten dotycnej byl darce byl kat. II tedy pribuznej, zda nekdo cizej tedy s limitem do 20k??Osvobození od darovací daně: movité věci osobní potřeby (podmínka, že tyto věci nebyly po dobu 1 roku před nabytím součástí obchodního majetku dárce) - u osob zařazených do I. skupiny je osvobozeno 1.000.000 Kč, u osob II. skupiny je osvobozeno 60.000 Kč a u osob III. skupiny 20.000 Kč u každého jednotlivého poplatníka. Pokud hodnota daru přesahuje osvobozené částky, daň se platí jen z přebytku.
A tak si rikam zajima me predevsim praxe!!