Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Prosím o radu se zesilovačem pro SW

Member mince
    Věk
    48
    Vliv
    279

Standardní Prosím o radu se zesilovačem pro SW

Chtěl bych si do auta (já vím, s PC to moc nesouvisí, ale to rádio umí mp3, tak aspoň velmi vzdálená vazba tu je ) dát subwoofer a řeším pro něj zesilovač. Sloučil bych přes dva 2,2kohm odpory zadní kanály do mono a tím bych krmil ten zesilovač. Snažil jsem se najít nějakou rozumnou stavebnici, našel jsem jich spoustu, ale problém je, že všechny jsou navrženy pro symetrické napájení. Takže první dotaz: Dá se to jednoduše předělat na nesymetrické napájení, nebo budu muset vymyslet nějaký zdvojovač napětí? A druhý dotaz: Mohl by mi někdo pomoct s návrhem výhybky (low-pass) pro ten zesik?
    C2D E4300 1,8@2,7GHz, Zalman CNPS7700-AlCu, ASUS P5W Deluxe, 4x512 DDR2-667, ST3160827AS 160GB + ST3160827AS 160GB + ST3120827AS 120GB, DVD-R/W LG GSA-H55L, DVD-R/W LG GSA-H12N, Sapphire X1950GT, Zalman VF700-AlCu, V2 12MB 95Mhz, HP p1230 21", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast TV2000 DVR3200, Cambridge SW 5.1 a tak...

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    292

Standardní

Tak moment, pises, jestli neexistuje nejaka stavebnice .... ale ceho
    myslis toho secteni kanalu??
    to nevim, kde si hledal, ale jak si sam psal, tak to jde ciste pres odpory, jen vznika veliky preslech, nebo to jde pres IO ... ale problem je v tom, ze ty sluzujes jiz vystupni kanaly, pokud dobre chapu .... a to nepujde, pac to je vykonove .... Ty si vykony neuvedl, ale i tak pocitam, ze to bude 20W+ takze i na odpor zapomen .... scitat kanaly ma prakticky vyznam jen pred zesilovacem.

Vyhybku nevim, ale radsi bych koupil, pac motat civku, ne ze to nejde, ale musis byt zrucny, a nakonec si budes muset koupit zvlast jadro a zvlast drat a spravne namotat, nebo shanet civku hotovou ....
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Standardní Re: Prosím o radu se zesilovačem pro SW

Citace Původně odeslal Wizzy
    Chtěl bych si do auta (já vím, s PC to moc nesouvisí, ale to rádio umí mp3, tak aspoň velmi vzdálená vazba tu je ) dát subwoofer a řeším pro něj zesilovač. Sloučil bych přes dva 2,2kohm odpory zadní kanály do mono a tím bych krmil ten zesilovač. Snažil jsem se najít nějakou rozumnou stavebnici, našel jsem jich spoustu, ale problém je, že všechny jsou navrženy pro symetrické napájení. Takže první dotaz: Dá se to jednoduše předělat na nesymetrické napájení, nebo budu muset vymyslet nějaký zdvojovač napětí? A druhý dotaz: Mohl by mi někdo pomoct s návrhem výhybky (low-pass) pro ten zesik?
    Trosku OT ale prosimte do AUTA nic nebastli, je to jak specifickej prostor, tak specificka instalace se specifickymi naroky na tepelne namahani soucastek, mechanicke namahani atd atd, vetsinou co se "bastli" do auta, je pak k poslechu dost nepouzitelne.
    Neco jineho je si sestavit zesilovac pro domaci poslech, pripadne udelat reprobedny podle navrhu a kavlitne je osadit,a le do auta fakt ne.
    Jestli ti jde jen o "jakejkoliv zesilovac" na rozhejbani sobwooferu, jsou ceny mustkovatelnejch dvoukanalu tak nizko, pripadne lehce starsi taky poslouzi, nez se s cimkoliv bastlit. Nehlede na to, ze pro subwoofer v aute je skutecne potreba realnej sinusovej vykon minimalne 100w a vice a citlivej woofer, aby jsi pouziti vubec poznal (v aute se extremne "ztraci" hodne z celyho poslouchatelnyho spektra a na bassech od realne 50Hz vejs je to jeste markantnejsi)
    Muj nazor, experimentovat se da s domacim poslechem, ale konstrukce bastlu do auta vetsinou neni hodnotna, pak smutne zjistis, ze zesilovac + sub v cene polovicni nez jsi dal za soucastky a praci hraje daleko lepe a to pak zamrzi.
    Vim o cem mluvim, ozvuceni auta (pokud ma alepson trochu stat za to) moc kompromisu v urcitych bodech nepripousti.
    Opet opakuju, muj nazor, ale bohuzel praxi overen, v aute pokud nemluvim o vlastni instalaci a konstrukci napr. celeho subboxu, nebo mechanickem zapracovani instalace neni nic nez to, co je urceno pro provoz v aute moc dobre.
    Nehlede na to, ze docilit stejne kvality poslechu v aute je x krat financne i technicky narocnejsi nez v obyvaku...
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Vliv
    292

Standardní

2tiktak: nadhera

jen doplnim, ze koupis 100Wrms pro SW(tedy i s ladenim frekvence) za 1300+
    BA95 positive

Standardní

jen vznika veliky preslech,
    a to nepujde, pac to je vykonove
    scitat kanaly ma prakticky vyznam jen pred zesilovacem.
    motat civku
    Co citát, to důkaz nepochopení problému.

Proč by při míchání na odporech měl vznikat veliký přeslech?
    Proč by neměl jít míchat na odporech výstupní signál výkonových zesilovačů? Pravda, není to zcela běžný postup, ale jde to zcela bez problému.
    Na co cívku!!! Zesilovače k subwooferu se běžně připojují přes aktivní RC výhybky.
    Ale přesto naprostý souhlas s tiktakem.

Vliv
    292

Standardní

No kdysi sem si delal vyhybky sam(ted uz radeji kupuju, nebo pouzivam aktivni, pokud to jde), a pri scitani stereo>mono pres odpory to nebylo to prave orechove(uznavam, pouzil jsem spatneho terminu)... Ale vznik preslechu pri scitani pres odpory u vyhybek je docela znama vec, proto radeji scitam vzdy pres IO.

To ze to nejde za zesilovacem sem netvrdil, jen sem chtel naznacit, ze to je <> (uznavam, napsal sem to blbe (jsem v praci a moc rozepisovat se nemuzu))

Na cvo civku? Mno nevim, ale radsi utratim 500Kc za pasivni, nez 2000+ plus za aktivni vykonovou(popravde sem se setkal sni snad jen jednou, a to nevim, zda vubec byla vykonova, a kolik stala).

toliko co jsem chtel dodat, a za pripadne nedorozumeni vinou meho nedomrleho vyjadrovani se omlouvam.
    BA95 positive

Standardní

Taky jsem se špatně vyjádřil, resp. použil nevhodný slovosled: nikoliv výkonová RC výhybka, ale RC výhybka na vstupu výkonového zesilovače pro SW je to, co jsem měl na mysli.

Standardní

Kup si tohle a budeš mít klid-hraje suprově na běžný poslech až,až.

http://www.studioline.cz/?lang=cz&es...t=1017&id=2620
    AMD 64 Toledo X2 4200+@6000+ MSI K8N Neo Platinum,4x1GB,ATI Sapphire Radeon HD 2600 XT Ultimate,SEAGATE 1x80;2x750GB SATA II;2x LG-DVD-RW.CHILL-520W.Monitor ASUS VW222S.

Standardní

Citace Původně odeslal yarik
    Kup si tohle a budeš mít klid-hraje suprově na pěžný poslech až,až.

http://www.studioline.cz/?lang=cz&es...t=1017&id=2620
    V tomhle smeru se neda moc rici, kup si tohle a budes spokojen, v autohifi se vsichni totiz deli na zastrance SPL (maximalni vykon a akustickej tlak) a SQL (maximalni kvalita poslechu a rovnej proubeh frekvencni krivky), pro ty prvni, je tenhle subwoofer tak maximalne na instalaci do hlavovy operky...
    pro ty druhy je to bohuzel taky malo vykonny, jak rikam, auto pohlti hodne z celyho spektra, na bassovy slozce jeste vyraznejs.
    Kdyz uz, tak doporucuju zesilovac s realnym vykonem alespon 300W+RMS a pro optimalni zvuk bandpass nebo bassreflex subwoofer min 10".
    Tohle je pri vyberu vyzkousenejch komponent (nemusej bejt drahy, i levnejsi vybrany kousky hrajou dobre), zaklad, ze budes se zvukem subbasu alepson trochu spokojenej. (pokud preferujes kvalitu poslechu)
    Zaskoc si na www.autohifi.cz do fora a tam zjistis, co je i za malej peniz poslouchatelny a co naopak moc ne.
    Nicmene upozornuju, ze je to pro spoustu lidi dost navykovy a s koupi prvniho zesilovace, bedny a nasledne poslechu jinejch ozvucenejch aut, pak vylepsujes a vylepsujes, az pak zjistis, ze uz to sice docela pekne hraje, ale auto je zhodnoceny o peknejch par desitek tisic
    A pokud ti bude stacit takovejhle aktivni subik, pak ti gratuluju a jses stastnej clovek, a nemusis dal nic resit
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Member mince
    Věk
    48
    Vliv
    279

Standardní

Děkuju věem za rady (hlavně tiktakovi), nakonec to dopadlo tak, že jsem sehnal kompletní aktivní tubu i s vlastním zesikem, takže mi bastlení odpadá.

Zapoměl jsem napsat, že rádio má i line-out, takže sčítání přes odpory by nebylo zase tak zlý, ale už to řešit nemusím

Stavebnici jsem myslel samozřejmě stavebnici zesilovače. Už je to sice bezpředmětné, ale možná bych se vrátil k problému, který mi u toho vyvstal a to je napájení - všechny ty stavebnice počítaly se symetrickým napájením, které v autě samozřejmě není. Ten problém je už jen akademickej, ale dá se to nějakým zdvojovačem či jinou konstrukcí v autě realizovat? Lapidárně řečeno z dvou drátů, mezi kterými je 12V dostat tři, na kterých je -12V, 0V a +12V?
    Pro zesik, kterej jsem stavěl pro domácí použití jsem postavil zdroj, který byl napájený z toroidního trafa, který na to bylo určený - mělo přímo tři odbočky ze sekundáru.

Že je kvalitní audio a zvlášť do auta pěkně drahý, to už vím a musím si stanovit nějakou mez, jinak opravdu dopadnu tak, jak říkáš (naštěstí nemám potřebu si z auta dělat pojízdnou diskárnu a tuc-tuc hudba mi moc neříká, takže snad moje nároky moc nestoupnou )
    C2D E4300 1,8@2,7GHz, Zalman CNPS7700-AlCu, ASUS P5W Deluxe, 4x512 DDR2-667, ST3160827AS 160GB + ST3160827AS 160GB + ST3120827AS 120GB, DVD-R/W LG GSA-H55L, DVD-R/W LG GSA-H12N, Sapphire X1950GT, Zalman VF700-AlCu, V2 12MB 95Mhz, HP p1230 21", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast TV2000 DVR3200, Cambridge SW 5.1 a tak...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání