Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Darovaci dan - i pri prichodu zbozi jako dar ze zahranici?

Standardní Darovaci dan - i pri prichodu zbozi jako dar ze zahranici?

Zdravim,
    dostal jsem se do rozpacite situace, koupil jsem v USA nejake foto veci a znami mi je jako GIFT (dar) poslal do CR, celnici mi to tady zachytili, poslal jsem prohlaseni a cenu, a oni mi z toho nauctovali DPH, to je vsechno ok.

Ale na tom lejstru je upozorneni:
    Pri dovozu zbozi, kdy vznika deklarantovi danova povinnost ve smyslu ustanoveni zakona CNR c. 357/1992 Sb., o dani dedicke, dani darovaci a dani z prevodu nemovitosti v platnem zneni, je deklarant povinnen ve lhute stanovene timto zakonem podat priznani k dani mistne prislusnemu spravci dane, t.j. financnimu uradu
    • Tedy, to mi chcete rict, ze jsem jako zaplatit DPH a ted mam na to nove zbozi jeste platit darovaci dan, ackoliv je to vlastne normalne z obchodu

Fakturu na to nemam, ale je to celkem hodnotne tedy deklarace na 30k, celnici mi z toho vypocetli DPH, tedy to mam zase cestne nekde rikat, ze to bylo za 30k a oni mi to budou muset verit a jeste jim za to zaplatit?

A pak mi to trochu neni jasne, na Mesec.cz jsem cetl:
    Daň darovací platí nabyvatel, při darování do ciziny daň platí dárce. V případě daru do ciziny daň platí dárce v ČR, protože nabyvatel majetku je pro tuzemskou správu daní obtížně dosažitelný.
    • Pokud to z tohodle chapu, tak kdyz ja posilam do USA, tak platim darovaci dan. Kdyz ja prijimam tak taky. To se mi zda, ze si odporuje, prece kdyz mi nekdo posle z USA a platilo by tam to same, tak by to dopadlo tak, ze on bude platit darovaci dan a ja taky, tedy kazdy svemu statu, to snad takhle proboha, neni ne?

• dale jsem se vubec nedocetl jak vlastne velka ta dan muze byt??

• tak ciste teoreticky, celnice si dava s bernakem nejake echo o tom, ze bych mel zaplatit, ci je to na moji ctnosti?

Predem diky za rady a ujasneni jak to vlastne mam a samozrejme i za vase zkusenosti!! Skodik

edit:
    ted jsem jeste nasel:
    Osvobození od darovací daně: movité věci osobní potřeby (podmínka, že tyto věci nebyly po dobu 1 roku před nabytím součástí obchodního majetku dárce) - u osob zařazených do I. skupiny je osvobozeno 1.000.000 Kč, u osob II. skupiny je osvobozeno 60.000 Kč a u osob III. skupiny 20.000 Kč u každého jednotlivého poplatníka. Pokud hodnota daru přesahuje osvobozené částky, daň se platí jen z přebytku.
    Tedy platil bych dan asi z tech 30-20=10k, ze? Ovsem docela me zajima, zda nekdo zjistuje zda ten dotycnej byl darce byl kat. II tedy pribuznej, zda nekdo cizej tedy s limitem do 20k??

A tak si rikam zajima me predevsim praxe!!
    Naposledy upravil Skodik; 15.08.2007 v 20:53.

Standardní Re: Darovaci dan - i pri prichodu zbozi jako dar ze zahranici?

Praxe je jednoducha: pockas co reknou celnici. Kdyz reknou zaplat clo a DPH tak je dost tezky se s nima hadat. V praxi zalezi na velikosti a vaze baliku, odesilateli, nalade celnika a na tom, jestli je v baliku faktura. Me treba prosly celnici bez povsimnuti sluchatka z USA v cene skoro 300 dolaru, ale na 2 paperback knizky za 75 mi naparili clo...
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Ale sak o tom tady vubec neni rec o celnim rizeni.. to je mi jasne neproslo mi to, a tak jsem platit z tech 30k DPH, s tim se musi pocitat.

Ale otazkou je zda ted z toho jeste mam platit darovaci dan, kdyz mi to dotycnej poslal jako typ baliku gift..

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

tady jde o dve veci: prvni je, ze prevod vlastnickeho prava z obchodu v USA na tebe byl uplatny, takze o darovani nemuze byt ani rec. to, ze ti to nekdo nasledne poslal jako gift jeste samo o sobe neznamena, ze se jedna o darovani. takze v tomto ohledu jsi z obliga.
    druha vec je ale ta, ze bys to mel proclit nikoliv jako dar, ale jako normalni dovoz.
    takze imho sice nemas povinnost platit darovaci dan, ale mel bys tu vec regulerne proclit.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Procleny uz to pravdepodobne ma, tyhle 2 polozky hazou celnici na jednu slozenku celkem automaticky.
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Citace Původně odeslal Camill Zobrazit příspěvek
    Procleny uz to pravdepodobne ma, tyhle 2 polozky hazou celnici na jednu slozenku celkem automaticky.
    jj, to je velmi pravdepodobne. urcite to ma rozepsane na tech papirech.
    Tim padem, ale nechapu jednu vec, jak muze za gift platit vic nez, kdyby si to objednal normalne. Podle meho by mel platit bud clo+dph nebo darovaci dan. Oboji dohromady mi prijde dost divny.
    CPU Core i5-750 @ 4 GHz, CPU cooler Noctua NH-U12P SE2, Mainboard Gigabyte p55-UD4
    Memory 2x2024MB G.Skill RipJaw 2000MHz, GPU MSI GTX460 1GB Cyclone, HDD Intel x25-M 80GB + WD6400aaks
    Case
    Antec P182, PSU Enermax modu82+ 525W, LCD HP LP2475w

dle papiru jsem platil jen DPH tak nejak to i vychazi... CLO se na danou fototechniku nevztahuje.. a v papirech neni zadna kolonka ohledne darovaci dane, to je jina kapitola bych rekl, to priznavas ty "dobrovolne" na bernaku, si myslim

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání